Bobošíková v Liberci: Česká vláda je tlupa, která drancuje republiku

20.09.2012 12:07

Autobus zvaný Bobobus s prezidentskou kandidátkou Janou Bobošíkovou a jejími kolegy z politické strany Suverenita zakotvil ve středu 19. září před polednem na libereckém Rybníčku. Ve středověku zde skutečně byl rybník, nyní však Bobobus postával na normálním parkovišti kousek od krajského úřadu.

Bobošíková v Liberci: Česká vláda je tlupa, která drancuje republiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Jana Bobošíková přijela podpořit kandidátku své strany do krajských voleb i nasbírat potřebné podpisy ke své kandidatuře na prezidentku. „Máme už jich přes čtyřicet tisíc, troufám si tvrdit, že do konce září požadovaných padesát tisíc získáme,“ upřesnila blízká spolupracovnice Bobošíkové a lídryně Suverenity v Ústeckém kraji Jana Volfová.

Metylalkoholová aféra – absolutní selhání státu

Ve chvíli, kdy redaktor ParlamentníchListů.cz vstoupil do Bobobusu, Jana Bobošíková zrovna vzrušeně do mobilního telefonu vysvětlovala svůj pohled na současnou metylalkoholovou katastrofu. „Její příčinou je absolutní selhání státu napříč politickými stranami v oblasti zemědělství, financí a vnitra. A nyní se jen velmi drastickými prostředky hasí požár,“ komentovala.  „Kdyby stát plnil svoji funkci, nikdy by těch úmrtí nebylo tolik. Nedá se vyloučit jednotlivý exces, že si někdo špatně vypálí alkohol, ale tohle je systémová záležitost. Metylalkoholovou aféru  včetně dlouholetého nečinění policie, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Ministerstva financí mohou občané spočítat politikům ve volbách,“ odpovídala do telefonu.

Zvýšené DPH ožebračuje občany a podvazuje ekonomiku. Daně zvyšují jen političtí impotenti

Poté už zasedla ke stolku a vyjádřila se k současným žhavým tématům. Například daním. „Daně zvyšují jen poloviční impotenti, a DPH dvojnásobní političtí impotenti. S tímto řešením zásadně nesouhlasíme. Nejenže ožebračuje běžné občany, ale i podvazuje ekonomiku. Toto rozhodnutí nepřinese prosperitu, ani nenaplní státní kasu. Je to prostor pro kvetoucí černou ekonomiku, kamiony se svými velkými nádržemi tankují mimo Českou republiku, lidé v příhraničních oblastech kupují zboží v Polsku, Rakousku či Německu,“ upozornila.

Finanční církevní restituce prosazují jen škůdci naší země

Politická strana Suverenita patří také ke kritikům současné podoby církevních restitucí. „Jsme pro spravedlivé církevní restituce jako se udělaly v první polovině devadesátých let. Občanům se vracel fyzický majetek, ať už byl v jakémkoliv stavu. Toto bychom podpořili, nikoli však ten nepřehledný, těžko dohledávatelný balík, který je v podstatě tajný, nikdo ho pořádně neviděl. Plus k tomu ty desítky miliard, o kterých nevíme, proč by je měly církve dostat,“ vysvětlila.

Současná vláda není pravicová, ani rozpočtově odpovědná

Řeč se stáčí k české vládě. Jana Bobošíková je k ní nemilosrdná. „Nejde o pravicovou vládu, ani vládu rozpočtové odpovědnosti. Toto je tlupa, která drancuje Českou republiku, zvyšuje daně lidem, kteří se nemohou bránit a ožebračuje ty, kteří pracovat nemohou,“ uvedla s tím, že by nechala premiéra Nečase, ať vysvětlí sedmdesátileté důchodkyni, že musí chodit do práce, protože jí penze nestačí na to, aby bydlela v bytě jedna plus KK ve Varnsdorfu. „Zeptala bych se ho, proč zvyšuje daně, čímž rostou životní náklady, a co se s těmi vybranými penězi děje. A zde se vracím ke kauzám ProMoPro, Casa a jak ODS hrdě vládne v řadě krajů s hejtmany ČSSD, kteří, jak se ukázalo, schovávají miliony korun pod podlahou,“ konstatovala.

ČSSD na krajích se chová jak loupeživé komando

Tím se dostáváme k hlavní opoziční straně ČSSD. „To je strana, která si říká levicová a spravedlivá. Mají plná ústa solidarity a ochrany chudých. Přitom šustí plnými sklepy bankovek bůhví odkud. Jimi dosazení úředníci jsou odváděni v poutech z budov, kde se rozdělují evropské dotace. Dívám se na ně velmi skepticky. ODS i ČSSD se chovají jako loupeživé komando drancující naši zemi,“ zdůraznila Bobošíková.

Nájemné dotované státem musí mít strop

Velkým problémem zvláště v severních Čechách je sestěhovávání sociálně slabých do předražených ubytoven. S tím, že nájemné platí stát. Ví o něm i Jana Bobošíková. „Nájemné dotované státem musí mít strop. Známe řadu starostů, kteří nám popisují místní situaci. Podnikatel si do svého objektu schválně nastěhuje lidi, kterým nájem platí stát. Úřad zaplatí podnikateli nájem a každý měsíc si od nich vybere ještě desátek. Takže se jedná o způsob příživnictví na českém státu, který je legalizován současnou politickou garniturou,“ míní Bobošíková.

Kalousek – silně nepřizpůsobivý občan

Nepřizpůsobiví nám diktovat nebudou - to je hlavní volební slogan Suverenity. „My ale nepřizpůsobivé nerozlišujeme. Je jím ten, kdo ukradne poklop, i co vykrade nemocnici. A i ten, kdo vyjde před sněmovnu a profackuje spoluobčana,“ objasňuje Volfová a Bobošíková se hned přidává. „Ten poslední příklad, to je silně nepřizpůsobivý občan,“ doplňuje. Je jasné, že tím míní Miroslava Kalouska.

Přídavky jen na tři děti

Jana Volfová vysvětluje záměr Suverenity přeměnit sociální dávky týkající se dětí na takzvaný mateřský plat. „Dávka je nároková, ta se musí vyplatit. Mateřský plat jen při splnění stanovených podmínek – že dítě chodí do školy, je očkováno a podobně,“ vysvětlila. A Bobošíková přidává další návrh z dílny své strany. „Zrovna tak říkáme – přídavky jen na tři děti. Stát není tak bohatý, aby jich mohl dávat více,“ je přesvědčena.

Proti euru

Pokud jde o Evropskou unii a zavedení eura jsou názory Jany Bobošíkové dlouhodobě velmi podobné až totožné s prezidentem Václavem Klausem. „Nikdy nepodepíšu další převod pravomocí do Bruselu a udělám vše pro to, aby nebylo v České republice za současných podmínek zavedeno euro,“ potvrdila Bobošíková. „Víme, že řadě občanů zůstal zdravý selský rozum a u těch nacházíme opravdu velké souznění,“ zmínila. Což se projevuje při sbírání podpisů pro prezidentskou kandidaturu Jany Bobošíkové. „Máme už přes čtyřicet tisíc podpisů, do konce září jich padesát tisíc získáme,“ odhadla Volfová.

Návštěva Libereckého kraje

Krátká zastávka v centru Liberce končí a Bobobus se vydává zakotvit před obchodním centrem Globus. Do Libereckého kraje přijela Jana Bobošíková se svými kolegy už den předtím. „Navštívili jsme velice specializované pracoviště – Ústav chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou. Tady jsme zaznamenali nesmírný paradox. Toto špičkové pracoviště s mezinárodní pověstí je zřizováno Vysokým nad Jizerou, za ta léta ho nebyl schopen vzít pod sebe ani kraj, ani Ministerstvo zdravotnictví,“ podivila se. V Kamenickém Šenově navštívili místní muzeum sklářství, zastavili se v Semilech, Cvikově, Jablonném v Podještědí, v Novém Boru, v České Lípě a Liberci. Ve středu ráno zavítali do Střední umělecké sklářské školy v Železném Brodě. „Bylo to tam velmi zajímavé. Bohužel jim chybí žáci, což způsobil útlum sklářství, ale také to, že tento stát nepodporuje odborné školství,“ povzdechla si. Zajet ještě chtějí do Raspenavy, kde při povodních před dvěma lety vodní živly smetly místní školku. „Darovali jsme jim tehdy celý náklaďák dek, hraček a podobně. Nyní se jedeme tam podívat, jak se vzpamatovali z obtíží,“ upřesnila Bobošíková.

Věčná kandidátka

Janě Bobošíkově mnozí lidé vyčítají, že stále někam kandiduje. „Bobo je klasická oportunistka, jak z učebnice. Udělá cokoli a spřáhne se s kýmkoli, aby si mohla uždibnout  kapánek moci,“ myslí si Petr Hrabalik. Sama Bobošíková své kadidatury vysvětluje tím, že je politička, a tak proto kandiduje. „Už jste někdy viděli fotbalový tým, který nikde nehraje?“ ptá se. „Jestli se vám nelíbím, tak mě nevolte. Je to vaše svaté právo,“ upozorňuje. Zároveň ale varuje před nepolitickými uskupeními typu Holešovské výzvy. „Neskočte na špek nikomu, kdo tvrdí, že nepotřebujeme politické strany a systém parlamentní demokracie,“ uvedla.

Volby nic nezmění a revoluce asi nebude

Má samozřejmě i své příznivce. Jeden z nich na ní čekal v úterý na večer na zahrádce liberecké restaurace Plzeňka. „Janu Bobošíkovou rád uvidím. Je to pěkná ženská a s mnoha jejími názory souhlasím,“ objasnil Pavel Drahoš. K současné politické situaci je však značně skeptický. „Volby nic nezmění. U moci se točí stále jen dvě velké zkorumpované strany. Chtělo by to nějakou revoluci. Lidé jsou sice hodně naštvaní, ale také apatičtí. Znovu zvonit klíčema asi nepůjdou. Opravdu nevím, jak z toho ven,“ vysvětlil svůj postoj.

 

Jana Bobošíková
(* 29. srpna 1964 Praha) je česká moderátorka, redaktorka a politička. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou. Pracovala v České televizi, Hospodářských novinách, Českém rozhlasu, v rádiu Frekvence 1 a na TV Nova.
V roce 2004 byla spolu s Vladimírem Železným zvolena do Evropského parlamentu za hnutí NEZÁVISLÍ, z kterého později vystoupila a stala se předsedkyní strany Politika 21. Od roku 2011 je předsedkyní politické strany Suverenita, oznámila svoji kandidaturu na prezidenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…