Boj o křeslo po Okamurovi pokračuje. Voličů však nakonec nemusí dorazit mnoho

08.01.2014 16:49

Kandidáti na senátora v obvodu 80, který tvoří Zlínsko a část Uherskohradišťska, vysokou účast v doplňovacích volbách nečekají. Mandát uvolnil v říjnu 2012 zvolený Tomio Okamura, jenž ale loni uspěl se svým hnutím Úsvit přímé demokracie ve sněmovních volbách a stal se poslancem. V prvním kole voleb v pátek a v sobotu se o hlasy voličů utká devět kandidátů, předloni jich bylo sedm.

Boj o křeslo  po Okamurovi pokračuje. Voličů však nakonec nemusí dorazit mnoho
Foto: Daniela Černá
Popisek: Šéfa Úsvitu dopálilo, že ho poslanci téměř vypískali, když chtěl, jak uvedl, hájit zájmy seniorů

Odhady účasti se většinou pohybují kolem 20 procent, někteří kandidáti ale čekají ještě menší zájem. Řada lidí je podle nich naštvaná, že v krátké době volí senátora znovu. První kolo senátních voleb se v obvodu 80, až na rok 1996, kdy se volilo samostatně ve všech obvodech v ČR, konalo společně s volbami do krajských (2000 a 2012) a obecních zastupitelstev (2006). Přesto jen v letech 2006 a 2012 účast přesáhla 40 procent. Volební obvod č. 80 zahrnuje celkem 79 měst a obcí se 140 volebními okrsky na Zlínsku a Uherskohradišťsku. Při volbách v říjnu 2012 bylo v tomto obvodu zapsáno v 1. kole více než 99 300 voličů.

Okamura by v Senátu za Úsvit rád viděl lékaře a otce své přítelkyně Pavla Talaše.

Kampaň je kratší než jindy, rozhodnutí o registraci kandidátů vydal zlínský magistrát 12. prosince. Navíc do ní zasahovaly Vánoce a konec roku. Někteří kandidáti přes svátky kampaň nevedli, pro jiné byly naopak příležitostí. "Byl to přirozený důvod lidi navštívit a popřát jim. Navíc sportovci, myslivci, hasiči i firmy ukončují rok, takže byla příležitost je navštívit," řekl ČTK kandidát ODS, bývalý hejtman, nyní krajský zastupitel a předseda strany ve Zlínském kraji Libor Lukáš. Na setkání s voliči se zaměřili i další kandidáti.

Okamura by v Senátu za Úsvit rád viděl lékaře a otce své přítelkyně Pavla Talaše z Napajedel. Talaš netají, že mu Okamurova popularita kampaň usnadnila. Okamura tvrdil, že Talaše podporuje i hnutí ANO, které svého kandidáta nemá. Hnutí to ale dnes odmítlo. Na osobní kontakt vsadila i sociální demokratka, krajská zastupitelka, bývalá krajská radní a někdejší starostka Brumova - Bylnice Milena Kovaříková, kterou v závěru kampaně přijel podpořit i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Krátká a tedy méně nákladná kampaň vyhovovala kandidátům menších stran

V obcích a městech je nejen díky typickým "stojkám" vidět i kandidát KDU-ČSL, starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar. "Mám z kampaně dobrý pocit, měl jsem možnost potkat spoustu lidí. Byla ale hektická a náročná," mínil Kunčar, jehož podporuje i Strana zelených. Denně za voliči jezdí i komunista, zlínský zastupitel Radomír Rafaja.

Zuzana Lapčíková, která kandiduje za hnutí Starostové a nezávislí (STAN) i za Zlínské hnutí nezávislých a podporuje ji i TOP 09, zase pořádala benefiční koncerty. O mandát, který minule neobhájila, opět usiluje předsedkyně Sdružení místních samospráv Jana Juřenčáková, která byla v obvodu 80 v letech 2006 až 2012 senátorkou za STAN. Nyní kandiduje za hnutí Nezávislí. "Sázím na to, že jsem už v Senátu byla a něco pro region udělala," uvedla Juřenčáková.

Krátká a tedy méně nákladná kampaň vyhovovala kandidátům menších stran. Česká pirátská strana nasadila aktivistu Luďka Maděru, kterého představila hlavně na internetu. Skromnou kampaň podle svých slov vedl i živnostník z Otrokovic Jiří Remeš (Strana svobodných občanů).

Doplňovací senátní volby poměr sil v horní komoře nijak výrazně neovlivní. Většinu si v ní zachová ČSSD, která má aktuálně 44 z 81 senátorů. Zásadnější bude až podzimní obměna třetiny Senátu, v níž bude ČSSD obhajovat vítězství ve 23 z 27 obvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…