Bojovník proti poplatkům řádil u Jílkové: Bankám se nedivím, vždyť lidé na sobě nechají štípat dříví

05.04.2013 4:44

Ačkoliv na tom není Česká republika nejlépe, tuzemské banky prosperují. Jejich klienti jim přitom i nadále platí poměrně vysoké poplatky za určité služby. Česká bankovní asociace proto radí – když vám poplatky vadí, přejděte do jiné banky. Není nic jednoduššího.

Bojovník proti poplatkům řádil u Jílkové: Bankám se nedivím, vždyť lidé na sobě nechají štípat dříví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Pokud s tím není klient ztotožněný a nechce platit zrovna tohle, není nic jednoduššího než si najít jinou banku,“ radil v pořadu Máte slovo na ČT Jan Matoušek, náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace.

Jenže co zní jednoduše, v reálu už takové být nemusí. Jak poukazuje bojovník proti bankovním poplatkům Patrik Nacher, sice neexistuje snadnější způsob, ale pořád nejde o přechod jako například mezi mobilními operátory. „Otázka je, jestli banky vůbec chtějí takhle jednoduché přechody,“ poznamenal.

Výše poplatků v České republice je navíc vysoká i oproti zahraničí, dokázala to například studie Univerzity Karlovy. „Souvisí to s rizikovostí,“ objasňoval důvody ekonom Petr Teplý. Česká republika totiž působí jako rizikovější země než některé jiné v Evropě. „Vyhlídky ČR nejsou úplně růžové,“ dodal Teplý.

Aby však tyto problémy ozřejmil zástupce konkrétní banky, to se v pořadu nestalo – nikdo totiž kromě Matouška z České bankovní asociace nedorazil. Ten navíc řekl, že se nemůže příliš konkrétně vyjadřovat. „Proč by se s námi tady bavili?! Ještě by za to chtěli poplatek,“ ulevila si moderátorka Michaela Jílková a obrátila se alespoň na zástupce státu.

Stát musí hlavně chránit bankovní systém

Nebylo by možné, aby se stát postaral o vysoké poplatky u bank? „Myslíte, že by bylo správné, aby to stát reguloval?“ zeptal se řečnicky náměstek ministra financí Radek Urban. „Jestli je tady nějaká hodnota, kterou má stát chránit, je to stabilita bankovního systému,“ vysvětloval a odmítl: „Není možné, aby stát regulovat bankovní poplatky.“

Jaké možnosti tedy lidem zbývají, než si postupně hledat jinou banku? Jeden muž z publika navrhl model, který má on – má účet u deseti společností, díky čemuž neplatí nic. Naopak dostává bonusy.

„Tím se můžete zabývat vy, jako profík,“ usmál se na něj podnikatel, jenž má s poplatky dlouhodobé problémy. „Podnikatel nemá opravdu čas na to, aby sledoval sazebníky jednotlivých bank,“ dodal.

Další možností je obrátit se na firmu BSP, kterou zastupuje Patrik Nacher. Ta pomáhá lidem vymáhat na některých bankách zpět jejich poplatky. Sice již mnoha lidem BSP pomohla, ale ne vše může jít takto donekonečna. „Ona může najednou zkrachovat, kdyby měla platit miliardu, a pak to můžete platit vy,“ poukázala moderátorka.

Místo iniciativy byznys plán

Klienti totiž firmě poskytují plnou moc. „Už to není iniciativa, už je to byznys plán,“ vysvětloval jeden host ve studiu. Podle něj je nejlepší plnou moc nepodepisovat, prý tu jde spíše už jen o obchodní postoj společnosti, jak může získat peníze.

„Podepsat můžeš, přečíst musíš,“ zastal se ho i náměstek Urban. „To je otázka finanční gramotnosti,“ dodal. Nacher se však bránil – nikdy nikoho nenutil, aby se podepsal jeho firmě.

Jaké tedy existuje východisko pro klienty českých bank? „Je to i o těch klientech. Když si nechají na sobě dříví štípat, tak se těm bankám nedivím,“ zdůraznil Nacher, že je třeba být aktivní.

Starosta obce Vítějeves v Pradubickém kraji spíše upozorňuje na varovnější věc, i když poplatky mu také vadí – "nebezpečnější může být propojení státu s bankami a nakonec i možná „vláda bank“," upozornil Petr Havlíček.

„To ale se státem nemá co dělat,“ oponoval mu náměstek Urban. „Vždyť banky kupují dluhopisy od českého státu,“ odvětil mu však starosta. „No a představte si, že by je nekupovaly!“ dostal odpověď, kterou starosta čekal. „Ten stát přestává mít vládu nad svou ekonomikou,“ shrnul rozhovor. „Banky jsou stabilní, ale stát je nestabilní. A z toho mám starost,“ dodal Havlíček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…