Bradáčová: Některé případy jsou již promlčené. Nemohu slibovat nereálné

28.10.2012 0:00

PůLNOČNÍ ROZHOVOR Někteří podnikatelé tvrdí, že v poslední době už není získání veřejné zakázky v regionech automaticky spojeno se žádostí o úplatek jako dřív, protože se někteří politici a úředníci díky vyšetřování korupčních kauz začínají bát.

Bradáčová: Některé případy jsou již promlčené. Nemohu slibovat nereálné
Foto: hns
Popisek: Lenka Bradáčová v půlnočním rozhovoru

„Nemělo by být výjimečné úplatky nežádat, ale výjimečným by mělo být se s nimi potkat,“ říká v Půlnočním rozhovoru pro ParlamentníListy. cz vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, jejíž jmenování vyvolalo velkou naději na změnu ve stíhání korupce a rozkrádání státního majetku. A nejen to...

Co obvykle děláte v sobotu o půlnoci?

Není to originální, ale spím.

Jak vůbec o víkendu relaxujete, abyste se odpoutala od zločinů, které dozorujete?

V létě jezdím na kole, na bruslích a  mám rada zahradu.

A v zimě?

Občas lyže a doháním čtení, které jsem nestihla v létě.

Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE

S Vaším jmenováním na vrchní státní zastupitelství jsou spojena velká očekávání. Nesvazuje Vám tak velká odpovědnost trochu ruce?

To není o nějakém svázaní rukou, je to veliké odpovědnosti, kterou vnímám a také reálně vím, která očekávání naplnit mohu a která ne. Někdy však mívám pocity bezmoci, a to když lidé kritizují naše postupy, ať již ve  vztahu k vlastním příběhům, jejichž vyřešení od nás očekávají, či k nepříznivé společenské situaci, která je obklopuje a ,často pod vlivem velmi laické představy o naší práci, nejsou ochotni přijmout realitu zákona, která určuje mantinely našich možností. O to více bývám rozladěna, pokud zneužívají této laické představy osoby kvalifikované, podávají šikanózní a nepodložená podání a poté kritizují jak státní zástupce, tak policii za neschopnost je řešit. V této zemi se bohužel trestní oznámení, často nedůvodná, stala nástrojem dehonestace nepohodlných konkurentů, a tak se denně dočítám, že ten či onen podal na jiného na vrchní státní zastupitelství trestní oznámení či si nechá své podání přezkoumat a přitom ví, že vrchní státní zastupitelství včetně mě může řešit pouze kauzy, v nichž byla na majetku státu nikoli soukromého subjektu způsobena škoda 150 miliónů korun. Jiná musí postoupit. V této zemi je 1 200  státních zástupců a každý si musí nést odpovědnost za své kauzy, nikdo jiný je za ně nevyřeší. A stejně tak by měly nést odpovědnost všechny právnické profese.

Máte už na vrchním zastupitelství lidi, vedle náměstka Adama Bašného, kterého jste si přivedla, jimž můžete důvěřovat? Nevládne už v úřadě duch bývalých státních zástupců Vlastimila Rampuly a Libora Grygárka?

Pokud bych přicházela na vrchní státní zastupitelství s představou, že nemohu důvěřovat nikomu z více než padesáti státních zástupců, kteří zde působí, pak bych tuto funkci nemohla přijmout. Kvalita a profesionalita jak šéfa, tak všech dalších, se dá hodnotit podle toho, zda jsou schopni  najít v zásadních otázkách efektivní postup, i když ne vždy spolu musejí souhlasit. Pan doktor Bašný bude na rozdíl od dosavadní praxe mým jediným náměstkem na místo plánovaných tří. Pokud má úřad efektivněji pracovat, pak je třeba, aby tak činili i ti, kdož stojí v jeho čele. Nikdy jsem nebyla zastáncem rozbujelé administrativy, spíše naopak. A pokud někteří kolegové tým na vrchním státním zastupitelství již posílili či ještě posílí, tak proto, že věřím v jejich vysoké odborné i lidské kvality.

Čím to je, že se v poslední době pomalu daří odhalovat případy korupce politiků a úředníků? Přišla změna s nástupem nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana?

Je to celá řada faktorů, které ve svém souhrnu potvrzují vaše slova a jedním z nich je jistě příchod doktora Zemana a především jeho odhodlání nebát se změn. Důležitá je rovněž vedle kvality policie a stáních zástupců odvaha každého jednotlivce postavit se korupčnímu systému  a nepovažovat jej za normální stav.

Po úspěšném zadržení bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha jste neuspěli s žádostí na uvalení vazby na lobbistu Marka Dalíka. Neovlivní tento fakt negativně vyšetřování jeho údajného podvodu při nákupu Pandurů?

Pokud se nepokusí obviněný vyšetřování mařit, tak nikoli, a pokud se takové náznaky objeví, budeme náš návrh na vazbu opakovat.

Je možné úspěšně vyšetřit některé podezřelé kauzy z minulého období, například pohádkové zbohatnutí bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka či expremiéra Stanislava Grosse, nebo už navždy zůstanou neobjasněny?

Je třeba říci, že některá jednání, v nichž se mohou objevit v budoucnu nové skutečnosti, jsou již promlčena a že u některých podezřelých transakcí se nemusí podařit potřebné důkazy nalézt. Za důležitou považuji motivaci k tomu takové důkazy stále hledat. Nebudu však slibovat nereálné věci, i když by se to mohlo jevit jako líbivé a populární, avšak bylo by to neodpovědné. A že si za tuto odpověď nejspíše vysloužím od řady nespokojených občanů  kritiku, že jsme alibističtí, na  to říkám ne, je to možná nepopulární, ale realita.

Jak pomůže vyšetřování korupčních kauz, když vznikne speciální útvar při Nejvyšším státním zastupitelství?

Měl by zajistit potřebnou specializaci, ochranu před místními vlivy a ochranu informací. Klíčový je však výběr státních zástupců do takového úřadu. Při špatné volbě mohou být tyto výhody zmařeny.

Měla by být podle Vás víc posílena nezávislost státních zástupců na exekutivě?

Je třeba zajistit pojistky, aby státní zástupci mohli dostát svým úkolům. Nestrannost, k jejímuž naplnění slouží nezávislost, je jedním z předpokladů. Každý systém však musí být vyvážený. Na jedné straně upevnění oněch principů a na straně druhé jasně vymezená odpovědnost státních zástupců za jejich konání.

Vyšetřován případů napomohl institut spolupracujícího obviněného nebo zákon o odpovědnosti právnických osob. Co by se mělo v legislativě podle vás ještě změnit, aby Vám to pomohlo ve vyšetřování závažných korupčních a hospodářských kauz?

Oba instituty považuji za významné a vysoce užitečné. Nesnažme se však neustále předpisy měnit, dejme prostor pro jejich aplikaci, po určité době vyhodnoťme a případně upřesněme.

Mnozí podnikatelé Vám drží palce, protože korupce deformuje tržní prostředí a konkurenci. Dokonce tvrdí, že v posledních týdnech se úředníci začali bát a přidělování státních zakázek začalo někde probíhat bez vymáhání úplatků. Co byste jim vzkázala?

Že bez jejich odvahy, která představuje nulovou toleranci korupčním praktikám, nedosáhnou ani státní zástupci ani policie, byť by byly sebelepší, výsledku, který společnost legitimně očekává, a to, aby nebylo výjimečné úplatky nežádat, ale výjimečným by mělo být se s nimi potkat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…