Brutální výprask TOP 09. Pražští starostové jí to sečetli kvůli povodni

03.06.2013 17:21

Pražský magistrát je kritizován za údajně nedostatečná a nekoordinovaná opatření při povodních a pozdní instalaci protipovodňových zábran. ParlamentníListy.cz oslovily pražské zastupitele, starosty i poslance z Prahy, zda by podle nich mělo vedení města po skončení povodní vyvodit politickou odpovědnost.

Brutální výprask TOP 09. Pražští starostové jí to sečetli kvůli povodni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

První náměstek primátora Tomáš Hudeček, který za odvolaného Bohuslava Svobodu město řídí, je například kritizován za to, že byl včas z Radotína varován, že by se měly začít stavět protipovodňové zábrany již o půlnoci, začaly se stavět ale až v devět hodin ráno v místech, kam už voda pronikla.

Poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová například uvedla, že v krizovém štábu panuje anarchie a městské části nebyly včas varovány. Předseda zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra zase řekl, že krizový štáb neměl k dispozici kontakty na starosty městských částí.

ParlamentníListy.cz oslovily pražské politiky, co si myslí o kritice vedení města ohledně toho, jak zvládá povodně a zda by podle nich mělo vedení města vyvodit politickou odpovědnost. Celkem očekávaně politici TOP 09 Radu hlavního města hájili, politici ODS a KSČM spíše kritizovali, ČSSD vedení Prahy nekritizovala – možná i proto, že se chystá podpořit primátora z TOP 09.

Nevycházím z úžasu

Předseda zastupitelského klubu ODS na pražském magistrátu Ondřej Pecha vyzval vedení Prahy, tedy Radu hlavního města Praha, k vyvození politické odpovědnosti kvůli nezvládnutí povodní.

„Jako předseda zastupitelského klubu ODS v Praze se domnívám, že by vedení, či spíše nevedení, Prahy mělo, co se týče zvládání povodní, vyvodit po skončení povodní politickou odpovědnost. Nechápu neformální řízení krizového štábu panem předsedou zastupitelského klubu Jiřím Vávrou. Dělá si v této funkci pouze své PR. Nevycházím z úžasu z toho, co se v Praze děje a chápu naštvanost starostů městských částí,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda zastupitelů ODS Ondřej Pecha.

„Protipovodňové zábrany jsou instalovány ve všech případech v dostatečném předstihu. Chci poděkovat všem záchranným složkám, které se na akci podílí s více jak maximálním úsilím,“ reagoval radní TOP 09 Lukáš Manhart.

Arogantní hulvát a malé rozmazlené děcko Hudeček

Velice ostře proti prvnímu náměstku primátora Tomáši Hudečkovi, který je pověřen řízením hlavního města, se vyjádřila starostka zaplavené Prahy 2 Jana Černochová.

 „Pan Hudeček je arogantní hulvát, který nezná místopis a asi nikdy, jako občan Olomouce, neviděl reálnou mapu Prahy. A ve svém dosavadním životě řídil tak maximálně automobil. Jinak si neumím vysvětlit jeho neustálá chaotická rozhodování ve smyslu: odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil. Ze starostů si dělá rukojmí svého majestátu a chová se jako malé trucující rozmazlené děcko,“ řekla ParlamentnímListům.cz Černochová.

Zlobí se i místostarosta Prahy 10 a pražský zastupitel Bohumil Zoufalík, který nedávno vystoupil z ODS. Praha 10 podle něho nebyla informována o stavu průtoku Botiče.

„Hostivařská přehrada ve vlastnictví hlavního města Prahy do Záběhlic a Vršovic poslala rekordní množství vody bez předchozí informace vlastníka této přehrady. Kdyby nás neinformovali pracovníci z úřadu Prahy 15, že jim již ničivá voda devastuje majetky, mohla na Praze 10 více jak stoletá voda z Botiče zapříčinit ještě větší škody. Přesto jsme měli minimální čas na evakuaci domova pro seniory Sámová, kde je evakuováno 45 nepohyblivých klientů. Při včasné informaci, kterou bychom dostali od pracovníků magistrátu se, mohlo zabránit značným škodám na majetku a mohlo se předejít řadě stresových situací, kterým byli vystaveni obyvatelé v okolí Botiče. Ptám se, kdo převezme odpovědnost za takto špatně nastavený postup. Nechci slyšet žádné výmluvy,“ uvedl Zoufalík.

„Všechno, co jsme potřebovali, od písku, nákladních aut, autobusů, sanitek, náhradního ubytování, dělníků, nářadí, technicky – vše jsme řešili na Praze 10 vlastní silou. A nejsme jediní. Tuto zkušenost mají i další městské části,“ dodal Zoufalík.

Všechny školy se zavírat nemusely

Anketa

Zvládli pověřený primátor Prahy Hudeček a česká vláda povodně?

hlasovalo: 1850 lidí
„Dle mého názoru město skutečně situaci nezvládá. Stodůlečtí dobrovolní hasiči trénovali několik let stavbu zábran na Kampě. Krizový štáb je ovšem včera poslal stavit do ZOO. Náměstek Hudeček večer ohlásil, že budou zavřeny školy, ovšem školy v Praze 13 bez problémů fungují. Dochází k velkým přehmatům,“ říká starosta Prahy 13 a pražský poslanec David Vodrážka.  

„Obrovský chaos vyvolalo to, že pan Hudeček oznámil zavření škol. Musí si uvědomit, že zřizovatelem drtivě většiny škol jsou městské části. Vyjadřuji naprostou podporu starostům, kteří se proti tomu postavili,“ uvedla předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělání ZHMP Andrea Vlásenková z ODS, která se současně místopředsedkyní klubu zastupitelů ODS.

A zastupitel ODS Petr Hána upozorňuje na další možné pochybení TOP 09: „TOP 09 při palácovém převratu zrušila Výbor pro bezpečnost ZHMP, jehož jsem byl předsedou, proto nemám žádné informace. Z pohledu současných událostí se jeví tento jejich krok jako mírně řečeno neuvážený. Politická odpovědnost je od politické práce neoddělitelná.“

Politický kapitál, to je odporné

„Povodně ještě neskončily a už se z toho snaží jednotlivci vyzískat politický kapitál místo toho, aby pomohli tam, kde je potřeba. To je nejen smutné, ale přímo odporné,“ reagoval pražský poslanec TOP 09 Václav Kubata.

"Nestabilita koalice, kolektivní nezodpovědnost prospívá kmotrům i povodním na úkor občana. Přímá volba primátorů, starostů, ale i premiéra a prezidenta, tak jak navrhují VV, je jediné řešení," reagoval předseda VV a pražský poslanec Vít Bárta.

„Odpovědnost by měl vyvodit ten, kdo je zodpovědný za regulaci a stav vody na přehradách. Vedení města podle mého osobního názoru dělá vše, aby minimalizovalo škody,“ říká místopředseda zastupitelů ČSSD Jan Slezák.

Podle zastupitelkyně TOP 09 Moniky Krobové-Hášové město ale situaci zvládá dobře:  „Na Malé Straně bydlím třicet let. Zažila jsem povodeň v roce 2002 a nyní vedení města i starosta Prahy 1 odvádí skvělou práci. Bariéry byly postaveny včas a Praha 1 je chráněna. Všichni naši lidé pracují bez spánku s maximálním nasazením.“

Místopředseda pražské ČSSD a člen zastupitelského klubu Petr Dolínek se domnívá, že práce magistrátu by se měla hodnotit až později. „Obdivuji starosty, že mají čas na komunikaci s médii. Důležitější než mediální přestřelky je nyní pracovat. Aktuální přestřelky a vzájemné útoky nikomu nepomůžou. Základní mechanismy města podle mě fungovaly. Není dobré vzkazovat do médií, kdo je lepším starostou. Na hodnocení je čas později,“ zklidňuje ostrou debatu zastupitel.

Že bude povodeň, se vědělo...

„Myslím, že zatím si vedení Prahy počíná dobře. Nemá smysl pořádat předčasné manévry,“ míní předseda pražské TOP 09 a pražský poslanec František Laudát.

I člen pražského zastupitelstva Petr Šimůnek míní, že by Rada hlavního města Prahy měla vyvodit politickou odpovědnost, protože situaci podcenila. „Z hlediska protipovodňových opatření vedení města podle mě podcenilo situaci. Již od pátku se vědělo, že přijdou povodně a Praha na to měla být připravena. Odborníci dokážou zhruba spočítat, kdy do Prahy může velká voda z horního toku Vltavy a přítoků. V ČT například ukazovali záběry, kdy hasiči v Rakousku už ty sloupky připravené měli, zatímco bylo vidět, že v Praze byly instalovány až pozdě na místa, kde už voda byla. Rovněž jsou k dispozici vojáci, a nebyli zatím nasazeni,“ řekl redakci Šimůnek.

„Vedení města lze ale pochválit v tom, že byly uzavřeny stanice metra a omezena doprava do Prahy. V tom bych byl osobně asi možná ještě přísnější. Obecně si ale myslím, že by vedení města kvůli podcenění situace vyvodit politickou odpovědnost mělo. Ačkoli jsem z opačné strany politického spektra, tak souhlasím s exprimátorem Svobodou z ODS, že některé městské části vůbec nemusely být pod vodou,“ dodal Šimůnek.   

„K vyvození politické odpovědnosti nevidím důvod. Krizový štáb situaci zvládá, přestože průběh povodně je zcela odlišný od roku 2002,“ reagoval místopředseda pražské TOP 09 a poslanec Daniel Korte.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Odpovědnost nesou TOP 09 a ODS společně

„Odpovědnost se musí zkoumat při každé takovéto události bez ohledu na to, zda jde o radnici nebo jiný subjekt, který má stanovené povinnosti. Mám i osobní špatnou zkušenost z oblasti Botiče a hodlám interpelovat vedení hlavního města Prahy,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz pražský poslanec ČSSD Petr Hulinský.

Podle šéfky pražské KSČM, zastupitelky a poslankyně Marty Semelové je potřeba poděkovat všem záchranářům a hasičům. Podle ní k několika nedopatřením mohlo dojít. Odpovědnost mají ODS i TOP 09, protože nedávno spolu ještě vládly. „Není teď správné sbírat politické body, ale zabezpečit majetek, životy a zdraví občanů. Po zklidnění situace bychom měli zanalyzovat situaci a vzít si poučení. Celé neštěstí by se nemělo zneužívat k politickému boji,“ dodala.

Hodnoťme později

Pražská poslankyně ODS Lenka Kohoutová si myslí, že účty by se měly vystavovat až později: „Myslím si, že nyní máme myslet na záchranu Pražanů a jejich majetku. Stejně tak majetku nás všech. Účty budeme vystavovat, až tohle všechno pomine a stav se stabilizuje. Jsem přesvědčena, že v Praze je velmi důležitá spolupráce starostů, kteří velmi dobře svoje oblasti znají, s magistrátem. Je důležité složit zbraně a zapojit zdravý rozum. To, co se děje, je velké neštěstí, které nás všechny bude stát především hodně sil. Kolegialita je na místě. Teď jde o nynější a budoucí život běžných občanů v Praze.“    

I podle pražského poslance ČSSD Jiřího Koskuby není v této chvíli zrovna vhodná chvíle na kritiku a musí se hlavně konat: „Úctu si zaslouží všichni, kdo se na tom bezprostředně a konkrétně podílí. Smekám před nimi. To oni jsou ty pravé celebrity. Přímo postižených je mi pak upřímně líto. Kéž to zvládnou co nejlépe. Až vše skončí, pak lze hodnotit i soudit. Chytrý se učí na chybách druhých, blbec na vlastních. Uvidíme tedy, kdo nám toho času nejen v Praze vládne.“

Opozice okopává kotníky

Zastupitel TOP 09 Petr Trombik vedení radnice hájí: „To jsou prozatím naprosto bezdůvodná obvinění. Krizové řízení funguje. Velmi bych se divil, kdyby opozice dané situace nevyužila k okopávání kotníků současnému vedení Prahy.“

"Nyní jsou jiné priority a závažnější úkoly k řešení. Až bude zajištěno vše, co je nutné, bude důkladné vyšetření nezbytné," míní zastupitel ODS Radek Lohynský.

Podle zastupitele ČSSD Daniela Hodka by radní z TOP 09 politickou odpovědnost vyvozovat neměli: „Spíše je třeba kritizovat protipovodňový systém, který měl fungovat správně a včas.“

 „Zhodnocení celé situace je v tuto chvíli zcela předčasné,“ reagovala zastupitelka TOP 09 Iveta Borská.

„O vámi zmiňovaných skutečnostech mi není nic známo. Počátek i průběh letošních povodní je odlišný od těch minulých. Kritika zaznívá nejvíce od exprimátora Svobody,“ reagovala zastupitelka TOP 09 Zuzana Bonhomme Hankeová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…