Bývalí policajti vidí za odvoláním Lessyho hlavně mstu. Láska mu pomůže

29.08.2012 14:09

EXKLUZIVNĚ Konec policejního prezidenta Petra Lessyho ve funkci je dost podivný. Jde spíše o mstu ministrů Miroslava Kalouska a Jana Kubiceho. Tak vidí aktuální událost většina bývalých špičkových policajtů. Jeden z nich, Václav Láska, Lessymu přislíbil pomoc s právní obranou. Jen exvyšetřovatel Zdeněk Macháček jednoznačně tvrdí, že měl být neposlušný šéf policistů jakkoliv odvolán již dříve, když se nedokáže domluvit se svým ministrem.

Bývalí policajti vidí za odvoláním Lessyho hlavně mstu. Láska mu pomůže
Foto: rep
Popisek: Ministr Jan Kubice a policejní prezident Petr Lessy

Zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Takováto jemná obvinění ze strany Generální inspekce bezpečnostních sborů stačila k ukončení služebního poměru policejního prezidenta Petra Lessyho. I když bylo jeho funkční období pětileté, byl prý v tomto případě použit institut podezření z trestného činu. Ve funkci jej nahrazuje náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování Martin Červíček. Většina expolicistů o důvodech Lessyho odvolání ale pochybuje. Údajně šlo o pomstu.

Huml: Je to dost za hranou

„Lessy odvolán být neměl. Uvedené důvody jsou jen zástupné. Zlínská kauza, pokud vím, je u ledu a teď jen tak náhodou roztála? Podivné. Myslím si, že byl odvolán kvůli sporům s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Je to za hranou a chlapci to přešlápli. Důvěra lidí v právo tím ještě více utrpí,“ sdělil ParlamentnímListům.cz poslanec Stanislav Huml, který je nyní v poslaneckém klubu ČSSD. Dříve pracoval jako ředitel středočeské dopravní policie.

Doucha: Hůl na psa se našla

Podobný názor má i advokát Josef Doucha, který byl kdysi náměstkem Ústřední kriminální policie útvaru organizovaného zločinu a zpravodajství, z něhož vznikl Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). „Vím jen to, co jsem se dozvěděl z médií. I tak si myslím, že jde o účelovou záležitost. Boje mezi Lessym a ministrem Kubicem trvají dlouho. Teď se našla hůl, když se pes chtěl bít. Kdyby se dopustil nějakého jasného trestného činu, ale takhle,“ řekl a dodal: „Když si Lessy najme advokáta, který se v tom trochu vyzná, tak se ubrání.“

Láska: Právně mu pomůžu

Právně pomáhat bude Petru Lessymu Václav Láska, jenž pracoval jako vyšetřovatel na Krajském úřadu vyšetřování se specializací na hospodářskou kriminalitu. „Ráno jsme spolu hovořili a přislíbil jsem mu právní pomoc. Nicméně ohledně dalšího postupu se stále dohadujeme. Půjde totiž o dvě soudní řízení. Jedno v případě trestného činu, druhé ohledně propuštění ze služebního poměru,“ podotkl Láska, jenž je dnes předsedou správní rady Transparency International.

Macháček: Účel světí prostředky

„Ztotožňuji se s tím, že není možné, aby šéf policie nespolupracoval s ministrem vnitra. Policisté na ulici to asi necítili, ale experti z celorepublikových útvarů to vnímali dost špatně. Policii to vlastně rozkládalo. Je tedy dobře, že byl Lessy odvolán. Důvod je vedlejší. Účel světí prostředky. Když je debilně postavený zákon, kdy vláda nemůže odvolat policejního prezidenta, tak je to nasnadě. Každý má být odvolatelný. Nyní se situace uklidní a Ministerstvo vnitra s Policejním prezidiem budou zase spolupracovat,“ vysvětlil své mínění bývalý ředitel odboru zločineckých struktur ÚOOZ Zdeněk Macháček, jenž dnes působí jako bezpečnostní expert České spořitelny. Nutno dodat, že byl tehdy jeho přímým nadřízeným současný ministr vnitra Jan Kubice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…