ČR neposlala EK ke schválení zatím 76,3 miliard korun, zbývá jen měsíc

08.01.2014 19:37

Česká republika je ve výrazném skluzu v čerpání peněz z EU. Na začátku loňského prosince zbývalo poslat do Bruselu k proplacení projekty za celkem 2,79 miliardy eur (podle tehdejšího kurzu 76,34 miliardy korun), aby se splnil limit pro rok 2013.

ČR neposlala EK ke schválení zatím 76,3 miliard korun, zbývá jen měsíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Vyplývá to ze zprávy o čerpání prostředků EU, kterou na dnešním jednání vlády předkládalo Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Česko muselo loni i kvůli doplácení za projekty z předchozích dvou až tří let vyčerpat minimálně 16,95 miliardy eur (464,34 miliardy korun). "Co se nezvládne vyčerpat z tohoto limitu, nebo ochránit uplatněním některých 'záchranných' opatření, ČR nenávratně ztratí," upozornil Marek Ženkl z odboru komunikace MMR. Jedním z těchto opatření je například uplatnění článku o živelních pohromách, které umožní některé projekty zdržené loňskými povodněmi proplácet o něco déle.

Od začátku loňského roku do konce listopadu na účtech úspěšných žadatelů o dotaci přibylo 85,5 miliardy korun

Ve hře jsou také přesuny peněz mezi jednotlivými operačními programy. Jeden takový však Evropská komise na konci loňského roku zakázala. Česko se snažilo prosadit přesun 3,7 miliardy korun z nejvíce problémového operačního programu Životní prostředí do operačního programu Doprava, který naopak loňský limit čerpání splnil s předstihem. Peníze měly sloužit na budování metra. Bruselu se však tento projekt nezdál dost ekologický, takže přesun zamítl.

Životnímu prostředí tak na začátku prosince zbývalo k vyčerpání 898,3 milionu eur (24,6 miliardy korun), z limitu pro loňský rok totiž během jedenácti měsíců zvládlo vyčerpat pouze 71,5 procenta určených peněz. Není to však jediný operační program, kterému hrozí výrazná ztráta. "Z analýz zaslaných žádostí o platbu Evropské komisi a plánovaného objemu prostředků, které budou Evropské komisi zaslány k proplacení ještě v tomto roce (rok 2013 - pozn. ČTK), vyplývá, že na konci roku 2013 nebudou včas vyčerpány prostředky v případě OP Životní prostředí, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, OP Lidské zdroje a zaměstnanost, OP Technická pomoc a Integrovaného operačního programu," varuje zpráva MMR pro vládu.

Domácí příjemci dotací z evropských fondů v současném programovém období 2007 až 2013 získali k začátku loňského prosince 498 miliard korun. Jde o 61,6 procenta z celkové částky, kterou má Česko v těchto letech k dispozici. Od začátku loňského roku do konce listopadu tak na účtech úspěšných žadatelů o dotaci přibylo 85,5 miliardy korun.

Z celkové dosud vyplacené částky požádalo Ministerstvo financí Evropskou komisi o zpětné proplacení 330,2 miliardy korun, tedy 40,8 procenta celkové částky. Právě tuto sumu považují úřady za skutečně vyčerpané dotace. V období 2007 až 2013 může Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu získat přes 808 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…