Časopis: Galerka investovala obrovské prostředky, aby zlikvidovala Svobodu

30.05.2013 8:21

Bohumil Pečinka v Reflexu přirovnal odvolaného pražského primátora Bohuslava Svobodu k filmové postavě Henryho Brubakra, šéfa věznice, který začne rozkrývat podivné kšefty, a proto je odvolán. I docent Svoboda podle něj začal rozkrývat podivné kšefty v hlavním městě, a navíc tím začal získávat značnou popularitu. Proto musel skončit.

Časopis: Galerka investovala obrovské prostředky, aby zlikvidovala Svobodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor Bohuslav Svoboda předal hasičské dodávkové automobily starostům sedmi městských částí pro jejich sbory dobrovolných hasičů

Pečinka vzpomíná, jak po Svobodově nástupu on sám v televizi odhadoval, že nový primátor bude s vlídnou tváří a renomé lékaře ideálním „fíkovým listem“ některých kmotrů. Jenže muž, jehož hlavním účelem bylo, aby voliči zapomněli na rejdy Bémova vedení radnice, se dokázal osamostatnit a pražský magistrát do značné míry vyčistit.

Hned při sestavování rady dokázal odstavit nejprovařenější jména předchozí éry, následně prý vyběhl s vlivným podnikatelem Hrdličkou, který si dělal naděje, že převezme po Romanu Janouškovi pozici hlavního lobbisty pražského magistrátu. „Když u Svobody nepochodil, začal na podzim 2011 konstruovat první protisvobodovský převrat,“ vzpomíná Pečinka.

Ve spolupráci s bývalým předsedou pražské ODS Borisem Šťastným se prý snažil rozbít radniční koalici ODS a ČSSD a nastalého zmatku využít ke Svobodově sesazení. Jenže distingovaný porodník všechny překvapil, sám se rychle dohodl s TOP 09 a ještě více posílil svou pozici. Zaplatil za to tím, že se musel „namočit“ s několika nesvatými postavami minulé éry.

Díky tomu se následně mohl vrhnout na čistku v dopravním podniku, firmě s větším rozpočtem, než má většina ministerstev. Právě kolem pražské veřejné dopravy se v minulosti točilo nejvíce podivných zakázek. Svoboda tam poslal auditory a do čela dosadil Vladimíra Liche, ostříleného manažera se zkušenostmi z Ameriky.

„Svoboda měl najednou proti sobě vlivné podnikatele z polosvěta, kteří už nehráli o provize ze zakázek, ale přímo o pobyt na svobodě. Do jeho diskreditace proto investovali obrovské prostředky,“ popisuje další události Pečinka. Postupně se tak vytvořila velmi zajímavá antisvobodovská fronta, kterou komentátor nazval „aliancí méně schopných se všeho schopnými“. Kromě politické galerky se prý přidala i TOP 09, která od počátku měla Prahu jako základ svých volebních úspěchů, ale nyní začala zjišťovat, že jí zde neohrožený primátor zastiňuje (tím spíše, že projevil ambici za rok kandidovat na poslance).

Záminkou pro Svobodovo zapuzení se podle Pečinky stalo pomalé řešení některých kauz bémovské éry. Nelze popřít, že se tak z mnoha důvodů stalo, jenže i v tomto kralovaly resorty, které v radě ovládala TOP 09. „Nesvaté odvolávací H koalici“ podnikatele Hrdličky, vlivného sociálního demokrata Hulinského a chorobně ambiciózního náměstka Hudečka z TOP 09 se tak podařilo primátora sesadit. „Tuhle hru však celkově vyhrát nemohou. Veřejnost už příliš ví o kartách, které drží v rukách,“ uzavírá komentátor Reflexu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…