Češi řekli dost. Kvůli Dobešovi vyjdou do ulic

16.02.2012 7:21

Resort školství zřejmě z problémů jen tak nevyjde. Evropské peníze v nedohlednu, dobrých kantorů je jako šafránu, malým školám hrozí zánik. Kritika vysokých škol, ze strany učitelů i studentů je stále hlasitější. Dobešovy reformy považují za paskvil a jsou ochotni vyjít do ulic.

Češi řekli dost. Kvůli Dobešovi vyjdou do ulic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

 Ministr se v každém vystoupení dušuje, že vše uvede na pravou míru, pochybení resortu a natož pak svoje v žádném případě nepřipouští. Jenže zatímco se vehementně před kamerami hájí, popřípadě hovoří o pozůstatku nedostatků po svých předchůdcích, objevují se další a další problémy. Jeden z nich se týká hodně choulostivého odvětví. jde o děti zahraničních pracovníků a nejen movitých gastarbeiterů, ale třeba i dětí z diplomatických či bohatých podnikatelských rodin.

Školám hrozí existenční problém

V České republice existuje několik základních škol, které vyučují v cizím jazyce, podle mezinárodních vzdělávacích standardů. Takové školy pak navštěvují zejména děti zahraničních pracovníků, podnikatelů, diplomatů ale také české děti, kterým jejich rodiče chtějí dát mezinárodně uznávané vzdělání. Jednou z nich je i brněnská International School of Brno, která poskytuje základní vzdělání desítkám zahraničních i českých dětí. Této škole, stejně jako dalším podobným v republice, hrozí s novelizací školského zákona od nového roku existenční problémy.
 


Jistota dokončení vzdělání je v nedohlednu

 

„Nový zákon umožňuje ministerstvu školství povolit plnění školní docházky v mezinárodní škole na nejvýše pětileté období. Nikdo pak nemá jistotu, že dítě započaté vzdělání dokončí“, říká k tomu Jan Švihálek, ředitel brněnské mezinárodní školy. To však není jediná překážka, která mezinárodní školy čeká. Podle Švihálka se musí ministerstvu dokládat také doklad o tom, že zahraniční škola je v jiném státě součástí vzdělávací soustavy, což pak činí problém školám, vyučujícím podle mezinárodních standardů. Mezinárodní škola nemůže také v cizím jazyce bez zvláštního povolení ministerstva vyučovat.


Novela školského zákona tak ukazuje, že české školství není na jakékoliv školy, které by se měly nějakým způsobem odlišovat, dostatečně připravené.  Zákon stanoví množství dalších překážek, ministerstvo může výuku v mezinárodní škole nepovolit také například z toho důvodu, že by činnost mezinárodní školy nebyla nezbytná k zajištění plnění školní docházky. O potřebnosti mezinárodních škol snad v dnešní době není třeba pochybovat, školy s vyučovacím jazykem anglickým jsou běžnou a respektovanou součástí vzdělávacích systémů v celé Evropě.  V Nizozemí například ministerstvo školství mezinárodní školy dokonce finančně podporuje.

Nedokonalý zákon, zbytečné školné

„Zákonodárci nerespektovali závěry zprávy NERV v oblasti nutné modernizace výuky cizích jazyků v České Republice. Navíc mohou být ohroženy zahraniční investice kvůli nedostatečným školám pro cizojazyčné děti“, komentoval celou záležitost Pavel Iványi, zřizovatel brněnské mezinárodní školy. Podle Iványiho bude důsledkem stávající právní úpravy promarněná šance českých dětí na jiné než standardní vzdělání, jehož úroveň je přitom tak často kritizována.


„Myslím, že v resortu školství je mnohem víc důležitějších témat, než je stále opakované zavedení povinnosti zavedení školného. Osobně bych školné nyní vůbec neprosazoval. Do rozpočtu přinese minimálně, problémy společnosti však provází nedozírné. Za mnohem důležitější považuji například debatu o množství škol, studentů, neomezené délce studia či redukci některých oborů na úkor preferovaní jiných, především technických směrů,“ poznamenal k problémům ve školství zastupitel za KDU- ČSL Brno město a vysokoškolský učitel Jiří Mihola.

reklama

autor: Martin Šimák

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…