České hříchy podle Doležala: Komunisté, nevrácení majetku církvím a vyhnání Němců

07.05.2012 8:07

Povinností státu je starat se o prosperitu občanů. Dnešní polistopadový systém má ale velké vady, jako třeba komunisty zpřetrhané vazby k minulosti. Mezi tři velká česká selhání patří odkládání církevních restitucí, nezájem o vlastní bezpečnost a souhlas s vyhnáním českých Němců po válce, píše politolog a komentátor Bohumil Doležal.

České hříchy podle Doležala: Komunisté, nevrácení majetku církvím a vyhnání Němců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Komentátor Bohumil Doležal uvádí tři příklady selhání, které brání tomu, aby náš politický polistopadový systém byl pevný, funkční a efektivní. Podle něj totiž předešlý komunistický režim zpřetrhal vazby k naší minulosti a k okolí, v němž jsme žili od desátého století. Nyní je čas tyto vazby opět obnovit.

Zaprvé to jsou podle Doležala církevní restituce. Ty jsou v tomto ohledu klíčovou záležitostí. „Smysluplná péče o budoucnost musí být postavena na víře (v nejobecnějším slova smyslu). Církve (a židovské náboženské obce) jsou mimo jiné a především tradiční instituce pro pěstování víry. Tradice vždycky znamená vysoký stupeň artikulovanosti,“ píše v pondělní MF Dnes Doležal. Navíc jedna desetina věřících u nás zase tak málo není.

Nezájem o vlastní bezpečnost

Podobná zpřetrhaná vazba je podle Doležala neschopnost a neochota postarat se o vlastní bezpečnost tak, že se o ni podělíme s dalšími a pro bezpečnost celku pak budeme schopni něco obětovat. Jako příklad komentátor uvádí odpor většiny veřejnosti vůči účasti na projektu protiraketového štítu proti nespolehlivým zemím a oblastem Blízkého a Dálného východu.

Tato neschopnost cokoliv obětovat je podle něj v rozporu s tím, co daly činně najevo tisíce lidí v době německé okupace a světové války. Její závěr navíc každoročně oslavujeme.

Nedůstojně o Němcích

Jako poslední třetí české selhání Doležal popisuje vyhnání českých Němců. „Velká většina veřejnosti byla proti zásadnější kritice těch opatření. Problém se dostal na politickou rovinu jen zcela nedůstojně, zabalen do kluzkých politických frází,“ píše Doležal.

Ve skutečnosti ale zmíněná opatření znamenala faktickou rezignaci na princip právního státu a lidských práv. „Tím jsme sami otevřeli stavidla a po roce 1948 byly nově zavedené zvyklosti (vyvlastňování, vyhánění, mučení a vraždění) aplikovány i na českou společnost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…