Česku hrozí katastrofa. Informační temno, varuje deník

13.12.2012 7:54

Pokud chcete stáhnout informace z trestního a obchodního rejstříku nebo zaregistrovat automobil, měli byste to stihnout do konce letošního roku. Čtvrteční Hospodářské noviny (HN) totiž přinášejí informaci, že nám od prvního ledna hrozí absolutní informační temno. Zdá se, že je to díky přísnému zákonu o zadávání veřejných zakázek.

Česku hrozí katastrofa. Informační temno, varuje deník
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

„S novým rokem se totiž nebude nikdo starat o provoz Czech Pointu, přes nějž tečou klíčové informace ze státní správy. Používají je lidé, firmy i úředníci," upozorňují HN. Firma, která systém spravovala dosud, již nemá smlouvu na příští rok. Přihlásila se sice do tendru, vypsaného Ministerstvem vnitra, a vyhrála ho, ale novou smlouvu s ní nelze podepsat. Konkurenční firma totiž tendr napadla.

Naprostá katastrofa

„Prostě může v lednu dojít k zásadnímu ohrožení celého systému státní správy. Termín informační blackout není vůbec nadsazený," připouští náměstek ministra vnitra pro informatiku Radek Šmerda. „Byla by to naprostá katastrofa," souhlasí Dan Jiránek, primátor Kladna a předseda Svazu měst a obcí.

Firma Newps vyhrála tendr Ministerstva vnitra s nabídkou 311 milionů korun za čtyři roky správy systému. Konkurenční společnost Axcode tvrdí, že totéž zvládne za 172 milionů korun a když v novém tendru nezvítězila, obrátila se na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Úřad celý proces zablokoval až do okamžiku, než ve věci rozhodne. A dodnes tak neučinil. Je třeba dodat, že soudní znalci nabídku společnosti Axcode zpochybnili. Za tak malé peníze prý nejde zakázku tohoto rozsahu provést.

Na vnitru se tak jako přes kopírák opakuje situace, kterou známe např. z resortu obrany. Média před několika dny informovala o tom, že vojáci nemají ve skladech dost oblečení. Ministerstvo obrany sice vypsalo výběrové řízení na dodávku nových uniforem, ale vůbec první soutěž samo zrušilo, protože se přihlásila jediná firma.

Druhou soutěž opět zablokoval ÚOHS, poté, co shledal nerovné podmínky mezi jednotlivými soutěžícími firmami. Nové oblečení pro vojáky je tak v nedohlednu a Ministerstvo obrany uvažuje, že požádá o pomoc NATO.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…