Chcete vlajku EU a proevropského Zemana? Zeptali jsme se politiků

10.02.2013 22:50

ANKETA Jsme členy Evropské unie, a tak má viset na Pražském hradě vlajka. Ona to vlastně není vlajka a Česká republika ji neuznává. Proto zaznívaly rozdílné názory z úst oslovených středočeských politiků nejen kvůli vlajce Evropské unie, ale také kvůli podpoře či antipodpoře proevropského prezidenta Miloše Zemana.

Chcete vlajku EU a proevropského Zemana? Zeptali jsme se politiků
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Proti vlajícímu symbolu hvězd na modrém pozadí protestuje například komunistická krajská radní Jiřina Fialová: „Já osobně bych ji nevyvěsila, protože jsem nebyla pro vstup do Evropské unie,“ řekla Fialová.

Souhlasí s ní i předseda středočeské Strany svobodných občanů Petr Zavadil. „Moje odpověď je nikoliv a vyplývá to z charakteru naší strany proti současnému stavu Evropské unie, jak je pojímána. Navíc, ona to vlastně není vlajka, Česká republika spolu dalšími asi osmi zeměmi EU mi ji oficiálně  neuznává stejně jako evropskou hymnu.“

Svobodní Zemanovi: Vlajka EU na Hrad nepatří

Svobodní hned po výsledích voleb napsali budoucímu prezidentovi Miloši Zemanovi, aby nevyvěšoval vlajku a nepodepisoval takzvaný Fiskální pakt EU. „Pokud se tak stane, tak si už nebudeme moci vybrat, zda chceme euro nebo ne. Prostě až splníme podmínky, tak se do eurozóny zapojíme a nikdo se nás ptát nebude. Navíc z paktu plynou povinnosti platit peníze, kdykoliv to bude unie vyžadovat,“ dodal Zavadil.

Jiní by vlajku klidně vyvěsili, ale nelíbí se jim zvyšující se pravomoce unie a přejí si, aby prezident nebyl tolik proevropský. Statutární náměstek hejtmana Miloš Petera (ČSSD) tvrdí, že bychom měli být zdrženliví: „Je potřeba mít dobré zahraniční vztahy i východním směrem a vše vyvážit. V každém případě bych zachoval určité pravomoci, o které republika přichází,“ sdělil Petera.

Evropská unie nám nemá diktovat, jaké žárovky máme vyrábět

Podobně to vidí i primátor Mladé Boleslavi a občanský demokrat Raduan Nwelati. „Když jsme členy, vlajka na hradě může být, ale to neznamená, že bychom měli předávat kompetence Evropské unii. Ta zasahuje do životů občanů více, než by měla a je přebyrokratizovaná. Pak vymýšlí nesmysly a ovlivňuje životy lidí tam, kde by zasahovat neměla,“ vysvětlil Nwelati.

Podle něj je správná podpora trhu a obchodu a unie by měla hájit území z ekonomického hlediska, ale aby nám říkala, které žárovky můžeme vyrábět a čemu můžeme říkat pomazánkové máslo, to není její věc.

Naopak poslankyně Helena Langšádlová si proevropského prezidenta i vlajku EU na Pražském hradě přeje. „S vlajkou nemám problém, jedním ze základních strategických cílů je zajistit stabilitu České republiky z hlediska mezinárodních vztahů. Proevropská orientace je jediným východiském,“ řekla Langšádlová redakci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…