Chromá důchodkyně o výplatě penzí: Jaký inkoust tu blbost vymyslel?

28.08.2011 7:56

PŘÍBĚH Paní Eva se v relativním zdraví dožila 80 let. Je z těch starých lidí, kterých se existenční problémy příliš nedotýkají, a když tak vzdáleně. Donedávna žila v Praze, v domku své dcery, která o ni pečuje, před měsícem se obě přestěhovaly do malé obce nedaleko Kolína.

Chromá důchodkyně o výplatě penzí: Jaký inkoust tu blbost vymyslel?
Foto: Lea Vlasáková
Popisek: Paní Eva, důchodkyně

Díky invalidnímu důchodu, který paní Eva pobírala dlouhá léta, má nyní slušných 9 600 korun penzi, ze které dokonce ušetří. Žily a i nyní žijí s dcerou ve vlastním, takže odpadá placení nájmu. Energie a vodu platí za obě dcera, paní Eva jí dvakrát do roka přispívá na bydlení.

Kvůli dluhům na venkov

Stěhování na venkov nebylo způsobeno pouze touhou po životě v přírodě, ale hlavně finanční tísní, do které se dostala dcera. Dluhy, které se nakupily díky tomu, že přišla o polovinu svých příjmů, bylo možné splatit jedině rozdílem mezi prodejní cenou bydlení v Praze a kupní cenou bydlení venku. Dcera totiž ve snaze mít co nejvíc času na péči o matku vydělává jen na smlouvy o dílo, příležitostně a velmi málo.

„Zkoušela se ptát, jestli by jí dali něco jako na tu péči, ale prý by z toho bylo víc pobíhání po úřadech než zisku. Její známé, která měla maminku opravdu těžce nemocnou, nedali na péči také nic," vysvětluje situaci paní Eva.

K sociálním kartám:

Parlament? Vážné debaty o hloupostech

Politiku paní Eva sleduje na ČT 24 a celé to pro ParlamentníListy.cz shrnuje do sousloví „jeden velký blázinec".

Nakonec se trochu rozpovídá: „Čím větší hloupost tam v tom parlamentu někdo vymyslí, tím jistější je, že se o tom minimálně bude vést vážná debata. Tedy ztrácet čas. A ještě že tak, vlastně. Aspoň mají míň času na vymýšlení ještě větších nesmyslů. Tuhle něco říkali, že snad budeme muset mít na důchody karty, jako ti nepřizpůsobiví, zkrátka opilci, aby hned všechno nepropili, tak dostávají také peníze na kartu. To jako když si koupím lahvičku Becherovky na trávení, tak mi to pan ministr Drábek zatrhne? Nebo k čemu ta hloupost bude? Dcera má několik karet a akorát z ní všude tahají peníze. Za všechno, za každý úkon si banka strhne. A nám prý by jako jeden výběr milostivě povolili zadarmo a kdybych si chtěla důchod rozdělit a něco zkusit nechat na pak, tak už bych musela bance platit? Tak k čemu to je, když stejně musím všechno vybrat najednou? Patrně zase něčí kšeft."

Čtěte necenzurované skutečné PŘÍBĚHY 

Peníze na kartu? Hlavně neprozradit PIN!

Představa důchodu na kartu paní Evu opravdu rozčílila a dohnala k pocitu bezmoci. „Já nedojdu ani na roh a budu muset jezdit pro peníze někam k bankomatu? V obci žádný není a karty ani v obchodě neberou. Na auto jsme se nezmohli, takže vlakem, jenomže do toho já nevylezu. To mohl vymyslet jen nějaký snaživý inkoust od stolu. Někdo, kdo nemá v životě problém, tak ho vymyslí někomu jinému! Všude se píše a říká, že takové ty kódy, PINY od čehokoliv, ani od telefonu nemáte nikomu prozrazovat. Jenomže já bych musela, protože bych se ke svým penězům jinak nedostala. Kromě toho - já se každý měsíc na paní pošťačku těším! Prohodíme spolu pár slov, něco se dozvím, a i když nic, tak je to takový tradiční, příjemný lidský kontakt. Ty peníze dostanu doma, v bezpečí. Jak si je budu odnášet od bankomatu, když už mě k němu někdo doveze? Vždyť víte, co se děje! Oni by nám zkrátka nejraději žádné peníze nedali, asi. Místo peněz, jak těm houmlesům, nějaké laciné potraviny a dost. Co taky s námi, teď už... V téhle odlidštěné době se prostě s někým, kdo je pomalý, starý, chromý nebo jinak nedostatečný a nebo prostě jenom nemá auto, vůbec nepočítá."

Sledujeme téma Sociální karty

Šíření poplašné zprávy

Paní Eva sleduje televizi bedlivě. Dívá se prakticky jen na ČT24 a na zprávy na Nově: „Mně to čím dál víc připadá, že politici vždycky vypustí nějaký balónek - nějakou novou blbost a sledujou, co to s námi udělá. A když je reakce moc moc bouřlivá, tak to tak jako částečně zaretušují, že to jako úplně takhle nemysleli. A tohle je přesně ten případ. Prý to pan ministr úplně tak nemyslel. Ale řekl to! Tak kdo už si má sakra dávat pozor, co z té pusy vypouští, když ne ministr?! Za šíření poplašné zprávy můžete mít i soud! A tohle bylo co? Podle mne šíření poplašné zprávy. Támhle když nějaká parta humoristů strčila do televize jaderný výbuch v Krkonoších, tak je hnali k soudu pro šíření poplašné zprávy. Víc zodpovědnosti by to chtělo od politiků. Meteorolog dostane za uši, když netrefí počasí, ale ten pracuje s tak vrtkavým a nejistým materiálem. Ministr, pokud ještě chápu, pracuje s nápady svými a svých spolupracovníků, a to nejsou mraky, větry, níže, výše, okluze. To jsou konkrétní lidé, kteří by měli nést i za své řeči nějakou odpovědnost. Takhle je to jenom ten jeden velký blázinec. Akorát, že nikdo neví, kde a kdo je vlastně psychiatr a klíče má, jak se zdá kde kdo," sdělila svoje obavy Parlamentním Listům paní Eva.

Drábek: Nic není definitivní

Ministr Drábek již oznámil, že výplata důchodů na karty, bude mít celou řadu výjimek. "Možnost zachovat DONÁŠKU PENZE DOMŮ je i nadále předpokládána u osob upoutaných na lůžko, či osob nad určitou věkovou hranici. V tomto směru není učiněno rozhodnutí. Vše se odvíjí od podmínek soutěže, která zatím nebyla vypsána. Aktuálně vyhlášená obchodní soutěž se týká vyplácení sociálních dávek," uvedl minsitr případné spekulace na pravou míru.

"Převod peněz z ÚČTU KARTY NA OSOBNÍ (stávající) účet penzisty (pokud takový má) bude dle předpokladu podmínek prováděn zdarma, bez jakýchkoli nákladů příjemce. Toto bude možné nastavit automaticky," zdůraznil dále.

Podrobněji:
Ministr Drábek: Sociální karty - informace, které by měly zaznít

S výplatou důchodů na karty nesouhlasí premiér Petr Nečas a také poslanci ze sociálního výboru snemovny. Prý mají být nepovinné nejen pro starobní důchodce, ale také pro příjem sociálních dávek.

Více:
Sociální karty jenom nepovinně. Ale připlatíte si

Máte-li podobné příběhy, obracejte se přímo na naši redakci, a to na e-mail
Redakce@ParlamentniListy.cz 

Více:
Na hranici přežití: Rodina se děsí zdražení. Už teď jde od nuly k nule
Exekutor zdecimoval matku s dítětem. Chtěla jsem se zabít, vzpomíná
Vaří ve škole za 11 tisíc, příští rok za deset. Volila pravici...


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lea Vlasáková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…