Chtějí zaříznout Nečase a je jich víc, než se zdálo. V ODS přituhuje

21.09.2012 7:02

Nespokojenost s politikou premiéra Petra Nečase sílí v řadách občanských demokratů již několik měsíců. Naplno se to projevilo, když se na začátku září šest členů ODS proti Nečasovi veřejně postavilo. Mezi jeho odpůrci je ale podle Hospodářských novin nejméně dalších 10 poslanců, více či méně blízkých Václavu Klausovi, kteří premiéra za jeho kroky kritizují.

Chtějí zaříznout Nečase a je jich víc, než se zdálo. V ODS přituhuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Otevřeně se ale nikdo další nehlásí. Pravděpodobně za to může tlak Nečase, který hrozí, že v případě pádu vlády skončí sněmovna. "Myslím si, že strach z předčasných voleb řadu lidí odradil od toho, připojit se k nespokojeným kolegům," řekl HN šéf rozpočtového výboru Pavel Suchánek.

Proti svým politickým rivalům se ale Nečas rozhodl bojovat. Kromě argumentů si připravil i další zbraň - vnitrostranický průzkum. Jeho výsledky těžko zvrátí názory zkušených politiků, nováčky by ale mohlo přesvědčit, že rebelie by mohla ODS poškodit v podzimních volbách.

Cíl rebelujících poslanců je jednoznačný - vyměnit předsedu. Proti Nečasovi vystoupí "klausovci", jak skupinu nespokojených politiků deník označil, jedině tehdy, až padne vláda a Nečas nebude premiérem. Ke svému plánu tedy potřebují, aby skupina kolem Tluchoře vydržela v rebelii a ani na konci října nepodpořila vládní daňový balíček, čímž by vládu shodili.

Premiér má několik výhod

Deník zmapoval, jaké jsou Nečasovy šance. Do karet hraje premiérovi to, že vzbouřencům chybí jasný lídr, Nečasův rival. Zatím jediný, kdo si o funkci řekl, je současný ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Politik, který si v poslední době názorově velmi rozumí s Václavem Klausem. S tím ho dle jeho slov pojí silný euroskepticismus a názory na českou exportní politiku.

"Rád bych zastával funkci prvního místopředsedy, který by měl na starosti komunikaci se stranou," říká Kuba. "Se stranickou základnou ODS už mnoho let nikdo z vedení nepracuje. To se musí změnit," dodává ministr.

Síla Nečasových kritiků záleží i na situaci po krajských volbách. Pokud by v nich ODS neuspěla a ztratila pozice, které drží v regionech, narostla by nespokojenost, která nahrává rebelům. Nehledě na to, že právě na rebelii ve straně se Nečas zajisté pokusí případný neúspěch svalit.

Nejslabším místem Tluchořovy skupiny jsou podle HN samotní její členové. Šestice poslanců totiž vystoupila proti premiérovi, aby mu vrátila příkoří z politické minulosti, kdy přišli o postavení nebo vliv. Není tedy vyloučeno, že premiér si vyjedná jejich podporu výměnou právě za ztracené pozice.

Sám Nečas doufá v dohodu. "Věřím, že dojdeme k rozumnému kompromisu už jen proto, že tito poslanci sami deklarují, že si pád vlády nepřejí. Jsem připraven jednat, ale nikoli v přímém přenosu. Jako první se s mým pohledem na věc seznámí členové pracovní skupiny," sdělil premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…