Chystaný program ČSSD: progresivní daň a čerpání z EU

16.03.2013 7:04

V Ostravě bylo zvoleno nové vedení ČSSD. Sestaveny byly také priority nového programu, který se bude schvalovat v sobotu, kdy sjezd v Kongresovém centru pokračuje. V dokumentu je například zrušení rovné daně či druhého pilíře penzijní reformy.

Chystaný program ČSSD:  progresivní daň a čerpání z EU
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Michal Hašek se stal 1. místopředsedou ČSSD

Sociální demokraté plánují zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc korun měsíčně do roku 2018, v současnosti se přitom minimální mzda pohybuje na osmi tisících.

"ČSSD se hlásí k fiskální udržitelnosti veřejných financí, bude držet deficit veřejných financí pod třemi procenty HDP. Další snižování deficitu veřejných financí však nesmí být na úkor hospodářského růstu a zaměstnanosti," stojí v návrhu programových priorit.

Další část dokumentu se věnuje i Evropské unii. Euro by Česká republika měla zavést až tehdy, kdy bude mít stabilizovaný rozpočet a ekonomika bude připravená. V souvislosti s tím ČSSD slibuje plné vyčerpání peněz z evropských fondů.

Předseda Bohuslav Sobotka také vyzval, aby se současná politika škrtů změnila na takovou, jež by podporovala hospodářský růst. Sociální demokraté také plánují znovu zavést progresivní zdanění s více sazbami a změnit koncept důchodové reformy.

Co se týče poplatků u lékaře, ČSSD akceptuje jen platbu v nemocnici – jako příplatek na stravu apod. Prvním zákonem, který chtějí prosadit, by měla být majetková přiznání pro všechny s majetkem překračujícím určitou hranici. V případě nemožnosti doložení původu majetku by došlo na „pokuty“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…