Cikáni jedou do Anglie. Bože, ochraňuj královnu, smějí se politici

15.02.2012 6:52

Jak informovaly ParlamentníListy.cz, přerovští Romové už nechtějí nadále žít v České republice. Bojí se občanské války, lynče a že je Češi budou napadat kvůli barvě pleti. Proto prý budou hledat útočiště v Anglii, kde podle nich není rasismus. Politici se jim ale smějí a říkají, že Češi rasisté nejsou. Za negativní reakce si mohou Romové sami svým chováním.

Cikáni jedou do Anglie. Bože, ochraňuj královnu, smějí se politici
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Romové ve Varnsdorfu

Romové dokonce napsali dopis britské královně Alžbětě II., v němž ji žádají o azyl a finanční pomoc na cestu. Podle bývalého ministra pro lidská práva Michaela Kocába je to důsledek nečinnosti jeho nástupkyně Moniky Šimůnkové. Ta obvinění popírá.

Lidé prý Romy nenávidí

„Lidé nás nenávidí. Kamarád šel se svou přítelkyní do restaurace. Hned mezi dveřmi dostal přes hubu. Jen proto, že není bílej. Přitom nikomu nic neudělal. Podobné případy se v Přerově odehrávají často. Bojíme se, jestli nás někdo nezmlátí, jen když půjdeme po ulici. Bojíme se o děti,“ uvedl čtyřicetiletý Rom z Přerova pod podmínkou anonymity.

Podle něj je skutečně reálné, že dojde na občanskou válku a lynčování Romů. „Věřte tomu, nebo ne, ale ta nenávist vůči nám se stupňuje čím dál víc. A vláda s tím nic nedělá,“ upozorňuje Rom, který se z těchto důvodů rozhodl odejít z České republiky s celou svou rodinou a hledat lepší život ve Velké Británii.

Na dotaz redakce, proč chce odejít právě sem, odpověděl: „Je to země, která neposuzuje lidi podle barvy pleti, ale podle toho, jak se chovají. Žije tu vedle sebe spousta národů a nemají s tím problémy. Všichni mají stejnou šanci. U nás to tak není,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Samotná královna pro něj znamená morální autoritu, která nedopustí, aby byl jako člověk hodnocen pouze podle toho, jakou má barvu kůže.

Češi nejsou rasisti. Chováme se k Romům podle toho, jak se chovají oni

Mezi politiky celý příběh s plánovanou cestou do Anglie a dopisem Její Výsosti britské královně vyvolal pobavení. „Tak toto raději nebudu komentovat. Snad jen šťastnou cestu a Bože, ochraňuj královnu!“ reagoval pro redakci ParlamentníchListů.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Pokud chtějí, aby se k nim v Británii chovali podle toho, jak se chovají oni, tak ať tam radši nejezdí. Dopadnou stejně jako tady. Ve vztahu většinové společnosti k Romům se nejedná o žádný rasismus a opakuji to stále. Není to vůči nim žádná xenofobie, je to pouze reakce na to, jak se chovají oni. Kdyby se Cikáni chovali slušně, nikdo jim neřekne křivého slova. Znám řadu romských rodin, kam se člověk nebojí jít. Jsou to slušní lidé, starají se o rodinu, starají se o děti. Neobtěžují své okolí. Nepřepadávají děti sousedů a žijí normálně. Mezi bílými je taky řada, kteří by zasloužili dostat po čumáku, to je pravda, ale u nich je toho v poměru, kolik jich je, podstatně víc. Hlavně jsem zvědav, co jim královna odpoví,“ smál se senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

Podle senátora Petra Pakosty hodnotí většina české společnosti ne podle barvy pleti, nýbrž podle jejich chování. „Pokud si naši romští spoluobčané z Přerova myslí, že by byli pozitivně hodnoceni v Anglii, pokud by jejich skupinka vnikla s mačetami do baru jako v Novém Boru a posekali tam do hlav místní obyvatele a hosty baru, tak jsem přesvědčen, že se hluboce mýlí. A jelikož si Velká Británie zakládá na tom, že tam vládne rule of law, tedy vláda zákona, nepomohly by českým Romům ani jejich případné konexe s britskou královnou,“ řekl pobaveně senátor Pakosta.

Buckinghamský palác možná dozná „rekonstrukce“

„To je dobrá zpráva. Ať jedou. Schválení jejich žádosti o odjezd do Anglie bychom měli stoprocentně podpořit, třeba i diplomaticky,“ smál se místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka.

Ten zdůraznil, že v Česku se lidé nechovají k ostatním na základě barvy kůže, nýbrž jejich chování. „Myslím, že v Británii to nebude jinak. Barva pleti nerozhoduje. U nás se nemluví jenom o Cigánech. Mluví se o lidech žijících v této zemi, kteří se nedokáží zařadit do společnosti, nedokáží nebýt na obtíž, nedokáží nepáchat trestnou činnost a nedokáží přestat parazitovat na společnosti,“ řekl Chaloupka.

„Pokud se tito nepřizpůsobiví lidé přestěhují do kterékoli jiné země na této planetě a budou se chovat tak, jak se chovají tady, tak budou dostávat za uši, ať jsou, kde jsou, a po zásluze. Pokud tedy chtějí požádat britskou královnu, já jim přeju hodně úspěchů a Její Výsosti královně, se vší úctou, hodně trpělivosti a hodně náhradních bytů. V této skupině lidí je totiž velká spotřeba bytů a jejich malá trvanlivost. A pokud by si je nasadila přímo do Buckinghamského paláce, tak vidím, jak bude za chvíli bez oken, bez zábradlí, bez okapů, bez střechy,“ dodal Chaloupka.

Nejsme rasistický národ

Podobně také senátor KDU-ČSL Jiří Čunek míní, že jak v Česku, tak i ve Velké Británii budou Romové posuzování podle toho, jak se chovají. „Když se Romové u nás budou chovat stejně jako ostatní občané nebo lépe, tak po nějakých negativních reakcích nebude ani vidu ani slechu. Jsem přesvědčen, že čeští lidé ty Romy, kteří zde žijí dlouho, žijí slušně a normálně pracují, ani jako Romy nevnímají, ani jako Cigány,“ řekl redakci Čunek.

„My primárně rasistický národ nejsme. Nám barva kůže nevadí, ale vadí nám zásadní odlišnost v chování - v tom, že zde je perzekuována chováním romské menšiny bílá většina. Kdyby to takto nebylo, tak by ani žádný problém nevznikl. Obávám se, že ten dopis by Romové měli napsat sami sobě a měli by se pokusit chovat lépe. Jiná věc je, že už jsou v takovém stavu, že jeho zlepšení je obtížné a vláda pro to nic nedělá,“ dodal Čunek.

Romové o Anglii moc nevědí

O tom, jak se v Anglii žije běžným lidem a hlavně přistěhovalcům, ale podrobnější informace zatím rodina nemá. Neumějí ani jazyk. Přesto věří tomu, že právě v této zemi najdou štěstí a klid. „Když jsme se v padesátých letech přistěhovali sem z východního Slovenska, taky jsme neuměli česky. V jazyce bych problém neviděl. Určitě tam existují školy, kde se ho můžeme naučit,“ spoléhá se Rom.

Toho, že by se v Anglii dostali do větších problémů, než kterým musí denně čelit v Přerově, se neobávají. „Co může být horšího, než každodenní strach, jestli se mi vrátí děti ze školy domů, nebo jestli manžela někde nezabijou jen proto, že jsme Romové? My jsme slušná rodina. Nikomu jsme nic neprovedli, přesto nám lidé nadávají do černých sviní a útočí i na děti, když si venku hrají,“ rozčílila se Romova manželka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…