Co náš režim vybudoval, to jste vy rozkradli, píše KSČM. A pravice vrací úder

12.03.2012 4:42

Nečasova vláda si počíná stále stejně. Ba co víc, bojí se srovnání s minulostí. V komunistickém režimu totiž nebylo takové rozkrádání národního majetku – naopak, národní majetek byl několikrát znásoben, uvádí čerstvá zpráva Výkonného výboru ÚV KSČM.

Co náš režim vybudoval, to jste vy rozkradli, píše KSČM. A pravice vrací úder
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Komunisté srovnávají, že za předchozího režimu nebylo natolik masivní rozkrádání národního majetku jako nyní. Proto se prý nynější pravicové strany bojí srovnání s minulostí. „Naopak je realitou, že v letech, která předznamenala poválečná obnova, byl národní majetek několikrát znásoben. Jen základní jmění, které v roce 1948 činilo 757 miliard korun, dosáhlo v roce 1989 5 bil. 178 mld. Kč, ale nárůst národního bohatství je doložitelný ve všech oblastech,“ uvádí komunisté ve zprávě Výkonného výboru ÚV KSČM z 9. března 2012.

Ve zprávě se dále uvádí například: "V roce 1989 měla SBČS k dispozici 105 tun měnového zlata v hodnotě 15-17 mld. Kč, hotovost ve výši 85 mld. Kč a žádné vnitřní dluhy. Státní dluh činil pouhých 124,2 mld. Kč. A navíc proti němu stála aktiva pohledávek v zahraničí. Ale už v roce 1993 činil dluh 158,8 mld. a po proběhlé privatizaci je letos astronomických 1 412 900 000 000 Kč! Vinu za to nesou všechny polistopadové vlády, ale Nečasova vláda má smutné prvenství - obrací se totiž i přímo proti občanům."

Zloději byli už za Přemyslovců

„Zloději a podvodníci byli již za Přemyslovců. Za vlády komunistů se o nich nemluvilo a nepsalo. Dnešní doba jen přináší větší množství informací o těchto nekalých jevech,“ vysvětluje svůj názor pro ParlamentníListy.cz poslanec Věcí veřejných Michal Babák.

Paradoxně to, že se kradlo hodně i za komunistů, připouští i poslanec KSČM Jiří Dolejš. „Hospodářská kriminalita samozřejmě existovala – přes její rozšířenost jde dnes o větší objemy, nemluvě o privatizačních kauzách. Stínová ekonomika před rokem 1989 byla kolem deseti procent HDP, teď se hovoří o dvojnásobku,“ řekl redakci Dolejš.

Kdo kritizoval, šel za mříže

Jeho názor podporuje i ministr zemědělství Petr Bendl z ODS, který si vzpomněl na předrevoluční lidové heslo - kdo nekrade, okrádá rodinu. „Dnes se o všem může mluvit, to tenkrát vůbec nepřipadalo v úvahu. Navíc tehdy nic nebylo, šmelilo se se vším možným. Od vápna, cihel, až po pomeranče nebo LP desky,“ vzpomíná pro ParlamentníListy.cz na dobu před listopadem Bendl. Kdo kritizoval okresního tajemníka, že si vedle kulturního domu postavil ještě vilu za státní peníze, skončil prý za mřížemi.

Vinu nesou všechny nekomunistické vlády

„Vinu za to nesou všechny polistopadové vlády, ale Nečasova vláda má smutné prvenství - obrací se totiž i přímo proti občanům,“ vadí KSČM. Vláda Petra Nečase prý prosazuje metody, které v zahraničí již dávno selhaly, a nedělá nic pro podporu ekonomiky nebo zvýšení zaměstnanosti.

Komunisté by prý činili opak. „KSČM stojí na straně občanů. Stojí na straně 17 000 učitelů, 3500 řadových policistů, 3000 hasičů a dalších, které chce vláda propouštět,“ píše se v tiskové zprávě Výkonného výboru ÚV KSČM.

„KSČM odmítá rezignovat a je pro ni přijatelná pouze jedna z těchto cest – cesta podpory ekonomického růstu a zvyšování zaměstnanosti. Překážkou na této cestě je jen současná Nečasova vláda, a bude-li vůle občanů dosáhnout změny dost silná, tato překážka není nepřekonatelná,“ burcují komunisté.

Část zprávy z Výkonného výboru ÚV KSČM, 9. března 2012

KSČM konstatuje, že pravicová Nečasova vláda se nijak nepoučila prohlubující se krizí, i nadále ignoruje protesty odborníků i občanů. Pokračuje stále stejně, prosazováním přežilých neoliberálních receptů, které dnes v celém světě selhávají.

Neprojevuje ani nejmenší snahu o podporu oživení ekonomiky, stabilizaci a zvýšení zaměstnanosti a podporu odbytu zboží českých firem na domácím i zahraničním trhu. Jen dál a dál pokračuje v bezduchých škrtech, jimiž v ČR krizi ještě více prohlubuje. Zvyšuje tak nezaměstnanost a snižuje koupěschopnost občanů. Taková politika schodek nesníží. Jen dostane českou společnost na samé dno.

* * *

Svou neschopnost a bezohlednost zastírá vláda útoky proti důsledně opoziční KSČM, když utrácí zbytečné peníze za monitorování občanských sdružení, které s námi spolupracují, a bez ostychu dál nechává hledat záminky pro případný postih. Důvod je jasný. Česká pravice se bojí srovnání s minulostí.

Přes veškeré chyby, které minulost provázely, nebylo ve vínku režimu takové masivní a systematické rozkrádání národního majetku. Naopak je realitou, že v letech, která předznamenala poválečná obnova, byl národní majetek několikrát znásoben. Jen základní jmění, které v roce 1948 činilo 757 miliard korun, dosáhlo v roce 1989 5 bil. 178 mld. Kč, ale nárůst národního bohatství je doložitelný ve všech oblastech.

V roce 1989 měla SBČS k dispozici 105 tun měnového zlata v hodnotě 15-17 mld. Kč, hotovost ve výši 85 mld. Kč a žádné vnitřní dluhy. Státní dluh činil pouhých 124,2 mld. Kč. A navíc proti němu stála aktiva pohledávek v zahraničí. Ale už v roce 1993 činil dluh již 158,8 mld. a po proběhlé privatizaci je letos astronomických 1 412 900 000 000 Kč! Vinu za to nesou všechny polistopadové vlády, ale Nečasova vláda má smutné prvenství - obrací se totiž i přímo proti občanům.

* * *

Politika Nečasovy vlády je již zcela destruktivní. Drtivě dopadá na většinu občanů. Už nyní každý šestnáctý člověk v ČR žije na hranici chudoby. Vláda rozvrací nejen životní úroveň většiny obyvatel, ale také dosud fungující státní instituce a systémy. Cíleně dál snižuje příjmy důchodového účtu a postupně oslabuje státní důchodový pilíř.

Její vinou je stále ohroženo i čerpání z evropských fondů. Usilovně pracuje na omezení sítě regionálních nemocnic a totéž chystá v regionálním školství. Svou »reformou« způsobila počátkem roku i naprostý chaos na pracovištích Úřadu práce ČR, který poškodil řadu sociálně potřebných občanů, včetně zdravotně postižených.

Systematicky oslabuje, jako v případě národního podniku Budvar, pozice některých zbylých státních podniků ve prospěch zahraniční konkurence, aby měla záminku k jejich prodeji. To jí však nestačí, a tak se chystá pustit i do institucí, které chrání české spotřebitele před nekvalitními, zdravotně závadnými a prošlými potravinami.

* * *

KSČM stojí na straně občanů. Stojí na straně 17 000 učitelů, 3500 řadových policistů, 3000 hasičů a dalších, které chce vláda propouštět. Stojí na straně těch občanů, kterým vláda chce dál zvyšováním nepřímých daní a »zmrazováním« mezd i důchodů snižovat jejich reálné příjmy. Stojí i na straně drobných a středních podnikatelů, které vláda systematickým snižováním koupěschopnosti občanů vede ke krachu.

Odbory hovoří o tom, že existují jen dvě cesty – současná cesta Nečasovy vlády, kterou se »proškrtáme« až na nulu, nebo cesta stabilizace státního rozpočtu a podpory postupného oživení růstu.

KSČM odmítá rezignovat a je pro ni přijatelná pouze jedna z těchto cest – cesta podpory ekonomického růstu a zvyšování zaměstnanosti. Překážkou na této cestě je jen současná Nečasova vláda, a bude-li vůle občanů dosáhnout změny dost silná, tato překážka není nepřekonatelná.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…