Co nemáte vědět: Klausovi se prý vůbec nelíbí, že by Livia byla velvyslankyní

24.04.2013 13:28

V současnosti vede ministr zahraničí Karel Schwarzenberg spor s prezidentem republiky Milošem Zemanem ohledně jmenování velvyslanců. Zeman by chtěl například jmenovat Livii Klausovou na ambasádu v Bratislavě. Podle informací ParlamentníchListů.cz se to ale moc nelíbí jejímu manželovi, exprezidentovi Václavu Klausovi.

Co nemáte vědět: Klausovi se prý vůbec nelíbí, že by Livia byla velvyslankyní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus s chotí Livií odevzali svůj volební hlas na základní škole v Kobylisích

Jak ParlamentníListy.cz psaly, Zeman si na svých nominacích trvá a klidně by je prosadil i s premiérem vlády Petrem Nečasem, neboť je to ústavní právo prezidenta a premiéra. Schwarzenberg pro takovou eventualitu pohrozil odchodem z vlády.

Fico by Klausovou uvítal

Podle informací ParlamentníchListů.cz prý Klausové také hraje do karet, že slovenský premiér Robert Fico by její jmenování slovenskou velvyslankyní uvítal. Čili by jistě neměla problém dostat agrément, tedy souhlas, slovenské strany. Podobně má Klausová i neformální podporu podnikatelů.

Celá věc má ale mnohem zajímavější rozměr: roli exprezidenta Václava Klause jako manžela případné velvyslankyně. Podle informací ParlamentníchListů.cz z důvěryhodného zdroje z okolí exprezidenta Václava Klause exprezident svou manželku v úmyslu stát se velvyslankyní nepodporuje.

Naopak. Klausovi se možnost, že by byla Livia velvyslankyní, moc nezamlouvá, neboť on již žádnou oficiální funkci nevykonává, zatímco jeho manželka by byla velvyslankyní na velmi důležité ambasádě a požívala bych všech oficiálních výsad včetně titulu „její excelence“. Klaus již „jeho excelence“ není.

Klaus by prý žárlil

„Klaus není vůbec nadšen tím, že by Livia šla do Bratislavy. Nechce to alespoň do doby, než by případně on někde získal nějakou prestižní oficiální funkci. Jednoduše lze říct, že žárlí, že by měla vyšší oficiální postavení než on,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj.

Paní Livia může Klausovi nadělat starosti, protože vůbec není žádná domácí „puťka“ bez názoru. Je silná a cílevědomá osobnost. Navíc má sama velmi dobré vztahy se Zemanem.

Podle Klausova mluvčího Petra Macinky Klaus pouze řekl, že by jeho manželka „roli velvyslankyně s přehledem zvládla“, avšak na to, jaká by pak byla jeho role, prý zatím nereagoval, informoval Týden.cz.

Partner se nemusí zúčastňovat programu

Podle exministra zahraničí a ředitele Diplomatické akademie Cyrila Svobody se otázka úlohy partnera velvyslance velice přeceňuje a víceméně záleží jen na dobrovolnosti a ochotě se do oficialit jako doprovod zapojit. Žádné povinnosti neexistují.

„Manžel nebo manželka velvyslance nemá žádné speciální pravomoci nebo práva. Já se domnívám, že kdyby paní Livia Klausová šla na slovenskou ambasádu, tak tam s ní Klaus nepůjde. Například když byl náš velvyslanec v Bratislavě, tak nechal svou manželku v Praze, protože ona zde měla zaměstnání. Těžko si dokážu představit, že by Václav Klaus jezdil na doprovodné výlety pro manželky a absolvoval tento program. Nemá povinnost se něčeho takového vůbec zúčastňovat. Kdyby se Václav Klaus chtěl takových akcí zúčastnit, tak by musel hrát pouze roli doprovodu, který se účastní doprovodného programu typu návštěvy koncertu, nemocnice, školy, ale nemůže veřejně vystupovat a hovořit za stát. Já když jsem byl ministr a má žena se chtěla účastnit programu, tak se zúčastnila. Když třeba nechtěla, nic se nedělo a nešla tam,“ řekl ParlamentnímListům.cz Svoboda.

Pan prezident Klaus

Svoboda také vysvětil, jak je to s používáním titulů. Pro bývalého prezidenta republiky by se mělo správně používat oslovení „pane prezidente“. Titul „jeho excelence“, který náleží prezidentu republiky, již exprezidentovi nenáleží. Stejně jako již nenáleží bývalým premiérům, ministrům zahraničí, velvyslancům.  

Prezident republiky Miloš Zeman pozval svého předchůdce Klause s rodinou na společnou večeři na zámku v Lánech. Setkání se má uskutečnit v pátek. Exprezident do Lán dorazí s manželkou Livií i oběma syny, které budou rovněž doprovázet jejich manželky.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…