Co srazilo Lessyho: Prý výpověď ženy, která musela odejít

30.08.2012 6:49

Zvrat v případu odvolaného policejního prezidenta Petra Lessy způsobila výpověď jeho bývalé mluvčí Pavly Kopecké, na jejímž základě inspekce neobvinila Lessyho pouze z pomluvy, ale především ze zneužití pravomoci úřední osoby. A právě toto obvinění jej stálo funkci. Informoval o tom deník Právo spolu se serverem Novinky.cz.

Co srazilo Lessyho: Prý výpověď ženy, která musela odejít
Foto: rep
Popisek: Ministr Jan Kubice a policejní prezident Petr Lessy

Lessy již před rokem čelil vyšetřování kvůli jeho slovním útokům na náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka a jeho nadřízeného Bedřicha Koutného. Inspekce však tehdy obvinění stáhla kvůli nedostatku důkazů.

A co je vlastně zdrojem Lessyho obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby? Před rokem poskytl Lessy rozhovor deníku Právo, v němž naznačil, policejní funkcionář byl kryt podezřelým z organizovaného zločinu. Nechal se totiž slyšet, že Jaroslav Vaněk, náměstek šéfa policice Zlínského kraje, byl dlouhodobě kryt před udáními Rudolfem Setvákem, funkcionářem jihomoravského krajského policejního ředitelství, kterého ÚOOZ loni umístil mezi členy brněnského policejního gangu, který vydíral podnikatele.

„Setváka jsem zdědil po Vaňkovi a teď mi to všechno docvakává, protože na Vaňka bylo iks oznámení a všechna šetřila brněnská pobočka inspekce, které Setvák tehdy šéfoval. Všechna pak skončila jaksi do ztracena, i když by vám řada lidí řekla, že za podezření, kterých se ta oznámení týkala, by už všichni ostatní byli propuštěni ze služebního poměru,“ uvedl loni na začátku září Právu Lessy.

Výroky prý zmanipulovalo Právo

Lessy dále prohlásil, že Vaňkův nadřízený Koutný byl o všem informován. Oba však tato tvrzení popřeli a trestní oznámení na Lessyho na sebe nenechala dlouho čekat. Lessy se bránil tím, že redaktor Práva Radim Vaculík jeho slova překroutil a vytrhl z kontextu.

Případ však sklouzl do roviny tvrzení proti tvrzení. Ministr Jan Kubice letos v lednu zastavil Lessyho kázeňské řízení s tím, že nebylo prokázáno spáchání žádného přestupku.

Inspektoři před několika týdny oslovili Pavlu Kopeckou, někdejší mluvčí Petra Lessyho, protože Kubice podal inspekci kvůli Lessyho srpnovém rozhovoru s Právem podnět a Kopecká u něj byla přítomna. V tomto rozhovoru obvinil Kubiceho, že ho utiskuje a vydírá. Nejen Kubice, ale i Nečas proto na rozhovor reagovali s velkou nevolí. Lessy se opět odvolával na manipulace ze strany Práva.

Kopecká musela skončit

Náhravka tohoto rozhovoru, kterou zveřejnil server Novinky.cz, však dokazuje, že jeho tvrzení byla podána v deníku zcela přesně. Kopecká musela po osudném rozhovoru na tiskovém odboru skončit, přestože jako oficiální důvod byla uvedena jeho vnitřní reorganizace.

Podle informací Práva Kopecká popsala inspekci, že ji Lessy před rokem pověřil tím, aby redaktorovi Práva předala anonymní podání směřující proti Vaňkovi s tím, že je připravený se k tomu vyjádřit. Dále je pravděpodobné, že to byla právě Kopecká, která potvrdila pravdivost výroků, které Právo tehdy publikovalo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…