Co to děláte v Budvaru? ptal se Doktor. Umlčeli ho a poslali do výboru

10.02.2012 10:00

Ani v pátek, tedy poslední jednací den v týdnu, nejsou poslanci zjevně unaveni. Přeli se o návrhu nezařazeného poslance Michala Doktora. Ten žádal na dnešní poledne zařazení bodu Informace ministra zemědělství Bendla ke kontrole v národním podniku Budvar. Poslanci mu napřed jeho nápad odsouhlasili, ale posléze zase smetli ze stolu. Důvodem byla námitka šéfa poslanecké frakce Věcí veřejných Víta Bárty k hlasování. Nakonec se mezi poslanci o pivovar strhla velká hádka.

Co to děláte v Budvaru? ptal se Doktor. Umlčeli ho a poslali do výboru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Doktor

Velké hádky v dolní parlamentní komoře nejsou v posledních dnech výjimkou. Hned ráno se v jednací síni sněmovny strhla pře o to, zda poslanci budou probírat kroky kontrolorů ve státním podniku Budvar. V pivovaru totiž nyní "slídí" kontroloři, ale jak dnes poslanec Michal Doktor upozornil, jsou to soukromí kontroloři. Navíc je tato firma HZ Consult  podle upozornění Doktora napojená na firmu Bene Factum, v níž figuroval ještě před rokem poslanec VV Michal Babák.

„Jak byla sestavena kontrolní skupina, podle jakých kritérií byl vedoucím kontrolní skupiny jmenován Tomáš Jindra, komu bude podána zpráva, zda tady neexistuje možnost úniku informací z Budvaru v souvislosti s činností komise, jak je zajištěna mlčenlivost a také hmotná a trestní odpovědnost pokud by unikly informace o duševním vlastnictví, například co se týče receptury, a právních sporů o ochrannou známku,“ zmínil Doktor, když odůvodňoval, proč žádá zařazení bodu. Podle něj by Bendl měl nést osobní, nikoli jen politickou odpovědnost v případě, že údaje uniknou. Informace, které o Budvaru uvádí Bendl v médiích, podle Doktora totiž národní podnik poškozují.

Doktor také namítnul, že až do včerejšího dne nebyla v kontrolní komisi žádná osoba jako zástupce státu, tedy z ministerstva zemědělství.

„Jde o soukromou firmu, která má kontrolovat státní majetek,“ zdůraznil Doktor. Podle něj má vše - tedy i kontrolní kroky v Budvaru - vést ke zpochybnění tržní hodnoty pivovaru.

Filip bude asi žádat vyšetřovací komisi

Poslanci napřed jeho návrhu dali zelenou – pro zařazení tohoto bodu hlasovalo 78 poslanců, ovšem Vít Bárta z VV podal k tomu námitku. Zákonodárci tak napřed odmávali, že s námitkou Bárty souhlasí, ale posléze hlasovali jinak, než poprvé. Tedy návh Doktora zamítli.

Doktor proto později znění svého návrhu poupravil a požádal, aby o Budvaru poslanci hlasovali v jinak znějícím bodu. Ale ani to mu nevyšlo.

Ještě před druhým hlasováním se ale se svými výtkami ozval předseda KSČM Vojtěch Filip. Řekl, že pokud návrh neprojde, tak doručí předsedkyni sněmovny listinu s požádáním na zřízení vyšetřovací komise  k privatizaci n.p. Budvar.

Komunista Filip svou možnou aktivitu vysvětlil s upozorněním, že hrozí privatizace Budvaru a jeho prodej za minimální cenu a vyšetřovací komise by se podle něj měla zabývat otázkou hodnoty. Zmínil také, že později by mohli být poslanci proto obviněni, že dobře nehospodaří s majetkem státu, když jej chtějí zřejmě prodat pod cenou.

Místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV) nakonec Doktorovi doporučila, že se problémem poslanci mohou zabývat na půdě zemědělského výboru. „Pana ministra si tam můžete pozvat a tam diskutovat,“ dodala k tomu Klasnová.

HZ Consult auditovala i ODS - 200 tisíc korun za každou kontrolu

Média tento týden už o firmě psala a to v tom smyslu, že Budvar kontroluje společnost HZ Consult, která ale v minulosti auditovala ODS. Například ve středu web Týden.cz uvedl, že HZ Consult neprovádí jen kontrolu v Budějovickém Budvaru, ale i státním podniku Povodí Labe. Tato firma totiž prý dlouhodobě spolupracuje s ministerstvem zemědělství (MZe). Uvedl to mluvčí ministerstva Jan Žáček s tím, že maximální cena každé z kontrol má činit 200 tisíc korun.

Na údajné personální propojení HZ Consult se společností Bene Factum, o níž se mluvilo v souvislosti s kauzou poslance a bývalého pokladníka Věcí veřejných Michala Babáka, vyšetřovaného kvůli podezřelému financování strany, upozornil pak server Česká pozice.

Je tam tým 15 lidí

Budvar i Povodí Labe prý podle mluvčího Žáčka kontroluje asi patnáctičlenný tým auditorů z HZ Consult. Vše ale kolem této firmy proběhlo prý tak, jak má, tedy firma byla k dlouhodobé spolupráci s ministerstvem vybrána v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. V čele kontrolní skupiny stojí v obou případech zástupce nominovaný MZe. V případě Budvaru je to právník Tomáš Jindra, který je od konce ledna novým členem dozorčí rady Budvaru.

Právník Jindra má ale také na bedrech podivné propojení - Jindra je podle médií totiž znám svými údajnými kontakty s vlivným lobbistou a pražským podnikatelem Ivo Rittigem. Právě o Ritiigovi se ale často hovoří jako o blízkém příteli ministra zemědělství Petra Bendla (ODS). 

Server Česká pozice navíc loni zjistil, že společnosti HZ Consult a Bene Factum prováděly v minulosti i audit pro ODS a ČSSD. Menšinový vlastník společnosti HZ Consult, firma HZ Praha, se podle České pozice podílel na auditech v zkrachovalých finančních institucích jako Kreditní banka Plzeň, Banka Bohemia a Česká Banka.

Mimořádný audit v Budvaru minulý týden zahájil ministr zemědělství Petr Bendl s odůvodněním, že tam od roku 2003 kontrola nebyla. Obavy o osud pivovaru ale mají prý i zaměstnanci Budvaru, kteří poslali dopis premiérovi Petru Nečasovi. 

Boček šéfuje pivovaru 21 let

Spekulace kolem Budvaru minulý týden rozvířil článek v Hospodářských novinách o údajném záměru ministra Bendla odvolat z čela pivovaru ředitele Jiřího Bočka, který pivovaru šéfuje 21 let. Místopředseda ČSSD Michal Hašek poté vyzval k nezávislému auditu a vyslovil obavu z toho, že "kmotři ODS se snaží Budvar nejdříve ovládnout, potom možná podojit a následně také zprivatizovat". Bendl podobná tvrzení odmítl. Podobně tak v pondělí učinil premiér Nečas, podle kterého na privatizaci státních podniků teď není vhodná doba.

Sněmovní jednací řád vyžaduje, aby návrh na zřízení vyšetřovací komise vznesla nejméně pětina, tedy 40 poslanců. V klubu KSČM jich je 26. K žádosti by se tak museli připojit i sociální demokraté. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc ale pro ČTK řekl,  že sociální demokraté se obecně myšlence zřízení vyšetřovací komise nebrání. Rozhodnou se však podle toho, jaké bude konkrétní zadání komise. Doktor ČTK sdělil, že návrh podpoří.

Komise se již zabývaly Diag Human, či Unipetrolem

Sněmovní vyšetřovací komise může podle zákona vyžadovat podklady, vyslýchat svědky nebo například vyžadovat nezbytná vysvětlení. Sněmovna v minulosti zřídila několik vyšetřovacích komisí. Zabývaly se například smlouvou o výstavbě dálnice D47, arbitráží mezi CME a Českem, kauzou společnosti Diag Human, kauzou kolem prodeje společnosti Unipetrol či zakázkou na dodávku mýtného systému.

Výsledky jejich činnosti jsou ale sporné. Mezi poslanci někdy zazníval názor, že komise stejně nikdy nic nevyšetří a případ jen zpolitizují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…