Dal jsem práci Cikánům a... Senátor ODS vypráví

08.09.2013 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Senátor ODS Jaroslav Zeman míní, že by Přemysl Sobotka neměl být šéfem ODS v Libereckém kraji. Vyjádřil se i ke sněmu ODS s „vaginami“. Když si Romové stěžují, že jim nikdo nechce dát práci, tak namítá, že ve svém firmě řadě z nich práci dal, ale drtivá většina z nich vydržela pracovat jenom pár dní.

Dal jsem práci Cikánům a... Senátor ODS vypráví
Foto: hns
Popisek: Jaroslav Zeman v půlnočním rozhovoru

Jaký bývá váš program o půlnoci ze soboty na neděli?

Protože sportuju, tak se dívám na televizi nebo už spím. V sobotu a v neděli, když je hezky, tak jezdím aspoň půl dne na kole.

Takže večer spíše odpočíváte...

Neponocuji a připravuji se na kolo na neděli.

A to si nedáte ani pivo, aby se lépe spalo?

Jo, pivo, to si dám. K tomu tlačenku s cibulí. To je nejlepší jídlo.

A jaké pivo máte v oblibě?

Já jsem věrný Prazdroji.

Od sportu a piva k politice. V médiích se objevily zprávy, co se dělo na regionálním sněmu ODS v Libereckém kraji minulý pátek. Co si o tom myslíte, co se tam stalo?

Šlo o zbytečný konflikt vyvolaný semilskou oblastní organizací ODS. Česká Lípa ani Jablonec nebyli konfliktní. Mohlo to proběhnout klidně. Každý z nás může říkat, že ta kandidátka je lepší či horší, ale od toho je volič, aby vzal tužku do ruky a kroužkoval. Žádná kandidátka není ideální. Vždy tam budou slabá i silná jména. Takhle to exposlanci Hasil s Machem zbytečně vyhrotili a nakonec to skončilo fiaskem, kdy ze čtyř oblastí regionu dvě ze sněmu odešly.

Je pravda, že tam tedy někdo kreslil na volební lístky ty sprosté obrázky s pohlavními údy?

Ano. To byl vrchol. V ODS nemají takoví lidé, kteří něco takového dělají, co dělat.

Jablonecké oblastní sdružení, jehož jste členem, vyzvalo předsedu regionu Přemysla Sobotku, aby zvážil svou rezignaci. Souhlasíte s tímto postojem?

Dlouho jsme o tom diskutovali. On se bohužel nechová jako předseda regionu, který by měl region stmelovat a sjednocovat, ale naopak konflikty vyhrocuje, protože na sněmu byly výstupy, které měl podle mě utnout a zarazit a říct dost. Ale nechal tomu volný průběh. I ten konflikt kolem velmi volitelné a populární poslankyně Ivany Weberové byl zcela zbytečný. Takto se hádat o desáté místo na kandidátce, aby to skončilo takovým rozchodem... To svědčí o tom, že nezvládl řízení té schůze.

A co si myslíte o Ivaně Weberové?

Asi ne vždy se vším v ODS souhlasila, ale vždy byla loajální a držela basu. Byla dobrá i v otázce církevních restitucí, kdy tam zařídila v zákoně určité pozitivní korekce. Každopádně by kandidátka ODS s jejím jménem neutrpěla, jak to tvrdili Hasil s Machem.

Úřadující předseda ODS Martin Kuba teď přiznal, že ODS příliš ustupovala levicovým návrhům Miroslava Kalouska a TOP 09 v tom, že například kývla na zvyšování daní či zhoršení podmínek živnostníkům. Co si o tom myslíte?

Všichni vědí, že za delší konec provazu ve vládě tahal Miroslav Kalousek a ne ODS. Hlavní slovo ve vládě měl Kalousek a TOP 09 se svými návrhy, které byly levicové či kontroverzní, jako například sKarty. Škoda mluvit.

Myslíte si, že voliči mohou ODS, která v řadě oblastí upustila a popřela svůj program, ještě uvěřit, že to neudělají třeba příště znovu, a znovu jí dát svůj hlas?

Teď je výhoda, že ODS bude na 99 procent v opozici. Takže zrada ideálů nehrozí. Já si myslím, že by se voliči měli pořádně podívat na kandidátku ODS, informovat se o jednotlivých kandidátech a zaškrtávat jména, které jim vyhovují. Kroužkovací metoda dala voličům obrovskou moc, tak se nemusí vymlouvat na strany.

ZDE ČTĚTE DALŠÍ PŮLNOČNÍ ROZHOVORY

Co si myslíte, že by měla ODS ve volbách programově nabídnout? Snižování daní, deregulaci, podporu živnostníků a rodin?

To všechno určitě. Ještě bych zdůraznil otázku sociální spravedlnosti a zamezení zneužívání sociálních dávek. Odstranit zneužívání příspěvku na bydlení. Dále určitě snížení daní, ochrana živnostníků. Těžko nás budou volit odboráři, tak se musíme soustředit na svou skupinu voličů, která nás vždy volila.

Ono asi také, když se ulehčí podnikatelům, tak ti mohou dát práci lidem, snížit nezaměstnanost a pomůže to všem. I zaměstnancům a státnímu rozpočtu...

Ano. Podnikatelé a lidé, kteří pracují a vytvářejí hodnoty, jsou mnohem důležitější než všichni politici dohromady. Tam se vytváří hodnoty a odtamtud může stát vůbec čerpat prostředky na svůj provoz a veřejné služby. Podpora podnikání znamená i podporu sociálního smíru, protože lidé, kteří mají práci, se nenechají radikalizovat.

Tento týden pořádala mezinárodní romská organizace Roma Europe International protesty proti protiromským demonstracím před Úřadem vlády, ale i před ambasádami České republiky v zahraničí. Moc lidí tam sice nedorazilo, ale co tomu říkáte?

Moc jsem to ani nezaregistroval. Cikánské organizace by se měly nejdříve podívat do vlastních řad a podívat se, kde a u koho je chyba. Nemyslím si, že by chyba byla na naší straně. Když chce někdo peníze, musí nejprve odvést práci.

Romové tam říkali, že práci chtějí, ale že ji nedostanou kvůli xenofobii Čechů. Co myslíte o tom, že Romové chtějí pracovat, ale my jim v tom bráníme?

Pokud takový dojem mají, tak by tu měla být role státu ve formě veřejné služby. Čili pokud dostáváš sociální dávky, musíš něco udělat pro společnost. Trochu mají pravdu v tom, že pokud někdo náhodou vidí Cikána, že se ptá na práci, tak tomu moc nevěří. Já například zaměstnávám ve své firmě dva tři Cikány. Zatím fungují velmi dobře a není problém.

Takže u vás pracovití Romové práci najdou...

U mě najdou. Jsem v tom oboru dvacet let a každý rok jsme jich pět šest vyzkoušeli, takže jsem jich vyzkoušel asi 120. Bohužel ti trvale pracující byli v drtivé menšině. Těch, co pracovali, bylo pět až sedm procent. Zbytek nevydržel pracovat déle než několik dní, maximálně týdnů.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…