David Rath píše o tom, jak nám pořád někdo utahuje šrouby

14.05.2013 11:02

Exhejtman obviněný z korupce a ovlivňování veřejných zakázek David Rath se na svém blogu na stránkách Aktuálně.cz tentokrát zamýšlí nad debatou nad případnou změnou volebního systému a sílící nespokojeností mnoha lidí s tím, co se v naší zemi děje. Podle poslance se v České republice neustále utahují šrouby.

David Rath píše o tom, jak nám pořád někdo utahuje šrouby
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

David Rath si všiml diskusí nad možnou změnou volebního systému a posílení prvků přímé demokracie. Příčinou podobných úvah je podle něj rostoucí napětí ve společnosti a nespokojenost lidí s tím, co se v zemi děje. Naprosto se prý ale zapomíná, že ani sebelepší volební systém či totální přímá demokracie nemůže nikdy fungovat bez širokých svobod občanů. "Náš systém trpí tím, že je vystaven trvalému trendu na snížení občanských svobod. Jednoduše řečeno se tu neustále utahují šrouby," dodává obviněný poslanec.

Blaho lidí?

Občané jsou podle Ratha zavalováni spoustou nesrozumitelných zákonů, většina z nich je přitom navíc zbavuje jejich svobody. A to vše prý ve jménu bohulibých cílů a pro blaho lidu.

"Pro blaho lidí nás už skoro všude sledují kamery, e-maily a telefony mohou být snadno monitorovány, a to i za mnoho měsíců po jejich používání," stěžuje si poslanec. "Pro blaho lidu se tlačí na centrální elektronickou zdravotní kartu, aby se jedním kliknutím daly zjistit na každého ty nejcitlivější údaje. Většina lidí si nebezpečí neuvědomuje. Vždyť je to přece v jejich zájmu, pro jejich bezpečí a dobro. Když se pak setkají s důsledky rostoucí nesvobody, je už pozdě. Systém je semele jako bezvýznamný prach," píše Rath.

Nesvobodě podle exhejtmana podléhají více chudí lidé. "Nejprve co nejvíce lidí musí žít z ruky do úst a cokoli chtějí, tak na to si musí půjčit. A jsou tím lépe vydíratelní. Nebudeš poslouchat? Přijdeš o práci a už z problému do smrti nevybředneš," nastiňuje problém.

Svět se mění k horšímu

K vytrvalému útoku na lidskou svobodu dochází podle Ratha všude v západním světě. Má to prý až charakter koordinované snahy lidi postupně zotročit. Zatímco ale lidé v západních demokraciích dokáží tomuto tlaku lépe čelit, my jsme byli zvyklí na život v totalitě, a tak je společnost podle poslance apatická a svým způsobem snad vítá, že zase někdo bude dohlížet a řídit jejich životy. "Po krátké naději let devadesátých padáme opět do propasti a prakticky nikde není vidět snahu tomu čelit," varuje na závěr poslanec David Rath.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…