Deník stírá Klause za kritiku Havla: Plácá hůř než Okamura

12.12.2012 8:21

Slova prezidenta republiky Václava Kluse, kterými se pro ParlamentníListy.cz přihlásil k ostrým názorům svého vicekancléře Petra Hájka na bývalého prezidenta Václava Havla, zaujala i deník MF DNES. Podle něj Klaus porušil příměří, které s Václavem Havlem a jeho ideovými následovníky držel od Havlovy smrti před rokem.

Deník stírá Klause za kritiku Havla: Plácá hůř než Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus podepisoval svou novou knihu Zápisky z nových cest. Podle autora je lepší, obsahuje víc fotografií

Anketa

Kdo byl lepší prezident?

24%
32%
hlasovalo: 7353 lidí

ParlamentníListy.cz přinesly v úterý rozhovor s prezidentem republiky Václavem Klausem, ve kterém hlava státu pochválila knihu svého vicekancléře Petra Hájka Smrt v sametu. Klaus v rozhovoru uvedl: „Knihu Petra Hájka považuji za pozoruhodnou, téměř za povinnou četbu pro každého, koho zajímá náš svět, jakkoli s autorem v mnohém nesouhlasím.“ Prezident prý nesouhlasí s Hájkem především v takřka absolutní víře v katolickou doktrínu.

„Kniha je skvěle napsána a je nemilosrdnou politologickou a sociologickou kritikou současného postmoderního, postdemokratického, postpolitického  světa a jeho hlavních protagonistů,“ pokračoval v komplimentech, načež dodal, že sdílí zejména Hájkovu kritiku historické role Václava Havla.

Právě tato prezidentova věta zaujala redaktory deníku MF DNES. A zaujala je do té míry, že Klausovu útoku na svého předchůdce věnovala velký prostor dokonce na titulní stránce. Připomíná Klausovo přihlášení se k Hájkovým názorům a poznamenává, že slova uvedl „v rozhovoru pro server Parlamentní listy, nakloněný Hradu.“

Značnou část textu tvoří citace z Hájkovy knihy. Deník připomíná například slova, že první český prezident byl nástrojem sil lži a nenávisti, a že jeho politická koncepce mířila k fašistickému korporativistickému státu.

Následně připomíná, že Klaus se po smrti Václava Havla snažil ctít jeho odkaz a chovat se k jeho památce důstojně, ale nyní prý opět odbrzdil své útoky na bývalého prezidenta, který byl jeho velkým názorovým rivalem. Jeho neláska podle deníku sahá až za hrob.

Tématu se věnuje i na názorové stránce komentátor Martin Komárek, který Klause označil za „brouka Pytlíka“ české politiky, který všemu rozumí a do všeho mluví. „Tomio Okamura poslední dobou proslul tím, že je lidově řečeno „chytrý jak radio" a všemu rozumí jako pověstný brouk Pytlík ze Sekorova Ferdy Mravence. Bohužel však současný hradní pán poslední dobou Okamuru v umění plácat překonává," píše o prezidentovi. Prezidentovo vychvalování nesmyslů je podle Komárka obecnějším trendem.

„Pozdní Klaus je nepochopitelný pragmaticky a logicky uvažujícímu člověku. Občas mluví jako kniha a jedná chytře a razantně, ale jindy se zdá, jako by se pohyboval ve světě paranoidních teorií křečovitých póz,“ napsal Komárek. Mezi to prý patří i jeho umanutá kritika Václava Havla.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…