Dienstbier o večeru po volbách: Já mluvil do televize a oni hlasovali beze mě

16.01.2013 10:23

Jiří Dienstbier, neúspěšný kandidát ČSSD na prezidenta, odmítl následovat hlas sociální demokracie a podporovat pro druhé kolo prezidentské volby Miloše Zemana (SPOZ). Na jednání strany o tomto kroku nebyl přítomen a s rozhodnutím nesouhlasí. Zeman je pro něj coby příští hlava státu prý naprosto nepřijatelný.

Dienstbier o večeru po volbách: Já mluvil do televize a oni hlasovali beze mě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Pro druhé kolo voleb prý bude pro Dienstbiera těžké vybrat si mezi dvěma postupujícími kandidáty. Přesto je z jeho odpovědí v rozhovoru pro deník MF Dnes patrné, komu pravděpodobně dá svůj hlas.

„Je téměř nemožné si vybrat. Je jasné, že Karel Schwarzenberg není alternativou pro levicové voliče se sociálním cítěním. Na druhou stranu Miloš Zeman, vzhledem k tomu, co všechno ho doprovází, je pro mne a celou řadu lidí zcela nepřijatelný. Je těžko představitelné, že bychom mohli podpořit Schwarzenberga, ale samozřejmě Zeman na Hradě by pravděpodobně sociální demokracii nadále rozděloval," myslí si Dienstbier. „Dokonce jsem přesvědčen, že by využil všech prostředků, aby dokonal svoji pomstu vůči některým lidem ve vedení sociální demokracie. Takže pro nás bohužel dobrá volba není," dodává.

Z rozhovoru je znát, že Dienstbier má k Zemanovi (SPOZ) jednoznačně negativní postoj. „Já myslím, že jsem se k Miloši Zemanovi vyjádřil velmi jednoznačně - pro mne je Miloš Zeman naprosto nepřijatelný," říká politik. Z tohoto tvrzení nepřímo plyne, že ve druhém kole podpoří spíše Karla Schwarzenberga (TOP 09). K volbám prý totiž rozhodně půjde.

Zemana nepodporuje, ČSSD rozhodla bez něj

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD, řekl, že výzva k Zemanově podpoře je jednomyslným rozhodnutím vedení strany. To ale Dienstbier neguje. Není to podle něj možné, protože na jednání ani nebyl.

„Nemohl mne počítat, protože jsem tam v tu chvíli nebyl přítomen. Vstupoval jsem živě do hlavního zpravodajství všech tří televizí," vysvětluje Dienstbier a odmítá tento krok vedení strany dále komentovat a hodnotit.

Zeman a mafie

Velkou hrozbu v případě, že bude Miloš Zeman zvolen příští hlavou státu, spatřuje Jiří Dienstbier v možném napojení na mafii. „Největší riziko Miloše Zemana s jistou nadsázkou je, že bude na Hradě mafie, vzhledem k okolí, jakým je obklopen," říká politik, který se sám ve své kampani vymezoval na slušnosti a upozorňoval právě na to, co je spojeno se Zemanem. Dle Dienstbierových slov jde o „napojení na pražskou mafii, přes pana Šloufa na pana Hrdličku, napojení pana Mynáře na exekuční byznys pro pražský Dopravní podnik."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…