Dívčí válka v ČSSD. Benešovou a Gajdůškovou prý dělí dva hlasy, bude se volit dál

16.03.2013 6:54

Jednání sjezdu ČSSD v Ostravě se vlivem opakovaného přepočítávání hlasů po volbě řadových místopředsedů protáhlo do pozdních nočních hodin. Ani po jedenácté hodině večer ale nebylo jasno a druhé kolo se nejspíš bude opakovat v neděli.

Dívčí válka v ČSSD. Benešovou a Gajdůškovou prý dělí dva hlasy, bude se volit dál
Foto: Radim Panenka
Popisek: 37. sjezd ČSSD

Jak známo, již v prvním kole byli vedle předsedy Bohuslava Sobotky zvoleni staronoví místopředsedové Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek a Martin Starec. Novým místopředsedou se stal plzeňský hejtman Milan Chovanec. Druhé kolo, v němž soupeřila stávající místopředsedkyně Marie Benešová a senátorka Alena Gajdůšková, sice proběhlo, výsledky by ovšem měly být známy až ráno.

Podle informací ParlamentníchListů.cz byl zisk hlasů obou kandidátek těsný, proto žádná z nich zvolena nebyla a druhé kolo se bude opakovat. Marie Benešová získala 271 hlasů, Alena Gajdůšková obdržela o pouhé dva hlasy méně.

Tuto situaci v podstatě předpověděl poslanec Vítězslav Jandák ve vyjádření pro naši redakci už během sobotního odpoledne, dříve než vůbec volba nového vedení začala.

„Žádný střet tu nenastal. Jediná možnost je, že bude tvrdší volba mezi ženami, Alenou Gajdůškovou a Marií Benešovou. Naše ženy jsou někdy tvrdé a naše pravidla říkají, že v předsednictvu strany musí být alespoň jedna žena. Takže tam čekám jediný možný střet,“ odhadoval de facto správně Jandák.

Odstupující Zimola: Bojovat bude třeba jinde

Před volbou místopředsedů mohlo pro někoho přijít jisté překvapení, když v závěru svého kandidátského projevu jihočeský hejtman Jiří Zimola svoji kandidaturu stáhl ve prospěch Milana Chovance. Jak Zimola vysvětlil ParlametnímListům.cz, v žádném případě ale nešlo o náhlé rozhodnutí během sjezdu.

„To rozhodnutí se určitě nenarodilo tady, na sjezd jsem s tím už jel. Dokonce jsem s tím už v týdnu seznámil mé jihočeské kolegy, kteří mě nominovali. Cítil jsem potřebu jim to vysvětlit. Jejich nominace si vážím a bylo by nefér, kdybych se teď najednou kandidatury zřekl. Někdo by to mohl cítit jako útěk z boje. Tak to prostě není,“ uvedl Jiří Zimola.

Ten podle svých slov určitě nikam neutíká, ale cítil, že místopředsedů je omezený počet a není možné, aby se dostalo na všechny. „Byla by to zbytečná bitva. Nemůžeme krvácet na bitvách mezi sebou a říkat si tu mezi sebou něco, co by nás mohlo mrzet. Musíme krvácet na jiných bitvách, lidé od nás očekávají úplně něco jiného a na to si já chci šetřit síly. Platí také, že jsem připraven předsedovi Sobotkovi, místopředsedovi Haškovi i ostatním pomáhat, když o to budou stát. V jihočeském hejtmanovi mají partnera, a pokud o to stát nebudou, mám v jižních Čechách dost práce,“ konstatoval pro server ParlamentníchListů.cz hejtman Zimola.

Ostrava se chtěla pochlubit

Samotné místo konání sjezdu a jeho výběr redakci přiblížil europoslanec a nově zvolený předseda stranické ústřední kontrolní komise Vojtěch Mynář. „Já jsem byl jeden z těch, kteří přišli s myšlenkou tady náš sjezd uspořádat. Bylo to tu dokončené a díky tomu, že Ostrava má vynikající volební výsledky, můžeme se o pořádání sjezdu u nás hlásit. Navíc poslední sjezdy byly poměrné drahé a tady jsme si stanovili cíl, aby to bylo o mnoho levnější, protože na to nemáme,“ uvádí Mynář.

„Také jsme tím chtěli ukázat, že Ostrava už dnes není černá, ale tohle místo je taková lahůdka. Jsme v tom úspěšnější, než jinde ve světě. Tam v podobných areálech zachránili třeba jen jednu věc, kdežto my jsme zachránili celý komplex. Do budoucna tu z toho bude světový skvost," je přesvědčen Vojtěch Mynář.

Zajímavé bylo i složení hostů sjezdu. Nešlo zdaleka jen o krátkou návštěvu prezidenta republiky Miloše Zemana či vystoupení šéfa odborové centrály Jaroslava Zavadila. Další známé tváře, které seděly v publiku, už ale veřejně nevystupovaly.

Rokování se zúčastnil předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása a levicový politolog Lukáš Jelínek. Za zmínku rozhodně stojí přítomnost amerického velvyslance Normana Eisena a velvyslance státu Izrael Yaakova Levyho.

K nepřehlédnutí byl také známý podnikatel Václav Kočka. Po celou dobu v auditoriu seděl filosof a publicista Erazim Kohák a krátce se zastavil sociolog Jan Keller.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…