Dobeš na rozloučenou nakopl Kalouska. Odpověď je tu

22.03.2012 10:44

Ministr Josef Dobeš (VV) na mimořádné tiskové konferenci oficiálně oznámil svoji rezignaci na post resortu školství. Dobeš si nedovede představit své setrvání na školství v situaci, kdy učitelům výši platů garantuje programové prohlášení vlády a on je nyní nucen jít proti tomu, ustupovat ministru financí Kalouskovi a dále škrtat. Důrazně odmítl spekulaci, že by za jeho odstoupením stály problémy s čerpáním eurodotací, zde naopak čeká satisfakci.

Dobeš na rozloučenou nakopl Kalouska. Odpověď je tu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Rezignace, kterou zítra dopoledne Dobeš předá do rukou premiéra, bude datována k 31. březnu. „Nechci utíkat ze dne na den, všechno v klidu předám panu náměstku Němcovi,“ uvedl Dobeš. Šéf poslanců VV Vít Bárta chce podle svých slov Dobeše přemlouvat, aby rezignaci zvážil.

Neporuším programové prohlášení vlády, učitelům peníze neseberu

„Nastoupil jsem před jednadvaceti měsíci jako ministr, který se podepsal pod programové prohlášení vlády, za kterým jsem šel mnohdy klopotně. Dle programového prohlášení vlády jsem měl mít 4,5 miliardy navíc v rozpočtu. Ty peníze tam nebyly a já je musel najít uvnitř resortu, aby se nemuselo brát učitelům,“ vysvětloval.

„Snížením platu učitelů bych porušil programové prohlášení vlády. To je něco, co bych nedokázal udělat a neudělám, to musí řešit můj nástupce,“ hájil se jasně odstupující ministr.

Ministr Kalousek podle něho dobře věděl, že rozpočet ministerstva školství pro rok 2012 je osekán na kost. Osmdesát pět procent rozpočtu jde přitom na platy učitelů a dalších zaměstnanců ve školách.

„Zbytek jsou více méně náklady na vysoké školy. Kdybych měl ustoupit, musím sáhnout na platy učitelům. Minulý rok jsem propustil 280 úředníků a ušetřil jsem půl miliardy. Ministr financí vzal dvojí metr. Peníze učitelům garantuje programové prohlášení vlády a já si nedovedu představit, že bych jim teď ty peníze vzal. Tohle ministr školství jménem Josef Dobeš neudělá,“ zdůraznil.

Problém by podle něho v případě snížení rozpočtu v daném resortu nastal i u vysokých škol. "Vysoké školy jsou podfinancovány. Pokud bychom sáhli byť jen půlmiliardou na vysoké školy, přijde velký problém," varoval také Josef Dobeš.

Kalousek uráží učitele. Přitom tomu nerozumí

Ten také znovu zopakoval narážku ministra financí na adresu učitelů. Kalousek podle něho na úterním jednání pronesl, že Česká republika má nejlínější učitele v Evropě, což je podle Dobeše známka, že si učitelů neváží. Přitom prý ani nemá relevantní údaje z jiných zemí. Samotnou diskusi na toto téma s Miroslavem Kalouskem dle Dobešových slov provázely jen podpásovky a faux pas, narozdíl od premiéra, s nímž byla debata korektní.

Své údajné výroky o nejlínějších učitelích avšak ministr Miroslav Kalousek odmítá. Ve vyjádření, které zaslal ParlamentímListům.cz tvrdí, mluvil pouze o výši úvazků a počtem odučených hodin. "Takové slovo jsem v žádném případě nepoužil, proti tomuto tvrzení se ohrazuji. Mluvil jsem o tom, že u nás je jeden z nejnižších úvazků v Evropě - 22 hodin týdně, zatímco jinde učitelé odučí 26 až 28 hodin. A vím, že tu je spoustu učitelů, kteří by byli ochotni učit za více peněz více hodin. Je to otázka efektivity," ohradil se ministr financí.

"Nechci omezit peníze na školství, protože jsou na samém chvostu v Evropě. Školství má být ale prioritou. Ve školství se sice šetří, ale ty peníze musí zůstat v resortu, ty nemohou jít do děravého rozpočtu Miroslava Kalouska," pokračoval drsně Dobeš, který také okomentoval včerejší vyjádření některých politiků v reakci na jeho rezignaci.

"Pánové Sobotka nebo Gazdík mě obviňují, že ta rezignace byla účelová," komentoval odstupující ministr s tím, že něco takového rozhodně odmítá. "Jestli politici, kteří ze školních nebo starostenských lavic přešli rovnou do sněmovny a budou mě o něčem takovém přesvědčovat, tak já říkám ne. Mám za sebou 26 let práce, já se mám kam vrátit. Nedovedu si představit, že by se třeba pan Sobotka vracel někam, kde nebyl. Živí se ústy," obul se do svých kritiků.

Ohledně kritiky na jeho hlavu s čerpáním dotací z Evropské unie Josef Dobeš odmítl, že by toto bylo pravým důvodem jeho rezignace. Dnes se má totiž setkat s odpovědnými eurokomisaři a čeká, že se na tomto plánovaném jednání dočká satisfakce. "Dneska se setkávám s oběma eurokomisaři a já čekám satisfakci. Rozhodně jsem to nerežíroval tak, že na tu schůzku půjdu už v demisi. Počkejme si na večer, věřím, že práce a úsilí by mohlo být oceněno," byl Dobeš přesvědčen.

"Jsem zvyklý tu překonávat spoustu věcí a jít přes různé překážky. Pokud mám vnitřní přesvědčení, že je to správně, tak mě to až tak nevadí. Ve chvíli, kdy vnitřně nemám tu jistotu, tak se mi válčí hrozně těžko. Můj nástupce to ale bude mít těžké, je to trochu elektrické křeslo. Věci veřejné mají dobrý poradní neplacený sbor učitelů a ředitelů a pro mě bude zajímavé, kdo si troufne, až přijde po mně, škrtat," rozloučil se ministr školství.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…