Doktorka Samková jde do boje. Klidně zdrží volbu prezidenta

13.12.2012 13:05

Rozhodnutí volebního senátu Nejvyššího správního soudu vrátilo do hry o Hrad Janu Bobošíkovou, ale především jasně řeklo, že Ministerstvo vnitra postupovalo chybně při výpočtu chybovosti petic, podporujících kandidáty. Právě kvůli tomu Bobošíková, stejně jako Tomio Okamura a Vladimír Dlouhý, byla z volby vyškrtnuta. V ČT se hájil úředník Ministerstva vnitra Václav Henych, a neúspěšná kandidátka Klára Samková prohlásila, že podává stížnost k Ústavnímu soudu a klidně kvůli tomu celou volbu zdrží.

Doktorka Samková jde do boje. Klidně zdrží volbu prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

„Není to chyba, je to jiné stanovisko,“ trval na svém ministerský úředník Václav Henych. „Máme například i stanovisko soudního znalce, podporující náš názor. I soud uznává, že náš výklad je možný, jen píše, že nemůže obstát podle jiných výkladových metod,“ hájil se Henych.

Na dotaz, proč od začátku nepreferovali výklad, který je pro kandidáty příznivější, Henych vysvětlil, že ministerstvo to ani nenapadlo. „Domnívali jsme se, že tento výklad je jediný. Až poté se začaly objevovat další výklady. Soud rozhodl, že správný výklad je jiný, a my jsme už dopředu řekli, že soudní výklad budeme akceptovat,“ uvedl Henych.

I komentátor ČT Petr Fischer si nemyslí, že by se jednalo o chybu ministerstva. „Je to rozdílný názor a soud nyní řekl, který ten názor je správný,“ myslí si analytik.

Neúspěšná kandidátka a advokátka Klára Samková se chystá podat proti svému vyškrtnutí ústavní stížnost a pro ČT uvedla: „Je zde zjevný nepoměr mezi aktivním volebním právem a hranicí padesáti tisíc podpisů. Touto hranicí bylo právo občana vybírat si volně své kandidáty velmi významně omezeno,“ domnívá se advokátka.

Připomněla rovněž menšinové stanovisko soudců NSS, které označilo volební zákon k prezidentské volbě za neústavní. Tento názor byl v NSS odmítnut většinou pouhého jednoho hlasu. I to podle ní dokazuje, že se svým názorem na protiústavnost prováděcího zákona rozhodně není osamocená.

Advokátka Samková prý již píše ústavní stížnost proti rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Na Ústavní soud do Brna jej prý podá „nejdéle pod stromeček“. Samková si je vědoma, že by její stížnost mohla pozdržet volby. Za mnohem důležitější však považuje, aby volba proběhla řádným způsobem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…