Drábek a další skandál? Po tisících lidí bez jídla jde prý o porušení zákona

21.02.2012 17:45

Vedení KDU-ČSL se domnívá, že Ministerstvo práce a sociálních věcí zřejmě nevypsalo výběrové řízení na dodání systému pro vyplácení sociálních dávek. Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška vedení ministerstva obchází zákon.

Drábek a další skandál? Po tisících lidí bez jídla jde prý o porušení zákona
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Tiskový mluvčí KDU-ČSL Martin Horálek pro ParlamentníListy.cz uvedl: “Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek podal podnět na ÚOHS, ve kterém požádal o zastavení plateb za vytvoření nového systému výplaty sociálních dávek."

Bartošek se domnívá, že dávky mohly být vyplaceny podle starého systému a lidé by tak dostali své peníze včas. Skandál kolem pozdních výplat sociálních dávek otřásl ministerstvem již na počátku roku, kdy systém řádně nefungoval a tisíce lidí po celé zemi tak zůstaly bez prostředků: “Nechybělo málo a mohla jsem jít žebrat na ulici. Žiju s dcerou v chráněném domě pro osamocené matky. Bez solidarity vedení domu bych dceři nemohla dát ani rohlík, tak špatně jsem na tom byla. Kvůli nevydařenému systému výplat sociálních dávek jsem zůstala zcela bez prostředků několik dnů,“ stěžuje si redakci matka čtyřleté Aničky.

Úřednice: Být hrdinou se nevyplácí

Těžké chvíle nový systém vyplácení dávek přinesl také zaměstnancům úřadu, kteří pracovali o víkendech, dělali přesčasy a ještě čelili velkému tlaku ze strany žadatelů o dávky: “Neumíte si představit ten tlak a nervozitu našich klientů, kteří čekali na sociální dávky. Mnohdy byli opravdu sprostí a vyčítali nám potíže se systémem. My jsme tam přitom skoro už nocovali, jen abychom vyplatili všem co nejdříve. Oni to samozřejmě nechápali a často se jejich zlost otočila proti nám, hrubě nám nadávali. Systém vyplácení dávek ale vůbec nebyl připraven na zavedení do praxe. Doplatili na to jak žadatelé, tak i řadoví zaměstnanci úřadu, kteří dávky vyplácejí. Takový zmatek jsem v životě nezažila. A doposud si nejsem jista, jaký je vlastně přínos změny systému,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz  jedna ze zaměstnankyň úřadu, která si nepřála zveřejnit své jméno. Má strach o místo: “V dnešní době člověk nemůže riskovat, že přijde o zaměstnání. Ve vyplácení sociálních dávek panoval neuvěřitelný bordel, mělo by se to řešit, ale já jako obyčejný zaměstnanec nic nevyřeším, jedině tak poštvu své vedení proti sobě a o to opravdu nestojím. Nejsem žádný Jánošík, dneska se to už nevyplatí,“ pokračovala ve vyprávění úřednice.

Ministerstvo zadalo firmě zakázku bez výběrového řízení

Místopředsedovi KDU-ČSL Janu Bartoškovi se nelíbí, že nový systém, zřejmě bez výběrového řízení, byl ministerstvem zadán právě společnosti Fujitsu Siemens Computers s.r.o. S touto firmou byla v roce 2008 uzavřená rámcová smlouva na poskytování licencí k produktu Microsoft. Na základě této rámcové smlouvy byla v roce 2011 uzavřena prováděcí smlouva s řadou utajovaných dodatků, jak ParlamentníListy.cz upozornil Bartošek. Jeho slova potvrzuje i tisková mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová: “Smlouvu s dodavatelem, tedy firmou Fujitsu, uzavřelo ministerstvo skutečně na základě rámcové smlouvy, kterou uzavřela s touto společností Česká republika v roce 2008. Ale podpisu této smlouvy pochopitelně výběrové řízení předcházelo. Prostřednictvím vládního usnesení bylo následně všem resortům doporučeno využívat tuto smlouvu pro jednotlivé informační systémy, a to právě proto, aby pracovaly na jednotné platformě (Microsoft) a byly vzájemně kompatibilní. Resort se tedy skutečně pouze připojil ke smlouvě, o níž se rozhodovalo dávno před příchodem ministra do vlády,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Plívová.

Na základě dodatků k této smlouvě podle Bartoška Fujitsu v rozporu s předmětem rámcové smlouvy vytvořila prostřednictvím subdodavatelů softwarové aplikace, které ale nejsou licencemi k produktům Microsoft. Konkrétně Bartošek upozorňuje na umístění dat a softwarové aplikace v privátních datových centrech: “Není potřebné být specialistou v oblasti informatiky, abychom pochopili, že aplikace a služby cloud, poskytované externími firmami ve svých datových centrech, nejsou licencemi k produktům Microsoft. Vedení MPSV tak obešlo zákon o veřejných zakázkách, neboť nezadalo tyto zakázky v řádných zadávacích řízeních,“ vysvětluje Jan Bartošek důvody, které ho vedly k podání podnětu na ÚOHS v tiskové zprávě pro ParlamentníListy.cz. “Pokud by byl tento způsob dodatků prováděcí smlouvy akceptován jako legální, nebylo by už v ČR nutné vyhlašovat žádné veřejné zakázky na softwarové aplikace nebo na informační systémy. Stačilo by uzavřít další dodatek k obecné rámcové smlouvě produktů Microsoft. Cena nebude soutěžena, ale libovolně určena objednávkou objemu služeb. Otevřou se tak další, dosud netušené možnosti korupce,“ dodává místopředseda lidovců.

Ministerstvo: Šetříme

Ministerstvo práce se ale hájí: “Přechod na nový systém ukončil monopolní postavení jednoho dodavatele, který si v podstatě mohl určovat, za jakých podmínek dostane zaplaceno. Na rozdíl od minulosti vedení MPSV nehodlá akceptovat nekonečnou spirálu vylepšování obslužných modulů za cenu neúměrných finančních investic a dodavatelskou exkluzivitu,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Plívová.

Bartošek: Je to jen další protiprávní krok ministerstva

Podle Bartoška je zarážející i to, že citlivá data o občanech ČR byla poskytnuta externí firmě: “Občané přeci dávají souhlas pro zpracování a uchování svých dat státním orgánům. Svěřit tato data do správy externí firmě tak podle nás není přípustné. S velkou pravděpodobností se tak jedná o další z protiprávních kroků současného vedení MPSV,“ uzavírá Bartošek pro ParlamentníListy.cz. 

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…