Drábek účtuje s ODS: U všeho jste byli se mnou

07.11.2012 6:51

ROZHOVOR Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek nechápe, proč se dnes premiér a předseda ODS Petr Nečas začíná distancovat od některých reforem, s kterými přišel. „Všechny návrhy, které jsem předkládal, vláda jednomyslně schválila,“ upozornil ParlamentníListy. cz exministr práce a sociálních věcí za TOP 09, který rezignoval, když byl jeho první náměstek obviněn z korupce.

Drábek účtuje s ODS: U všeho jste byli se mnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Premiér Petr Nečas na kongresu ODS prohlásil, že jeho chybou byla příliš velká míra kolegiality s některými ministry a že měl kritizovat veřejně, co říkal na uzavřených jednáních. A jmenoval nefunkční informační systém na Ministerstvu práce a sociálních věcí a sKartu. Nepřekvapilo vás, že se premiér od některých vámi předložených reforem distancoval?

Všechny návrhy, které jsem jako ministr předkládal, byly koaličně projednány, to znamená, že je vláda jednomyslně schválila a byly předkládány jako společný koaliční návrh.

Slyšel jste od premiéra nebo od jiných ministrů ODS nějaké námitky proti návrhům, od nichž se dnes ODS snaží distancovat?

Jak jsem řekl, všechny návrhy byly připraveny standardním způsobem, prošly připomínkovým meziresortním řízením, pak byly projednány ve vládě, a pokud si dobře pamatuji, všechny ty návrhy byly vládou schváleny jednomyslně. A totéž platí o projednávání v Poslanecké sněmovně. Na půdě výboru pro sociální politiku byly také jednotlivé legislativní předlohy velmi pečlivě projednány, výbor k nim přijal řadu pozměňovacích návrhů, ty pak byly koaličně dohodnuty.

Nebojíte se o osud některých věcí, které byly schváleny, ale nebyly ještě úplně realizovány jako například sKarty? Nemůže dojít k jejich zbrždění?

O každém tématu se dá diskutovat, žádné téma není definitivně uzavřené. Ale pokud někdo bude chtít otevřít diskusi, že se mají nějaké již dohodnuté věci změnit, je pak samozřejmě třeba vzít v úvahu všechny dopady do státního rozpočtu, protože pokud se týká elektronické výplaty sociálních dávek, je tam poměrně významná úspora na provozních výdajích v řádu čtvrt miliardy korun ročně. Pokud by někdo chtěl otvírat již dohodnuté záležitosti, pak je nutné diskutovat o tom, jak se vypořádají ty zvýšené nároky na státní rozpočet.

Velké otazníky se začínají vznášet nad druhým pilířem důchodové reformy. Prováděcí zákon nebyl schválen, protože ho vetoval prezident, a levice už veřejně prohlásila, že pokud se po sněmovních volbách dostane do vlády, druhý pilíř zruší. Jeden z penzijních fondů – ING – už oznámil, že kvůli velkému riziku se do druhého pilíře důchodové reformy nezapojí. Neznamená to pohřbení důchodové reformy?

To je věc politické odpovědnosti jednotlivých politiků a politických stran. U nás, na rozdíl od jiných zemí, měla ta část týkající se nového spořícího pilíře důchodové reformy velké zpoždění. Patnáct let se bez jakéhokoli výsledku diskutovalo na politické úrovni o zavedení spořícího pilíře. Je podle mne správné, že nakonec nějaký kompromis, který vyplýval z odborných a politických diskusí, prošel, i když dnes ještě nemáme schválen prováděcí zákon.  Ale základy reformy jsou postaveny. Je třeba se podívat do okolních zemí, třeba na Slovensko, kde levice po nástupu do vlády jen drobně upravila parametry řešení penzijního systému. Tak se chová zodpovědná vláda.

Nelitujete dodatečně, i když je jasné, že by to bylo velmi těžké a nejspíš byste stejně s druhým pilířem u levice neuspěl, že jste víc nekomunikoval o podobě důchodové reformy s opozicí?

Není to tak, že by žádné konzultace neprobíhaly. I patnáct let zpátky se všechny parlamentní strany, které mají delší historii, podílely na diskusích, a probíhaly i konzultace o tomto řešení důchodové reformy. Nakonec i to byl jeden z argumentů, proč bylo zvoleno řešení dobrovolného vstupu do druhého pilíře, i když převážná část ekonomů doporučovala řešení povinné. Takže se nedá říci, že by nebyly zohledněny názory opozice. Ono je velmi jednoduché, a musím říci v řadě případů laciné, kritizovat cokoli, co je schváleno, protože v tu chvíli ten, kdo kritizuje, nenese politickou odpovědnost.

Jak vidíte budoucnost penzistů, když druhý pilíř nakonec neprojde?

Musíme to rozdělit na dnešní penzisty a na mladé lidi, kteří půjdou do penze za třicet až čtyřicet let. Pokud jde o stávající penzisty, je úlohou státu udržet co nejlepší podmínky pro stabilitu důchodových systémů tak, aby bylo možné zajistit co nejvyšší životní úroveň stávajících důchodců.  Ale co se týká dnešní mladé generace, nezbyde nic jiného, než portfolio rozšířit, to znamená nabídnout kromě státního průběžného systému ještě další produkty.  A čím později to uděláme, tím horší to bude.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…