Drábkův systém dávek: Záznam z jednání ukazuje, že něco bylo špatně

05.04.2012 9:41

Nový systém výplaty sociálních dávek se stal noční můrou ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Média jej za údajnou „nedodělanost“ křižovala dva měsíce a teď jen téma přebila vládní krize. ParlamentníListy.cz mají k dispozici zápis únorového sezení mikrotýmu, který má za úkol problémy nového systému "vychytat". Zápis Drábek označil za minulost. Dávky se vyplácejí, reagoval.

Drábkův systém dávek: Záznam z jednání ukazuje, že něco bylo špatně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Kolabující úřednice z kolabujícího nového systému výplaty sociálních dávek, to byl lednový mediální obraz vykreslující průběh výplaty dávek. Média snášela více či méně spolehlivá svědectví lidí marně čekajících na svojí dávku. Ministr Drábek tento obraz opakovaně odmítal a zaklínadlem mu byla čísla a procenta vyplacených dávek.

 

Na konci února chyb jako much?

 

Rozhodně pak odmítal, že by systém kolaboval. ParlamentníListy.cz mají nicméně k dispozici zápis z jednání takzvaného mikrotýmu, který má za úkol vychytat systému mouchy. Ze zápisu lze vyčíst, že dle požadavků uživatelů chybí celá řada naprosto nezbytných funkcí pro bezproblémové administrování uchazečů o zaměstnání, či výplaty podpory v nezaměstnanosti.

„Aplikace zaměstnanosti – Evidence a podpora v nezaměstnanosti obsahuje pouze obyčejnou registraci uchazeče o zaměstnání. Z tohoto důvodu žádá mikrotým, aby bylo možné najít uchazeče, vybrat uchazeče o zaměstnání pro zaměstnavatele, zadat doporučenku a podobně. Jedná se o velké množství požadavků, které jsme podle priorit rozdělili do několika skupin....,“ můžeme číst v zápisu.

Drábek hraje habaďůru

 

„Materiál z konce února není aktuální,“ odmítá se Drábek na dotaz ParlamentníchListů.cz bavit o zmíněném dokumentu. „Míru závažnosti popsaných nedostatků ilustruje dostatečně fakt, že v lednu, v únoru i v březnu byly všechny druhy dávek vyplaceny v zákonných termínech,“ uzavřel Jaromír Drábek.

 

Exministr práce a současný stínový ministr tohoto resortu za ČSSD Zdeněk Škromach ale s tímto vysvětlením spokojený není. „Já myslím, že ministr Drábek už několik měsíců předvádí poměrně velkou habaďůru. Zaměstnanci ministerstva jsou pod tvrdou kuratelou, hrozbou výpovědi a podobnými výhrůžkami, aby neinformovali veřejnost. Přesto z jejich reakcí vyplývá, že vyplaceny byly dávky, které běžely pod starým softwarem,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Škromach.

Úřad práce prý nemá na nic jiného čas

„Pokud jde ale o nové dávky, tak pokud vím, tam ty problémy přetrvávají a Úřady práce se vůbec nezabývají aktivní politikou zaměstnanosti, ale pouze řeší výplaty dávek. A zatíženost je tak veliká, že místo aby se využívalo opravdu cíleného vyplácení dávek a využívalo se poukázek a podobně u problémových lidí, jsou dávky vypláceny v podstatě jenom hotovostně,“ kritizuje Škromach.

 

„A pokud dostávám informace od lidí, pak se řada lidí ptá, proč ještě nedostali příspěvek na dopravu a podobně, když už je vlastně duben,“ dodal stínový ministr práce a sociálních věcí.

 

Starý systém se používá, ale i nový

 

„Ze starého systému se vyplácí a vyplácet bude u podpor v nezaměstnanosti, protože jsou tam vedeny staré případy a dokud tam budou, tak se bude vyplácet ve starém systému,“ reagoval na výtky pro redakci generální ředitel Úřadu práce Jiří Kubeša. „Pokud se týká výplat z nového systému, pak budeme ve čtvrtek na sociálním výboru předkládat podrobná čísla, která bych teď nerad zveřejňoval,“ dodal.

 

Na naléhání ParlamentníchListů.cz pak uvedl, že nový systém je funkční. „Vyplácí se. My jsme před zhruba měsícem na základě dohod s odbory sestavili pracovní skupinu, ve které se problémy nového systému řeší a spoustu se jich vyřešilo,“ informoval ParlamentníListy.cz Kubeša.

 

Ve čtvrtek budou podrobnosti

 

„Takže v žádném případě to není tak, že se vyplácí jenom díky starému systému, byť se používá z důvodů, které jsem uvedl. Vyplácíme, vyplatili jsme v termínu. A že se vyskytnou problémy ať už třeba proto, že jsou špatně zadaná čísla a něco se nevyplatí? Podrobný rozbor bude zveřejněn na sociální radě,“ uzavřel Jiří Kubeša.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…