Držet chlapce na uzdě, pryč od té mafie. Vzkazy pro ministra Blažka

11.07.2012 6:28

I když mnozí právníci či politici nechtějí dělat předčasné závěry, výroky a záměry nového ministra spravedlnosti za ODS Pavla Blažka některé až zneklidnily. Například právnička Hana Marvanová se podivuje, že se chce ministr radit zrovna s Renátou Veseckou. Bývalý disident John Bok by se nejraději vrátil k bývalé generální prokuratuře.

Držet chlapce na uzdě, pryč od té mafie. Vzkazy pro ministra Blažka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

„Jsem opravdu překvapena, že se bude radit s Renátou Veseckou, za jejíž éry vznikla justiční mafie,“ řekla pro ParlamentníListy.cz advokátka Hana Marvanová. Obává se, že místo nezávislé justice chce nový šéf vrátit staré časy. Naopak bývalý disident John Bok, zakladatel a předseda Spolku Šalamoun, který se angažuje v případech podezřelých z chybných postupů vyšetřování nebo rozhodování soudů, by se prý nejraději vrátil k bývalé generální prokuratuře. „Státní zástupci nejsou nikde na světě nezávislí,“ uvedl ParlamentnímListům.cz. Posilování jejich pravomocí a nezávislosti proto považuje za nepřijatelné a neakceptovatelné.

Podle odborníků je klíčem ke sporu, který vyvrcholil odvoláním Jiřího Pospíšila z funkce ministra spravedlnosti, nejen jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze, ale především záměr nového zákona o státním zastupitelství, který posiluje nezávislost a pravomoci státních zástupců. Státní zastupitelství bývá sice někdy považováno za součást justice, tedy soudní moci, ale podle české Ústavy i judikatury Ústavního soudu je součástí moci výkonné. V České republice je zaveden čtyřstupňový systém s nejvyšším státním zastupitelstvím, dvěma vrchními, osmi krajskými a 86 okresními státními zastupitelstvími. Nový – Pospíšilův návrh předpokládá zrušení stupně vrchních zastupitelství a jejich nahrazení specializovanou skupinou 20–40 státních zástupců zaměřených především na boj s korupcí.

Marvanová: Ministr budí dojem, že chce vrátit staré časy

O podobě budoucího fungování veřejné žaloby se chce nový ministr Blažek radit se čtyřmi předchozími nejvyššími zástupci, mezi nimi i s odvolanou Renátou Veseckou. „Nerozumím tomu, proč by se k tomu měla vyjadřovat, když jejím odvoláním a jmenováním Pavla Zemana nejvyšším státním zástupcem vláda dala najevo, že chce, aby státní zastupitelství směřovalo jinam. Právě Vesecká byla odpovědna za to, že se korupční kauzy nevyšetřovaly, proto ministrův krok budí dojem, že nechce posílit nezávislost státního zastupitelství, ale vrátit staré časy,“ obává se Marvanová. K názoru, že Vesecká má ve funkci skončit, protože už její setrvávání bylo dál neúnosné, dospěla podle Marvanové celá vláda, i když si to vynutila tehdy ještě vládní strana Věci veřejné a její předseda Radek John. A pokud za bleskurychlým odvoláním exministra Jiřího Pospíšila jsou důvody, aby se odešlo od projektu standardního a nezávislého fungování státního zastupitelství, je to podle ní „úplně špatně“ a vláda si rovnou může ze svého programového prohlášení škrtnout boj s korupcí. „Zvlášť když poradcem bude Vesecká,“ dodává pro ParlamentníListy.cz známá advokátka.

John: Reformu státního zastupitelství je třeba udělat

Předseda Věcí veřejných Radek John se nového ministra trochu zastal. „Řekl, že se bude bavit se všemi bývalými nejvyššími státními zástupci,“ upozornil. Nepřekvapilo ho, že mezi nimi bude i Renáta Vesecká. „Je známo, že s ODS dlouhodobě spolupracuje, stejně jako Ivan Langer radí premiérovi Petrovi Nečasovi v bezpečnostních otázkách,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz. Ale současně dodal, že by ho vyděsilo, kdyby se zastavila reforma státního zastupitelství. „Tu je třeba udělat, a pokud by byl návrh nějak deformovaný, bylo by to varující, pak je třeba křičet. Jde o to, jaké změny nový ministr spravedlnosti připravuje,“ konstatuje šéf Věcí veřejných.

Johnu Bokovi trochu vadí podnikatelské aktivity nového ministra. Ministr a brněnský zastupitel Pavel Blažek je totiž členem více než deseti představenstev nebo dozorčích rad městských i soukromých společností, například Brněnských vodovodů a kanalizací, Jižního centra Brna, brněnské teplárny, spalovny komunálního odpadu, Lesů a Panelárny, a navíc i společníkem několika soukromých firem. „Jeho životopis na mne působí trochu rozpačitě, takoví lidé by měli být obezřetní a neměli by se stávat ministry,“ míní John Bok. Ale s Pospíšilovým návrhem na posilování nezávislosti státních zástupců nesouhlasí. „Jsou to advokáti státu, nemohou být nezávislí jako třeba soudci,“ tvrdí ParlamentnímListům.cz, a proto by se prý nejraději vrátil k podobě bývalé prokuratury. Bokovi vadí i současná hierarchie státního zastupitelství, kdy „nejvyšší státní zástupce dosáhne jen na vrchní zastupitelství, ty pak na krajské a ty zas na okresní“. Podle zákona jsou totiž vztahy v soustavě státního zastupitelství založeny na omezené nadřízenosti a podřízenosti. Vykonávat dohled nad postupem nižších státních zastupitelství a vydávat pokyny, kterými se musí řídit, může jen nejblíže vyšší státní zastupitelství. Na práci okresního státního zastupitelství tedy nemůže dohlížet ani vrchní ani nejvyšší státní zastupitelství.

Bok: Tihle hoší musí být pod kontrolou

A bývalý disident uvádí příklad, kdy prý je i nejvyšší státní zástupce bezmocný. „Když se na něj obrátíte se stížností, že krajským státním zástupcem v Českých Budějovicích je bývalý agent třetí správy StB Liška, nemůže moc dělat,“ kritizuje. A dodává, že „tihle chlapci musí být pod kontrolou, někdo na ně musí dohlížet, někdo musí dozorovat jejich práci“. „Návrh Pospíšila je velmi nebezpečný, pod rouškou, že nezávislí státní zástupci budou moci stíhat politiky, by řadoví zástupci získali takové pravomoci, že by si mohli i na okresní úrovni dělat, co chtějí, a nikdo by to nemohl ovlivnit,“ varuje Bok. U soudů fungují opravné prostředky, vyšší soudy mohou zrušit špatné rozhodnutí nižších soudů, tím spíše by taková možnost měla podle Boka fungovat u státních zastupitelství, která jsou součástí exekutivy. Ale i Bok je pro zrušení vrchních zastupitelství. „Pavel Zeman má pravdu, že jejich zřízení byl omyl,“ dodává pro ParlamentníListy.cz.

Podle předsedy spolku Šalamoun by se ministr spravedlnosti měl zabývat možným postihem za špatnou činnost státních zástupců i soudců. „Když se dopustí chyby nebo omylu jako třeba v případě Věry Jourové, poškozený sice dostane finanční odškodnění od státu, ale lidé, kteří jim často zničili život, nejsou nijak potrestáni,“ kritizuje. „Když kdokoli jiný udělá v zaměstnání chybu, dočká se napomenutí, srážky mzdy nebo dokonce přijde o zaměstnání. Chybujícího státního zástupce nebo soudce by měl čekat alespoň kariérní postih, aby nemohl postoupit v hierarchii výš,“ navrhuje John Bok.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…