Dušek: Nikdo za 22 let nesehnal komunistům tolik hlasů jako Nečas a spol.

14.10.2012 13:15

Sobotní vítězství komunistů ve volbách přisuzují odborářští předáci hlavně špatným počinům vlády a jejímu humpoláctví. Jaromír Dušek, drsný šéf Svazu odborářů služeb a dopravy, to říká zcela bez obalu. Jiný předák, Josef Středula, hovoří o nenávisti lidí k této vládě, protože se v Česku ztratila úcta k lidem.

Dušek: Nikdo za 22 let nesehnal komunistům tolik hlasů jako Nečas a spol.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Dušek

Výsledky krajských a senátních voleb nenechávají nikoho chladným. ParlamentníListy.cz oslovily několik odborářských předáků. Sklidily jen výsměch vládní koalici…

Dušek: Je to facka vládě

Šéf Svazu odborářů služeb a dopravy je ve své kritice nekompromisní a přeneseně říká, že výsledek voleb je fackou vládě. „Řekl bych, že nezměrná neschopnost koaličních partnerů vyhrála a pro komunisty to znamená historické vítězství. Vždyť vidíte nějaké pozitivní kroky vlády, které komunisté nějak ovlivnili? Ne, žádné nejsou. Takže jde o negativní působení vládnoucích stran. Podle mě se musí pan Filip, byť je ateistou, jít modlit do všech kostelů v republice, aby tam Nečas vydržel do konce volebního období, pak mu to spadne do ruky celé,“ řekl předseda Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek pro ParlamentníListy.cz.

„Nikdo, nikdy za dvaadvacet let nesehnal komunistům tolik hlasů, jako Nečas, Kalousek, Drábek, Vondra. Měli bychom udělat sbírku a těmto chudákům něco přidat. Podle mě ale z komunistů netřeba míst strach. Když pravičáci hodí do Vltavy ty nejkřiklavější mafiány a lobbisty, tak jim vlastní sebereflexe významně pomůže. Když to neudělají, budiž jim zemně lehká,“ dodal Dušek. „Kdyby to voličům vadilo, tak jim to nenaházejí. A když to bude vadit těm, co nejvíce vykřikují, tak musí hledat chybu především u sebe. Jejich špatná politická práce totiž vynáší komunisty do výšin. Kdyby se komunisti jmenovali jinak, tak už ve vládě jsou,“ sdělil Dušek.

Zavadil je mimo, ale Středula tu

„Vůbec vám nerozumím. Co, komunisti? Haló,“ sdělil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil a na další telefonáty již nereflektoval.

To jeho kolega, šéf svazu Kovo Josef Středula byl sdílnější. „Ve volbách se jasně ukázala nespokojenost lidí s tím, jak to u nás funguje. Nejsme spokojeni s formou vlády. Ten neoliberální směr, který se zde prosazuje, už není úspěšným konceptem. Hodně lidí se inspiruje Rakouskem a severskými zeměmi. Komunikativnější způsob a úcta k lidem, to chceme. Projevila se tam i ztráta úcty k voličům ze strany vládnoucí garnitury,“ řekl pro ParlamentníListy.cz.

„U mladší generace podle mě vládne otázka, proč si je neprověřit. Neprovedli nic, alespoň za posledních dvacet let. Na krajské úrovni je pro ně příležitost obrovská. Nevidím ale moc velkou souvislost mezi krajskými a celostátními volbami. Lidé jsou znechucení tím, co zde vládne. Do budoucna vzhlížím s optimismem, protože si myslím, že někteří lidé si mysleli, že jde o slušné lidi, ale teď vidí, že to není pravda,“ prohlásil dál Středula. Proto bere volby jako vzkaz.

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil moc s lidmi nekomunikuje. To je zkušenost reportéra a jiných novinářů z ParlamenntíchListů.cz , kterou mu potvrdila i řada dalších. Odborář, co se bojí lidí?

„Komunikujeme nebo se alespoň o to snažíme. Náš předseda je asi na služební cestě a osobně jej znám jako velmi komunikativního člověka. Vím, že byl na setkání předsedů odborových konfederací středoevropského regionu. Taky někdy nezvedá telefon, ale vždy se snažíme vám zavolat zpět,“ říká Středula. Ostatně v úterý bude tripartitní jednání. Takže předseda vlády, jenž prohlásil, že se s šéfem odborů Zavadilem nechce vidět, možná lhal. A tak - dle Středuly - jde možná jen o dvojitá silácká prohlášení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…