Ekonom Kohout: Líp už bylo. Banky začnou krachovat, zaplatí to lidé

12.04.2013 11:54

REPORTÁŽ Líp už bylo. Podle elitního ekonoma Pavla Kohouta může hospodářská slabost trápit Evropu klidně i 20 let a Evropská unie s eurem nám může jeden z hřebíčků do rakve. Na téma evropské krize diskutoval v Uherském Hradišti ve čtvrtek večer s veřejností spoluzakladatel firmy Partners Pavel Kohout, který působil jako poradce ministrů financí Bohuslava Sobotky a Vlastimila Tlustého a byl i členem Národní ekonomické rady vlády.

Ekonom Kohout: Líp už bylo. Banky začnou krachovat, zaplatí to lidé
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ekonom Pavel Kohout

Na diskusním večeru popsal Kohout ekonomickou situaci států a uvedl, že společná rozpočtová politika v rámci unie krizi nevyřeší. „Je možné, že v Evropě zažijeme něco na způsob Japonska, kde došlo k obrovskému poklesu cen nemovitostí a cen akcií. Banky se budou postupně v průběhu let různě pokládat, krachovat, případně slučovat. Pak budou zachraňovány z prostředků daňových poplatníků. Nebude to období pro akcionáře bank příjemné,“ uvedl Pavel Kohout.

„Aby to nevypadalo úplně depresivně, musím ale doplnit i to, že historie Japonska od roku 1990 má i některé světlé stránky. Sice šly některé akcie bank totálně ke dnu, ale akcie průmyslových společností, kterých má Japonsko naštěstí dost a jsou konkurenceschopné, se docela zhodnotily. Takže nešlo z hlediska investorů o úplně ztracené období. Nakonec situace vedla k orientaci investorů více na produktivní odvětví, než na spekulace s nemovitostmi. Investoři se začali zajímat více o strojírenství, elektroniku a Japonsko posílilo pozici,“ dodal.    

A Česko? Ještě si prý můžeme půjčovat

Eurozóna je daleko více proúvěrovaná než Amerika a nejde jen o státní, ale i o soukromé dluhy, které bude velmi těžké splácet. V absolutním vyjádření je Evropa podle Kohouta zadlužena asi 3,14 krát více než USA, za předpokladu, že pracujeme s celkovou velikostí bankovních úvěrů, které byly celkově poskytnuty podnikům, domácnostem, jiným organizacím, zkrátka všem obchodním protistranám komerčních bank. „Pro další růst není prostor, protože už není kam se zadlužovat. Pokud by bylo 7 let slabých, bylo by to dobré, obávám se, že to může být i 20 let,“ předpověděl Kohout. „Česká ekonomika na tom ale není ještě tak zle. My se můžeme ještě několik let vesele zadlužovat a nemusí nás to tak trápit,“ dodal ironicky.

Svobodní jsou euroskeptici

Setkání s ekonomem Kohoutem uspořádala v uherskohradišťském hotelu Grand Strana svobodných občanů, která má ve svém programu především prosazení štíhlého státu s nízkými daněmi. Podle jejich stoupenců by například bez referenda nemělo docházet k žádném zvyšování daní. „My jsme často označováni za euroskeptickou stran a je nám to vyčítáno. Já chci říct, že nejsme euroskeptická strana, my jsme euskeptická strana. Líbí se nám otevřenost trhu, ale nelíbí se nám zbytek věcí, které unie přináší. Máme rádi malé daně, malé státní výdaje a malou centralizaci,“ uvedl lídr Svobodných ve Zlínském kraji Tomáš Pajonk.

„Evropa je jeden z nejbohatších kontinentů, teď ale preferuje unie vyšší daně a centralizaci. Po cestě sem jsem viděl cedule, které vyvěsili starostové malých obcí a žádají o dotace. Ze starostů se stali žebráci, protože nemají kontrolu nad rozpočty svých obcí. Tento stav je dlouhodobě neudržitelný. Evropská unie nás svazuje,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…