Ekonom Marek: Průměrná rodina zchudne o 190 Kč. Jen díky DPH

11.04.2012 7:51

Vláda se rozhodla k radikálnímu kroku a razantně zvýší daně. Tento krok sice odborníci označují za potřebný, ale úsporná opatření jsou špatně nastaveny. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to prohlásil analytik Patria Finance David Marek.

Ekonom Marek: Průměrná rodina zchudne o 190 Kč. Jen díky DPH
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Rozpočty České republiky jsou podle něj nastaveny tak, že i kdyby hospodářství rostlo o dvě až tři procenta, státní pokladna by stejně skončila v deficitu. Proto je podle jeho slov potřebné neustále usilovat o snížení deficitů.

Marek se ale pozastavuje nad nastavením úsporných opatření. Tvrdí například, že zůstávají otázky nad valorizací penzí. "Rozpočet sice ušetří významnou částku, ale zároveň to povede ke snižování životní úrovně nemalé části populace vůči zbytku," uporňuje v rozhovoru.

Průměrná rodina přijde o 190 Kč. Jen na DPH

Podobné problémy vidí Marek v oblasti změn v DPH. Podle jeho názoru jde o podobný problém. "Podává se jako vítězství, že budou zachovány dvě sazby, jenže to zvýšení o procento způsobí, že se zvedne daňová zátěž. Když se DPH o procento zvýší, znamená to asi o 190 korun vyšší měsíční výdaje pro průměrnou rodinu," upozornil Marek v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Podle návrhů ekonomických ministrů se zvýší DPH o 1 procentního bodu, což má státu přinést 14,3 miliard korun. Zvýší se cena tabáku, zruší se doplatek na bydlení, od roku 2014 se zavede uhlíková daň, což zvedne cenu plynu, uhlí, a topných olejů. O 1 procento se zvýší daň z nemovitosti. Omezí se výhody živnostníků, zruší se zelená nafta, na dvacet procent se zvýší daně pro zaměstnance, lidé s příjmem nad sto tisíc měsíčně budou navíc platit sedmiprocentní tzv. solidární příspěvek, zruší se strop na zdravotní pojištění, zruší se roční daňový paušál pro zaměstnance a zpomalí se růst penzí. Kromě toho budou zrušeny úlevy pro pracující důchodce a studenti od září 2012 začnou platit zápisné 3000 a 3500 korun za semestr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…