Ekonom Sedláček: Vláda neumí šetřit. Takže musíme zvednout DPH

19.10.2012 9:24

Tomáš Sedláček, známý ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV), podporuje krok kabinetu Petra Nečase zvýšit DPH, který vedl až k vnitrostranickému boji uvnitř ODS. Vláda totiž podle něj neumí šetřit. Nemá tak jiné možnosti, jak snižovat státní dluh.

Ekonom Sedláček: Vláda neumí šetřit. Takže musíme zvednout DPH
Foto: Archiv Suma sumárum
Popisek: Tomáš Sedláček

"Premiér s námi každý měsíc konzultuje kroky. Se zvyšováním DPH souhlasím – jako drtivá většina NERVu. Vláda totiž není schopná moc škrtat,“ odpověděl Sedláček v on-line rozhovoru se čtenáři serveru Lidovky.cz.

K vládě Petra Nečase ale jisté výhrady přesto má. "Mrzí mě, že vláda nepodepsala fiskální kompakt a že boj s korupcí není tak 'bojový', jak jsem si představoval," dodal.

Boj s korupcí nabral správný směr

Sedláček označil za jeden z klíčových momentů svého života svoji první práci v Leadership fóru. "Naším cílem bylo, aby se o korupci začalo veřejně psát. Koukám, že se nám náš cíl splnil," řekl ekonom.

Podle něj se v boji proti korupci konečně podařilo uskutečnit důležitý posun. "Policie zatýká i vlivné politiky, či jejich blízké. Kdyby se u nás nekradlo, byly bychom o hodně dál. Lépe by se vysvětlovaly reformy, lépe by se podnikalo a lépe by se tu žilo,“ míní Sedláček.

Sám sebe označil Sedláček za "reformního kapitalistu". Jeho cílem je vymyslet lépe fungující systém s hlubším smyslem, který by se nehroutil s každým výkyvem ekonomického růstu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…