Ekonomové: Začíná pád finančních trhů

16.04.2013 9:36

Ekonomové společnosti Next Finance Vladimír Pikora a Markéta Šichtařová ve své analýze upozorňují, že pravděpodobně začíná pád finančních trhů, který odstartoval neobratný počin kyperské centrální banky, konkrétně oznámení z minulého týdne, že banka hodlá prodat své zásoby zlata.

Ekonomové: Začíná pád finančních trhů
Foto: Zlato, a.s.
Popisek: Zlaté cihly, ilustrace

Vážnost situace můžeme podle ekonomů sami posoudit v porovnání s krizí v roce 2008, kdy také globálně vše padalo. "Zlato v pátek pokleslo o 5,3 % a včera klesalo dál. Takže od pátečního rána mají majitelé zlata ztrátu přes 10 %. A nepadá jen zlato. I stříbro už odepsalo během týdne přes 10 %. Ropa jen včera poklesla o 3 % a už flirtuje s psychologickou hladinou 100 dolarů za barel," vyjmenovává Pikora s Šichtařovou.

A neklesají jen drahé kovy nebo energie, klesají také potravinářské komodity. Vše je způsobeno, jak prý ekonomové už delší dobu upozorňují, tím, že na "planetě pořád máme vedle sebe mnoho spekulativních bublin a mnohé z nich právě začínají praskat". Tyto cenové "bubliny", kam patří kromě ropy, zlata a stříbra také asijské nemovitosti, evropské dluhopisy nebo euro, jsou podle Pikory dražší, než odpovídá reálnému stavu ekonomiky, tedy nadhodnocené.

Mix negativních zpráv

A co se stalo? Pole ekonomů společnosti Next Finance vlastně nic hmatatelného. Lidé prý pouze ztratili důvěru, že růst trhu může pokračovat věčně a sen o nekonečném bohatství se rozplynul. Za vším přitom stojí mix zpráv. Například o tom, že Kypr chce prodat své zlaté rezervy, nebo že asijští tygři ztrácí dech a Čína roste pomaleji, než se čekalo.

Právě Čína je podle zprávy ekonomů jen jednou velkou bublinou. Nyní ztrácí dech a růst má založený na podivných investicích, což je alarmující pro obchodníky s komoditami. "Když si toto uvědomíme, začíná být logické, že ceny komodit prudce klesají. Startuje se spirála. Tak prudký pokles svět u ceny zlata nezažil od roku 1983," upozorňují Pikora a Šichtařová.

Hrozí propad akcií, ropy i zlata

Nyní tedy hrozí, že spirála odstartuje propad evropských, asijských i amerických akcií, ropy a dalších energií, potravinářských komodit, zlata, stříbra, asijských nemovitostí i eura k dolaru. Ekonomové ale přidávají informaci, že propad nemusí mít podobu neustálého poklesu trvajícího týdny. Může prý mít podobu několikadenního pádu, poté opět růstu, poté znovu poklesu a tak dál.

Která z těchto dvou podob nakonec převáží, záleží podle ekonomů Next Finance na tom, jak se k pohybu finančních trhů postaví centrální banky. V případě jejich neobratnosti a pokud případně ještě dojde k potížím další evropské země, může být výsledkem prudší a delší pád," uzavírají Vladimír Pikora a Markéta Šichtařová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…