Evropský unikát: Strana Peake LIDEM vládne, ale nikam nekandiduje

17.10.2012 9:41

Zatímco všechny ostatní strany jsou již několik týdnů ve víru krajských voleb. Strana LIDEM to vše bere s klidem. Ve volbách totiž vůbec nekandidovala, což je v české politické historii unikum. Nad nezájmem strany Karolíny Peake o jakýkoliv mandát od voličů se na serveru Česká pozice pozastavil komentátor Přemysl Houda.

Evropský unikát: Strana Peake LIDEM vládne, ale nikam nekandiduje
Foto: tan
Popisek: Karolína Peake na Primě

I strany směřující k naprosté bezvýznamnosti, jako ODA či Unie svobody v posledních fázích svého politického života, se podle Houdy pokoušely ucházet o voličskou přízeň. Pro politickou stranu totiž není nic důležitějšího, než důvěra občanů, vyjádřená ve volbách. Proti tomuto všeobecně uznávanému trendu však jde vládní strana LIDEM Karolíny Peake, která pro jistotu nekandidovala vůbec nikam.

Přitom právě odštěpenecká frakce Věcí veřejných by měla velmi stát o jakýkoliv mandát od veřejnosti, který by alespoň částečně legitimizoval její působení ve Sněmovně a vládě, do které se unikátně dostaly bez jediného voličského hlasu.

Vysvětlení unikátu naší politické historie nabízí komentátor České pozice několik: LIDEM se obětuje pro blaho občanů a mezi horečnou legislativní činností a všemožnými zprávami a analýzami ji nezbývá čas řešit volby. Nebo si do voleb netroufá proto, že zatím jako strana nefunguje. Tomu by nasvědčovala slova předsedkyně Karolíny Peake, která České pozici sdělila, že strana se rozhodla „nekandidovat v krajských a senátních volbách vzhledem k tomu, že jsme nová strana, která teprve čeká na svůj ustavující sněm a nemá zatím plně vytvořenou krajskou strukturu,“.

Je tu však ještě nepřehlédnutelná třetí možnost, že se strana bojí, že voliči odmítnou její kroky i samotnou existenci. Tomu nasvědčují preference tohoto seskupení, které jsou prakticky nulové.

Vládní strana, která se neuchází o přízeň voličů, je podle Houdy každopádně evropským unikátem. Ukazuje se prý, že pole působnosti pro novátory v české politice stále není uzavřené.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…