Exministr financí z Klausovy vlády Ivan Pilip zkrachoval

20.03.2012 12:31

Bývalý ministr financí v Klausově vládě Ivan Pilip (ODS, a později US-DEU) zkrachoval. Jeho realitní společnost nadále nebyla schopna plnit své finanční závazky, Městský soud v Praze ji proto poslal do konkurzu. Podle exministra může za jeho podnikatelský nezdar např. daňová povinnost vzniklá z přeceňování majetku.

Exministr financí z Klausovy vlády Ivan Pilip zkrachoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Ivan Pilip byl ministrem financí ve dvou vládách Václava Klause mezi lety 1997 – 1998, a poté také Josefa Tošovského. Od roku 2004 do července 2007 byl viceguvernérem Evropské centrální banky. Působil také jako podnikatel, ale zdá se, že v této pozici se mu příliš nedařilo, protože jeho realitní společnost Residence nábřeží skončila na základě rozhodnutí Městského soudu v Praze v konkurzu. Pilip se zadlužil výstavbou luxusních bytů na nábřeží Vltavy v Praze 5. Zprávu přinesla ČTK.

Odchod zahraničního investora

„Společnost se v posledních měsících snažila vyřešit svou kritickou situaci prodejem zbývajícího majetku, nicméně to se nepodařilo uskutečnit a tržní hodnota majetku je v tuto chvíli nižší než uznané závazky společnosti,“ napsal Pilip insolvenčnímu soudu.

A co způsobilo krach podnikajícího exministra financí? Podle Pilipa to byl především odchod zahraničního investora v roce 2007, daňová povinnost vzniklá z přecenění majetku a insolvenční návrh z roku 2009, který však soud zamítl pro formální nedostatky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…