Expert označil mediální úlet. Týká se Okamury, Michálka, Franze...

03.11.2012 14:51

TÝDEN V MÉDIÍCH Prezidentští kandidáti, kteří se předvádějí ve sdělovacích prostředcích bez toho, že by měli sebemenší šanci se hlavou státu opravdu stát, by podle mediálního experta Petra Žantovského udělali lépe, kdyby peníze na kampaň raději věnovali na něco prospěšnějšího. To platí především pro ty, které postihla jako infekční nemoc ztráta soudnosti.

Expert označil mediální úlet. Týká se Okamury, Michálka, Franze...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Michálek vyhrál v Praze 2 senátní volby. Byl společným kandidátem Pirátů, zelených a lidovců

Už jen dny zbývají do uzavření kandidátních listin pro první přímou volbu hlavy státu a počet uchazečů narůstá. „Navážu na téma minulého týdne, kdy jsem mluvil o panu Okamurovi a jeho prezidentských ambicích. S jistým podivením jsem zjistil, že tahle nemoc, kterou bych nazval ztráta soudnosti, je infekční. Postihla také pana Michálka, který se stal senátorem teprve před několika dny a už tedy zahlásil, že by se tedy také o toho prezidenta ucházel. To už mi přijde opravdu trochu kabaretní situace,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský v úvodu ohlédnutí za uplynulým týdnem ve sdělovacích prostředcích.

Mediální odborník se zamýšlí nad tím, jak by se daly smysluplně využít peníze, které se utratí v kampani těch, kteří šanci na zvolení prezidentem evidentně nemají. „Kdyby se daly na hromadu a koupil se za ně kupříkladu Leksellův gama nůž, nebo se pořídilo vybavení dětského domova nebo hospicu, tak by Okamura, Michálek, Franz, Bobošíková, Fischerová, Randák, Karas a já nevím, kdo ještě všechno, udělali pro tento národ něco velmi dobrého. Možná mnohem víc než tím, že budou marně kandidovat na jakoukoli další funkci,“ myslí si Petr Žantovský.

Komunisté do kabaretní hry svého kandidáta nepustili

Kontrastně s rojením uchazečů působí skutečnost, že v nedávných volbách tak úspěšná KSČM svého kandidáta nepostavila. „Byť vím, že se mi snese na hlavu hromada hany a bahna, tak bych komunistům vysekl poklonu, že se zachovali velice státotvorně a do téhle kabaretní hry nepouštějí žádného svého kandidáta. Ta pochvala se zejména týká pana Remka, který do toho nejde, protože je soudný a ta infekce ztráty soudnosti ho nepostihla,“ poznamenává mediální expert.

Zaujalo ho také, že se ve sdělovacích prostředcích hledala před víkendovým kongresem ODS paralela mezi rebelskou atmosférou v časech Mirka Topolánka a nyní. „Tehdy to bylo spojeno s Vlastimilem Tlustým, teď s Petrem Tluchořem a squadrou těch šesti lidí. Spatřoval bych tam ale rozdíl. Vlastimil Tlustý byl jeden ze zakladatelů partaje a v raných devadesátých létech se už jako relativně mladý podílel na diskusi o privatizaci českého zemědělství,“ připomíná Petr Žantovský politické začátky muže, jenž přispěl k pádu Topolánkovy vlády.

Nečas má štěstí, že proti němu nestojí osobnost jako Tlustý

Jeho revolta byla sice osobní, protože se s Topolánkem nesnášeli, ale zároveň šlo o principy. „Bylo to o tom, že Topolánek zavedl ODS někam úplně jinam, kde nikdy být neměla a kde je i dneska. Tedy až po uši v rozbředlosti, kdy se sice rozkročila, ale zároveň i ideově znejistěla a rozmlžila. Nečas se chová stejně jako Topolánek jenom méně silově a více opatrnicky. Má přitom velké štěstí, že proti němu nestojí osobnost jako Tlustý, ale parta těchto šesti lidí,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Těm nynějším rebelům, kteří říkají, že jim jde o principy a návrat k ideovým počátkům ODS, by rád položil otázku, kde byli, když se porušovaly principy za Topolánka, nebo kde byli, když se podepisovala Lisabonská smlouva, ačkoli usnesení kongresu ODS to jednoznačně zakazovalo. „Dnes bojují proti Nečasovi, protože jim jde o kůži. Tím se nezastávám Nečase, jenom říkám, že ty paralely s chystanou revoltou nejsou přesné a podle toho asi dopadne i kongres. Řekl bych, že Nečas bude předsedou i pak,“ domnívá se mediální odborník.

Česká novinařina vyroste o sedm pater, vtipkuje Žantovský

A nemůže opomenout ani oznámený návrat předsedy Věcí veřejných Radka Johna do tábora žurnalistů, byť si přitom ponechá poslanecký mandát. „To je báječné, protože to jistě hned česká novinařina vyroste o sedm pater. Asi jako v době, kdy pan John dělal ten časopis pro VZP. To byla také vynikající novinářská práce a hlavně za hodně peněz,“ reaguje Petr Žantovský ironicky na Johnovo rozhodnutí.

„Je samozřejmě bizarní, že pan John se dává do služeb pana Soukupa, což je jak známo mediální a reklamní kapitán reklamního průmyslu. Navíc je to člověk propojený s politikou velmi silně a dlouhodobě, tak si myslím, že se ti dva zvláštně propojují. A ještě zvláštnější je, když John říká, že mu nikdo nebude dávat náhubek,“ pozastavuje se Petr Žantovský nad tím, kdo Radku Johnovi nasazoval coby ministru vnitra a posléze poslanci náhubek, když teprve teď se osvobozuje a chce svobodně mluvit o špinavostech, u nichž dva roky byl.

Johnovo rozhodnutí žádným spasitelským činem není

A i proto přichází s konspirační teorií. „Berte to jako bonmot. Každý ví, že John nebude nikdy objektivní novinář. Jako ministr vnitra mohl mít nějakou techtli s panem Soukupem a v této chvíli na něj mohl zatlačit a pan Soukup mu dal kšeft. Je to jedna z možných konspiračních teorií. Možná není úplně pravdivá, pak se samozřejmě všem jmenovaným omlouvám, nicméně v žádném případě v kroku pana Johna nespatřuji žádný spasitelský čin pro českou žurnalistiku,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…