Experti v mdlobách. Nečas vypustil na veřejnost vizi ekonomického růstu

30.05.2013 19:44

Zatímco americká ekonomika roste, Evropa stagnuje. Do Spojených států se vrací výrobní závody a Evropané přicházejí o práci. Důvodem je podle premiéra Petra Nečase fanatický boj s globálním oteplováním a projekt obnovitelných zdrojů Evropské unie, který zdražuje energie, a tím i cenu evropských výrobků na světových trzích. Ekonomové však s předsedou vlády nesouhlasí.

Experti v mdlobách. Nečas vypustil na veřejnost vizi ekonomického růstu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas viní v rozhovoru pro server Pravý břeh evropský projekt obnovitelných zdrojů energie z toho, že mezi lety 2005 až 2012 vzrostla v Evropě cena zemního plynu pro průmyslové podniky o 38 procent, zatímco ve Spojených státech klesla o 66 procent, cena elektrické energie ve stejném období pro evropské průmyslové firmy vzrostla o 35 procent, ve Spojených státech klesla o 4 procenta. A to prý dělá evropský průmysl stále více nekonkurenceschopným. „Je evidentní, že politika podporující obnovitelné zdroje se promítla do cen energií placených průmyslem a spotřebiteli, což samo o sobě má negativní dopad. Ale zároveň to nemůže být tak masivní. Díky využití břidličných plynů a břidličné ropy je v USA prostě cena energií několikrát levnější, což je strašná konkurenční výhoda. Pak všechno, co je energeticky náročné a má vysokou spotřebu energií, je lépe vyrábět tam,“ objasnil pro ParlamentníListy.cz ekonom Miroslav Zámečník, proč je ekonomicky výhodnější zainvestovat do takových kapacit ve Spojených státech, a ne v Evropě.

Levnější energie má Amerika i bez ohledu na podporu obnovitelných zdrojů

Ekonom uvedl, že i když Evropa výhodu Spojených států prohloubila tím, že podporou obnovitelných zdrojů energii ještě prodražila, měla by Amerika výhodu i bez ohledu na tento krok. „Levnější energii než Evropa by měla Amerika i tak, protože Evropa je závislá na dovozu plynu z Ruska na základě dlouhodobých smluv,“ uvedl. Evropa má prý také ložiska břidličných plynů, ale nezačala je těžit, kdežto Amerika je podle Zámečníka využívá už téměř posledních dvacet let. „Poláci to zkoušejí, ale zatím to nemá bůhvíjaké výsledky. V Evropě je to mnohem citlivější záležitost než v americké Dakotě, kde je osídlení možná deset lidí na kilometr čtvereční,“ poukazuje Zámečník na nesrovnatelné podmínky.

Podporovat solární energii v Česku je hovadina. Kdy jste viděli naposledy sluníčko?

Ale vinit Evropu z vysokých cen elektrické energie v České republice, které zvyšují dotované solární elektrárny, je podle Miroslava Zámečníka nesmyslné. „Je pravda, že jsme na tom nejhůř, protože podpora obnovitelných zdrojů prodražila energii. Ale to si Češi způsobili sami, Evropa neříkala, z jakých zdrojů máme pokrýt ten podíl energie z obnovitelných zdrojů. Mohli jsme to udělat z biomasy, a ne podporovat tu energii, kde máme největší komparativní nevýhodu, a to je solární energetika. Kdy jste u nás viděla naposledy slunce?“ poukázal na nesmyslnost podpory fotovoltaiky v České republice a nazval to „hovadinou“.

Hlavním důvodem recese v Evropě je pokles poptávky

Ekonom Cihlář považuje za „zajímavý nápad porovnávat průmysl ve Spojených státech a Evropě přes cenu energie“, ale je přesvědčen, že hlavní důvod ekonomické recese je jinde. „V Evropě obrovsky klesá poptávka, a to je hlavní důvod, proč se nedaří evropskému průmyslu,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Premiér se podle něj zaměřuje na dlouhodobé hledisko, ne na poslední dva roky, kdy jsou problémy evropského průmyslu největší a kdy také vygradovala krize kolem elektrické energie. Kdyby byl odbyt, evropský průmysl by neměl problém být konkurenceschopný. „Ale stálo by za zamyšlení, jestli není euro příliš silné, jestli by nemělo oslabit, aby se konkurenceschopnost evropských výrobků na zahraničních trzích zlepšila. Ale z našeho pohledu by k tomu během roku mělo dojít,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Cihlář.

Evropě hrozí, že bude muzeum nebo kulturní a potravinářský skanzen

Premiér Petr Nečas prohlásil, že i když miluje přírodní a historické krásy České republiky, přeje si jednoznačně Českou republiku továren. „Všechno, co dělám jako premiér, je motivováno záměrem, abychom v Česku udrželi silný průmysl. Ano, pokud bychom na evropské úrovni pokračovali dál v trendu vyhánět průmysl, mohli bychom se skutečně stát směsí muzea a něčeho jako kulturního a potravinářského skanzenu. Toho bych se nerad dočkal,“ konstatoval Nečas v rozhovoru na serveru Pravý břeh. Cihlář se neobává, že by tak Evropa mohla skončit. „Je pravda, že Amerika je nastartována k většímu růstu, ale zdá se, že například jihovýchodní Asii, která stále obrovsky roste, už začíná také docházet dech, proto bych byl v dlouhodobých předpovědích opatrný,“ reagoval ekonom na obavy Petra Nečase.

Větší podíl sektoru služeb je známkou vyspělosti země

Je tedy podle ekonomů vyvážený poměr mezi průmyslem a službami? Nepřesunula se ekonomika víc do oblasti služeb? Podle ekonoma Jiřího Cihláře jde o to, jakým způsobem konvergujeme k západním ekonomikám. „Tím, že doháníme v HDP na hlavu průměr eurozóny, tak se v tu chvíli poměr našich sektorů bude stále více přesouvat ke službám,“ vysvětluje, že takové rozložení je logické. „Rozvojové země mají největší část průmyslu, a jakmile se dostanou na úroveň vyspělých zemí, začnou hrát prim služby. To je model, který můžeme pozorovat u většiny vyspělých zemí,“ upozornil. Ale souhlasí s tím, že průmysl je sektor, který by Česko mohl posunout dál. „Ale i kdyby rostl, stále budou hrát prim služby, protože to souvisí s rozvojem ekonomiky, s potřebami lidí. Není možné, aby průmysl převážil jako nejdůležitější sektor,“ podotkl Cihlář.

Je dobré nechat ekonomiku plynout

Ekonomové také odmítají názory, že by u nás měly klesnout náklady práce, abychom mohli levnou pracovní silou konkurovat zemím na východ od nás. Je opravdu jediným důvodem k investicím v Česku levnější pracovní síla? „Zahraniční společnosti si umí dobře spočítat výhody. Nedá se říci, že by sem šly jen proto, že je tu levnější pracovní síla než ve vyspělých evropských zemích. Pro mnohé z nich je výhodou Česka i jeho poloha uprostřed Evropy, odpadají tak náklady na dopravu zboží. Je tu dobrá infrastruktura, relativně kvalitní silnice proti východní Evropě nebo Asii,“ vypočítává klady Cihlář. Například korejská firma Hyundai sem nešla kvůli nižším výrobním nákladům, ale chtěla expandovat na český a evropský trh, což se jí částečně povedlo. „Takže těch důvodů, proč sem firmy přicházejí, je více, včetně pobídek od vlády. Ale určitě se nedá říci, že sem chodí kvůli jednomu důvodu,“ shrnul ekonom, proč není důvod zmrazovat mzdy nebo dělat něco pro to, abychom levnou pracovní silou konkurovali jiným zemím. „To bychom šli proti trhu, a to by se vůbec nemuselo vyplatit. Je dobré nechat ekonomiku plynout, aby se sama přizpůsobila. Ale tím neříkám, že vládní pobídky jsou špatná věc. Mohou zahraniční investice přitáhnout,“ podpořil záměry vlády.

Je nutné hledat odbytiště i ve vzdálenějších zemích

Ekonomové také vítají aktivitu premiéra i ministrů otvírat podnikatelům cestu na další trhy, abychom nebyli závislí jen na Evropě. „S tím rozhodně souhlasím. Je vždy nutné hledat odbytiště nejen v blízkých, ale i vzdálenějších zemích. Je to kvůli tomu, když se nějaká část světa jako teď Evropa dostane do nějaké hlubší krize, aby odbyt mohl jít na další světové trhy,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz Jiří Cihlář i v souvislosti s nynější návštěvou premiéra Nečase v Rusku, které se účastnilo i osm desítek podnikatelů. Ale podle Cihláře nejsme sami, kdo hledá takové odbytiště, s Ruskem jedná dlouho i Německo. Velká Británie se zase snaží zaměřit na americké trhy.

K úspěchu nestačí mít kvalitní výrobek

Souhlasí odborníci v Česku s výroky Petra Nečase v Rusku, že naše výrobky jsou konkurenceschopné, a přitom jsou levnější? „Rozhodně. Ale druhá věc je získávat kontakty a vztahy dlouhodobě udržovat. Náš produkt může být kvalitní, ale když se o něm neví a nejsou navázány dobré styky v zahraničí, nemusí s ním firmy uspět,“ upozornil Jiří Cihlář na fakt, že mít jen dobrý produkt už dneska nestačí. Ale Rusko není jediným perspektivním odbytištěm. „Rozvíjíme vztahy s Čínou, možnosti jsou i v Jižní Americe,“ konstatuje ekonom, že dnes mnoho lidí sází na brazilskou ekonomiku, kupují akcie brazilských společností, protože Brazílie a další země mohou být za deset let mnohem dál, než jsou dnes.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…