Exsenátor ODS: Odvolání Pospíšila bylo nešťastné. Tím spíš postup Klause

10.07.2012 18:38

Už čtrnáctým rokem stojí v čele Trutnova jako starosta. Bývalý senátor a občanský demokrat Ivan Adamec v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz odpovídal na otázky týkající se odvoání ministra spravedlnosti, vydávání politiků i prezidentských voleb.

Exsenátor ODS: Odvolání Pospíšila bylo nešťastné. Tím spíš postup Klause
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Co říkáte na odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila?


Já jsem byla docela překvapený, protože indicie, že by k tomu mělo dojít v tuhle dobu, jsem neměl. Vzpomínám si na období, kdy byl premiér ohledně doktora Rampuly docela rozzlobený, že na státních zastupitelstvech není vše, jak má být. To skončilo a v tom okamžiku si to s ministrem mohl vyříkat.
V této době a v souvislosti s kauzami politiků vypadá odvolání velmi zvláštně. Na druhé straně musím říci, že premiér si může jmenovat a odvolat ministra, jakého potřebuje. Překvapila mne rychlost a řekl bych i souhlas pana prezidenta. Když byla tenkrát snaha odvolat jistého nejmenovaného koaličního politika, tak se k tomu prezident postavil úplně jinak. Tím nechci kritizovat prezidenta, to mi nepřísluší.
Odvolání bylo rychlé, překvapující a ta doba, kdy to udělal, není úplně šťastná. Co se nyní děje v Praze - demonstrace a podobně - je signál společnosti, že to nevnímá jako pozitivní krok.


Věříte dohadech o skrytých důvodech pro jeho odvolání?


Já jsem v politice dlouho, takže bychom se museli zeptat pana premiéra, jestli by byl ochoten tohle sdělit. Abych to řekl korektně, vždycky se musí nějaké důvody říci, ale on odvolání zdůvodňovat vůbec nemusí. Je premiér a volí tým vlády podle ústavy. Kdybych měl přímo odpovědět, tak v současné době věřím jen tomu, co říkám já sám.

Souhlasíte se současnou politikou premiéra a občanských demokratů?


Jedna věc je osobní souhlas nebo nesouhlas s řadou věcí. Samozřejmě mám jako člověk spoustu výhrad a z praxe vidím, že některé kroky jsou šťastnější a některé méně šťastné. Na druhé straně víme, že Evropa má ekonomické problémy a není možné pokračovat v trendu rozhazování peněz. Nerad bych, abychom se stali otroky řečí o nastolení ekonomického růstu. Je třeba nastavit vše tak, aby společnost nezchudla.
Každý máme jiné představy, jak to udělat a některé kroky jsou z makroekonomického hlediska v pořádku. Je i spousta věcí, které v pořádku nejsou, léta kritizujeme přebujelé státní aparáty, reformu veřejné správy, reforma sociálních záležitostí a takových témat je celá řada. Při vědomí, jak funguje parlament, jen dobrý záměr nestačí a cesta do pekla je dlážděna dobrými záměry a samými dobrými úmysly.


Chcete tím říci, že také cesta k lepšímu rozpočtové politice v České repupblice je dlážděna peklem?
Odpovím slovy Richarda Nixona (prezident Spojených států amerických v letech 1969 – 1974, pozn.red.):  Politika nikdy nebývá nebem, často bývá peklem.
Trutnov loni hospodařil s přebytkem 42 milionů korun. Je nějaký recept třeba pro ostatní města, jak na lepší hospodaření?
Dneska by mělo s přebytkem hospodařit každé město. My máme také dluh, úvěr na 350 milionů korun, kdy jsme spolufinancovali stavbu Společenského centra UFFO, na něž jsme dostali peníze z evropských fondů. Léta nám takové místo pro konání společenských záležitostí chybělo.
Přesto máme výrazně přebytkové hospodaření hlavně díky opatrnosti z hlediska sestavování rozpočtu a konzervativnosti v příjmech. Nečekat, že se příjmy zvednou po změnách v zákoně.


My jsme omezili výdaje našich organizací i úřadu, nicméně jsme nesahali na platy lidem. Sáhnout na platy znamená, že lidi demotivujete. Ve společnosti rostou ceny energií, zdražuje se život a všechno jde víceméně nahoru - benzín, nafta, elektřina, plyn, v řadě měst zdražili odpadky, vodné stočné... Na lidi je neustále vyvíjen tlak, ale příjmy se jim snižovat nesmí. My snížili provozní náklady.


Jaký je váš pohled na vydávaní politiků do rukou policie k vyšetřování?


Politici dnes nemají imunitu, to si lidé jen myslí, ale imunita jako taková u nás neexistuje, u nás je institut vydávání. Protože jsem byl v horní komoře parlamentu šest let, tak jsem zažil, že jsme politika prostě se všemi důsledky a následky nevydali. Pochopili jsme, že jde o opoziční úlet, dnes je moderní podávat hned trestní oznámení, je to smutná praxe. Podle mne by se měl zavést institut, který zamezí nesmyslným trestním oznámením.
Ještě doplním, že pojem doživotní imunita je fabulace, protože co je vlastně doživotní imunita? Já žádnou nemám. Já jsem senátorem byl, teď jím nejsem a žádnou imunitu nemám. Když se opiju, což nedělám, tak mě zavřou jako všechny ostatní. Když vás nyní komora nevydá během vašeho mandátu, zrušení imunity by znamenalo, že vás seberou hned po té, co odejdete z funkce, to nejde. Mělo by zůstat vydávání.


A co případ Vlasty Parkanová a nákup letounů CASA?


Neznám její případ, nechci to hodnotit, od toho jsou tu jiní. Důvěra v poslaneckou sněmovnu je v demokratické zemi velmi nízká. Přesto si myslím, že poslanci jsou vzorek našeho národa, my je volíme, nechme to na nich.


Kdo je váš oblíbený politik a proč?


Ono je to složité, nikdy jsem o tom nepřemýšlel. Mám rád Churchila, ale že bych stoprocentně souhlasil s tím, co dělal, to také není pravda. Spíše vnímám politiku pohledem na společnost a jak by měla fungovat, protože jsem zaměřený doprava. Člověk by se měl o svoji rodinu postarat sám a neměl by spoléhat na to, že se o mě postará stát. Rozhodně jsou mi bližší tito politici.

Bohuslav Sobotka a socální demokraté kritizují kroky vlády a podle nich nefunkční reformy, jak se na to díváte?


Když vládla sociální demokracie a Bohuslav Sobotka byl ministrem financí, tak došlo k nejhlubšímu deficitu ve státním rozpočtu. A to i za situace, kdy růst HDP činil skoro šest procen. Nebylo to tím, že bychom v republice lépe pracovali, bylo to dáno situací v Evropě. Hezky se jim to říká teď, kdy se celá Evropa potácí ve finančních problémech, euro je v těžké krizi. Někdy mám pocit, že Evropa je západořímská říše v roce 450, když zanikala. Pár dní před zánikem.
Nechci strašit, ale mám pocit, že historické záležitosti pádu západořímské vyspělé říše doplatila na blahobyt, zpohodlněli, přestala platit pravidla. Evropa je bohatá společnost a neuvědomuje si, že tomu tak nemusí být vždycky. Ve světe je někde ekonomické centrum s blahobytem a někdě se žije na stromech. To používám slova pana docenta Petra Robejška, se kterým se ztotožňuji. Není politik, ale mám ho nejraději. Každý politik v tomto státě by ho měl poslouchat. Je specialista.


Jaké investice letos v Trutnově plánujete?


Letos děláme investice jen se spoluúčastí evrpských nebo státních peněz, dokončili jsme kanalizaci na Bojišti a budeme ji dělat ve Volanově, kde už léta chybí. Opravujeme také muzeum, kde jsme bohužel zjistili napadení dřevomorkou a konstrukce střechy i podlah mají nosnost se blížící se limitně k nule. Letošní rok je rok nádechový, doplatili jsme různé stavby a dodavatelské úvěry.
Největší investice plánujeme v roce 2014, kdy budeme mít splacené Kulturní centrum UFFO. Představujeme si opravy komunikací, chodníků, sportovitě u řeky Úpy a případné opravy zimního plaveckého bazénu. Budova má už své odžito, potřebujeme postavit bezbariérové přístupy, výtah, ale i tobogán. Chybí nám také kuželna a my máme velmi dobré kuželkáře. Vrcholové týmy musejí jezdit jinam, protiže nemáme čtyřdráhu. A protože kuželky nejsou bowling, tak nezbývá, než jim to přání splnit.
Další investice půjdou do škol, je třeba zateplovat, měnit okna a další. Bude to však zároveň otázka politických dohod, co se zainvestuje a rozhodně do všeho zapojíme opozici. Čím větší shoda panuje, tím je to prospěšnější.


Jak se díváte s odstupem času na kauzu Davida Ratha a jeho zatčení se sedmi miliony korun v ruce?


Tak, jak to bylo prezentováno v médiích. Fakt, že převzal krabici s penězi  svědčí o něčem nelegálním. Když dostáváte někde peníze, tak je buď dostane v obálce, která je zalepená a jsou v ní údaje, za co jsou tyto peníze, nebo dostanete takový papírek (mává vyplatní páskou pozn.red.) .
Podle mě nikdo nevysvětlí, že to nebyl úplatek. Je to tak a nedá se to vymluvit. Jeho vydání bylo v pořádku, to je případ natvrdo.


Měli by si lidé sami volit prezidenta?


Já myslím, že až si to lidé vyzkoušejí, zjistí, že to byl krok špatným směrem. Podle mne to bude reality show a představa, jak volí někoho, kdo vůbec nemá zkušenosti s politikou, natož s tou zahraniční, jsou velmi zvláštní. Přeci parlament jsou volení lidé. Někteří dokonce přímo, jde tedy o reprezentativní vzorek lidí nebo ne? Já myslím, že ano. A jsou to profesionálové? Evidentně jsou, tak proč si děláme takový problém.
Češi mají stále představu, že prezident je někdo, kdo o všem rozhoduje, ale ona to není pravda. Obdiv k představitelům vznikl snad už za CK monarchie a u nás zůstává. Největší důvěru má prezident právě proto, že nerozhoduje o každodenních záležitostech. Přímá volba pro mne vždy znamená, že člověk bude mít větší zodpovědnost vůči lidem, kteří ho zvolili.
Já jsem odpůrce přímé volby prezidenta, za rok si to povíme. Bude to stát mraky peněz, které jsme mohli použít na něco jiného. V době krize je to opravdu luxus. Výsledek se nedá odhadnout, ale za sebe musím říci, že pokud bych si měl vybrat z kandidátů a nebude z  mé strany, vyberu si rozhodně politika.

Ivan Adamec (ODS) se narodil 21.března 1960 a vystudoval pedagogickou fakultu na Univerzitě Karlově v Praze. Od roku 1984 pracoval jako učitel a v roce 1990 se na osm let stal ředitelem základní školy. Do řad občanských demokratů vstoupil v roce 1994 a stal se trutnovským zastupitelem. Od roku 1998 až do současné doby je starostou Trutnova a v letech 2002  až 2010 byl senátorem. Ivan Adamec je ženatý a má dceru a syna.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…