Fízlování a tajné nahrávky v ČSSD. Vedení mlčí, problém narůstá

25.01.2012 14:51

Ve středu ráno se v Lidovém domě objevila nahrávka, která vedení sociálních demokratů potěšit mohla jen s malou pravděpodobností. Zachycuje údajně mimo jiné korupci uvnitř strany. Podle informací, které Parlamentnílisty.cz získaly již v úterý, se má prý jednat o důkazy směřující proti poslanci ČSSD Miroslavu Váňovi a hejtmanovi Pardubického kraje Radko Martínkovi.

Fízlování a tajné nahrávky v ČSSD. Vedení mlčí, problém narůstá
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Vladimír Dryml

"Ano, je pravda, že existuje nahrávka, která ukazuje to, jak to v současné době chodí v jistých politických kruzích a hlavně krajích," řekl v úterý večer senátor Vladimír Dryml ParlamentnímListům.cz a dodal, že nahrávka je výpovědí o vnitrostranickém životě v ČSSD a poukazuje na politickou korupci uvnitř strany. Ve středu ráno s ní vyrazil do Lidového domu za předsedou strany Bohuslavem Sobotkou a místopředsedou Martinem Starcem. Jejich reakce prý však senátora poněkud zaskočila.

„Vše chtějí nechat na policii, z hlediska stanov ČSSD je prý totiž vše v pořádku. Bohuslav Sobotka řekl, že bude uvažovat o tom, zda si nahrávku poslechne… Já se však ptám, zda je to v pořádku i z hlediska občanů a voličů? Mrzí mě, že ani místopředseda Starec neumí myslet politicky v okamžiku, kdy vycházejí najevo nové skutečnosti. Na nahrávce je totiž možné slyšet to, jakým způsobem a kam jsou směřovány evropské peníze, ale i to, jaké politické metody uvnitř strany panují v některých krajích. To je dle mého tak závažné, že by to zasloužilo svolání mimořádného politického grémia,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz senátor Dryml.

Ačkoli se redakce snažila spojit s předsedou sociálních demokratů Sobotkou, ten nereagoval. Martin Starec pak na dotaz pouze lakonicky pronesl, že jde o vnitrostranickou záležitost, kterou nemíní nijak vytahovat a komentovat na veřejnosti.

Senátor Vladimír Dryml přitom již během úterka prohlásil, že by vedení ČSSD mělo před krajskými volbami okamžitě začít s očistou strany od politické korupce. "Neschopnost a úmyslná nečinnost předsedy ČSSD Sobotky může být považována za krytí těchto praktik v některých krajích, a to zejména v souvislosti s čerpáním evropských dotací," uvedl senátor v tiskové zprávě.

A na to Sobotka ještě ten den zareagoval se slovy, že politické grémium se situací v Pardubickém kraji ani na svém pravidelném zasedání tento pátek opravdu zatím zabývat nebude. Uvedl, že však situaci řeší výkonný výbor pardubické krajské ČSSD. Jeho předsedou je však paradoxně právě poslanec Miroslav Váňa, jehož se má, spolu s hejtmanem Radko Martínkem, prý korupční nahrávka týkat.

Ve středu pak dotyčný poslanec ParlamentnímListům.cz sdělil, že si kopii zmiňované nahrávky sehnal a poslechl. A rozhodl se obrátit na státní zastupitelství s trestním oznámením na neznámého pachatele.

„Ta nahrávka má jednoznačně za cíl diskreditaci mé osoby a k tomu prvoplánově poškodit ČSSD. Odmítám absolutně její pravost, byť můj hlas tam je rozpoznatelný. Věřím, že policie zjistí, jakým způsobem bylo s nahrávkou manipulováno. Odmítám její vyznění a jednoznačně se od toho distancuji. Je to opravdu připravené, vykonstruované, sestříhané z celé řady mých různých vyjádření či rozhovorů, věty jsou účelově poslepované – prostě uměle vyrobené. Tím se prostě policie musí zabývat, protože byla poškozena má práva a osobnost,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz poslanec Váňa.

Zdá se, že boje uvnitř sociální demokracie nekončí a naopak nabírají na další intenzitě. Do jaké míry bude mít vliv na další vývoj ve straně zmiňovaná nahrávka, ukážou až příští týdny.  Pokud prý však někdo bude pochybovat o tom, jaké poměry vládnou v ČSSD v Pardubickém kraji, prohlásil senátor Vladimír Dryml to, že je připraven zveřejnit tyto nahrávky i na svých internetových stránkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…