Foldyna: Komu to podáváte ruku, pane Fischere? Vy, který nosíte jarmulku

01.05.2012 7:08

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna nebývale ostře zkritizoval nejžhavějšího kandidáta na prezidenta Jana Fischera. Neodpustil si komentář pod více než rok starou fotografií, kde si Fischer podává ruku s kontroverzním kosovským premiérem Hashimem Thaçim.

Foldyna: Komu to podáváte ruku, pane Fischere? Vy, který nosíte jarmulku
Foto: fcb
Popisek: Jan Fischer a Hasim Taci

Obchod s lidskými orgány, pašování drog i zbraní. Podle zprávy Dicka Martyho zpracovanou pro Radu Evropy se kosovský premiér Hashim Thaçi vypracoval kvůli tomu, že na sklonku války o nezávislost na Srbsku ovládl jako šéf mafie kriminální scénu v Kosovu. Kosovský premiér v uplynulém desetiletí držel pevně v rukou kontrolu nad obchodem s heroinem. Jeho blízcí spolupracovníci prý po konci války unášeli srbské zajatce do Albánie, kde je vraždili a odebírali jim ledviny. Tělesné orgány pak prodávali na černém trhu. 

Foldyna dlouhodobě kritizuje samostatné Kosovo. Po vyhlášení jeho nezávislosti na Srbsku v únoru 2008 se oranžový poslanec zúčastnil série menších demonstrací proti uznání nezávislosti této jihosrbské provincie, organizovaných petičním výborem "sedm statečných". Poslanec v neděli okomentoval Fischerovo potřesení rukou, které mu přijde nepochopitelné i z jiného důvodu.

Následně si Foldyna neodpustil ani komentář o Fischerově "falešném" židovství. Fischer je totiž jedním z mála českých politiků, kteří neslaví Vánoce, nýbrž Chanuku.

Dost nevybíravým způsobem se do Jana Fischera před dvěma lety opřel také někdejší premiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro gay časopis Lui. "Fischer, ten je Žid, není gay, uhne ještě dřív. To souvisí s jeho charakterem," prohlásil tehdy Topolánek.

Za svůj výrok se později omlouval, i přesto ovšem jeho rozhovor rozvířil politickou situaci v Česku. Například hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek Topolánkova slova přirovnal ke slovníku nacistických pohlavárů. „Bohužel pan Topolánek takto neselhal poprvé, jeho opakování nacistického Es kommt der Tag pobouřilo řadu lidí v naší zemi na jaře 2007," řekl mimo jiné. Výrok stál ve finále Mirka Topolánka místo v čele ODS.

Vše o tématu Mirek Topolánek zde.

Na Topolánkovo místo pár měsíců před volbami nastoupil současný premiér Petr Nečas. Kvůli propadu preferencí ODS se tehdy nevěřilo, že může Nečas něco zvrátit. Nakonec ovšem jeho image "pana Čistého" v předvolebních debatách převálcovala jeho oponenta Jiřího Paroubka a ODS, navzdory tomu, že volby nevyhrála, ustavila trojkoaliční vládu, která trvá dodnes.

Fischer patřil podle průzkumů veřejného mínění k nejoblíbenějším premiérům ČR a agentury jej pasují do role favorita v blížícím se prezidentském klání. Fischer v rámci kampaně, o níž tvrdí, že ještě nezačala, zveřejnil příjmy nejen své, ale i své manželky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…