Francouzský pozorovatel je před volbami skeptický: Čekají Vás horké chvíle

11.10.2013 13:47

Martin Fabrice Plichta je zpravodajem francouzského listu Le Monde. V Česku ale žije řadu let, a tak mu události na politické scéně rozhodně neunikají z centra pozornosti. ParlamentníListy.cz mu proto položily několik otázek ohledně nadcházejících předčasných voleb do Poslanecké sněmovny.

Francouzský pozorovatel je před volbami skeptický: Čekají Vás horké chvíle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fabrice Martin Plichta, francouzský novinář působící v Praze

Podle něj to, jaký bude zřejmě po sečtení hlasů voličů výsledek, naznačují již nyní průzkumy veřejného mínění. “I když, jak víme z minulosti, je třeba je brát s rezervou, to pořadí, které nyní ukazují, může být drobně odlišné. Přesto se dá říci, že vítězem bude velmi pravděpodobně ČSSD. Ale vyhraje, i když nepřekročí těch 30 procent, o kterých se občas hovoří,“ reagoval francouzský žurnalista pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj vše napovídá tomu, že druhé místo nejspíše obsadí politické hnutí Andreje Babiše ANO.

„Dá se mluvit o tom, že je to takový trend, ta strana den ode dne roste, a tak rozhodně překročí i KSČM,“ domnívá se Martin F. Plichta. Narážel tak na to, že ankety ParlamentníchListů.cz mezi čtenáři v minulých týdnech naznačovaly, že by KSČM mohla dokonce převálcovat všechny strany. To se tedy s velkou pravděpodobností podle francouzského novináře nestane.

Je možné, že se ještě podaří Babiše zkompromitovat? To by musel být těžký kalibr, míní zpravodaj

Jak uvedl dále, zásadní zvrat ve výsledcích voleb a úspěchu hnutí ANO by neměly mít ani případné snahy o kompromitaci lídra Andreje Babiše. „Těžko říci, zda by se dal vytáhnout takový kalibr, aby ho něco zruinovalo. Navíc od dob ‚sametu‘ už uplynul dlouhý čas – v těch devadesátých letech bylo vše ještě bolestivé a na pádu kariéry některých politiků se to mohlo odrazit. Dnes je již, domnívám se, jiná doba," myslí si.

"Navíc, kdo ví, jak v komunistickém režimu fungoval Podnik zahraničního obchodu (PZO), tak ví, že prostě nebylo možné, aby zaměstnanec tohoto oboru nebyl v hledáčku estébáků. To bylo přímo zákonité – navíc Babiš i v té době již byl zcela zřejmě zajímavou zájmovou osobou z hlediska ekonomiky státu, takže nemůže být pro rozumně uvažujícího člověka překvapivé, že byl zájmovým objektem této složky,“ uvedl dále Plichta pro ParlamentníListy.cz.

Francouzský dopisovatel však nevyloučil to, že se v Poslanecké sněmovně i po volbách objeví opět staré známé tváře politiků. „A protože ani nováčci nedávají garanci, že se politická scéna v Česku uklidní a zlepší, příliš velké naděje bych do toho, co se změní po volbách, nevkládal – bohužel,“ řekl ještě Plichta.

Destruktivní intervence prezidenta

Na závěr pak ještě zhodnotil roli prezidenta Miloše Zemana, kterou nelze ani v předvolebním a také  v povolebním období ignorovat.

„Jako Francouzovi by mně jeho intervence a vstup do politického dění nevadily, ovšem zde v Česku je Ústava a role prezidenta v ní uvedené poněkud jiné – tady chápu, že je to tedy vnímáno jinak. Navíc ty intervence Zemana jsou z velké většiny spíše destruktivní a nejsem si jist, zda vůbec je schopný vést k pozitivním krokům a změnám,“ vyjádřil jisté obavy Martin F. Plichta.

Společně s tím zmínil i vysokou pravděpodobnost toho, že po volbách bude muset ČSSD spolupracovat ve sněmovně zřejmě asi právě s hnutím ANO. A to bude podle něj jistě značně problematické. „Ty jejich programy jsou totiž značně odlišné a shodují se jen ve velmi málo bodech, takže vyjednávat nějaké kompromisy bude asi složité. Češi tak zažijí jistě další velmi vypjaté chvíle,“ zakončil svůj pohled na nejbližší budoucnost francouzský novinář a zpravodaj.

reklama

autor: Alena Hechtová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…