Francouzský pozorovatel o Nečasovi, Kalouskovi a hrůzách, které slyší

24.07.2012 12:54

ROZHOVOR Stále častěji se mluví o tom, že se pod ministrem Kalouskem houpe židle. Podle dopisovatele francouzského deníku Le Monde Fabrice Martina Plichty si ji však pod sebou Miroslav Kalousek rozhoupal sám. Plicha pro ParlamentníListy.cz řekl, že nebýt Kalouskových vypjatých reakcí, žádná kauza by nevznikla.

Francouzský pozorovatel o Nečasovi, Kalouskovi a hrůzách, které slyší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fabrice Martin Plichta, francouzský novinář působící v Praze

Zpravodaj známého francouzského deníku Le Monde v Praze Fabrice Martin Plichta se také v rozhovoru s redakcí ParlametníchListů.cz podivil, proč TOP 09 tolik tlačila na jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze a pochválil prezidenta Václava Klause za to, že se zastal policejního prezidenta Petra Lessyho. Toho totiž tvrdě zkritizoval premiér Petr Nečas a označil ho za politického aktivistu. Lessy přitom jen policisty vyzval k tomu, aby se ve vyšetřování politicky citlivých kauz nenechali ovlivňovat.

Pokud jde o aktuální dění kolem Miroslava Kalouska, myslíte, že existuje i nějaký alternativní výklad aféry, jež kolem něho vznikla? Takřka všichni se na něho vrhli od politiků, přes média a různá uskupení...

Nevím, zda problém v kauze Kalousek je, že všichni se na něj vrhli. Kauza Kalousek vznikla neomluvitelnými výpady tohoto „nejlepšího“ ministra financí vůči policistům a novinářům a neakceptovatelnými tlaky na vyšetřovatele a policejního prezidenta - pokud chceme žít v demokratickém státě.

Co za tím vším podle vás může být? Je to pouze o tom, že se pod ministrem financí „houpe židle“ anebo o jeho sesazení někdo skutečně usiluje?

Kalousek si ji rozhoupal sám. Že si hodně lidí přeje jeho sesazení, není nic nového, ale že sám Kalousek jim usnadňuje práci, je zajímavé a směšné.

Jak si vykládáte různé výroky (Nečas, Kalousek) o partě policejních plukovníků, gestapáckých metodách, atp.? Je to boj mezi politiky a policií?

Nečasovy a Kalouskovy výpady proti policii, která konečně začala dělat dobře svou práci, nejsou akceptovatelné – anebo Česko je Rumunsko? Prezident Klaus odsoudil tyto pokusy o destabilizaci policie, protože ví, že boj mezi politiky a policií nemůže nic dobrého přinést. Není roli premiéra, natož ministra, posuzovat práci policie, nebo zda má pravdu nebo se mýlí - to bude role soudu. A kdo se teď pokusí paralyzovat justici? Nečas s jeho ministrem Blažkem.

Tyto kauzy hodně provázejí různé úniky, máte za to, že mohou být koordinované (třeba jak mnohdy zaznívá, napojení na Víta Bártu)?

Podle mě nejsou a spíše jsou projevem bezradnosti hodně lidí v policii, v justici, kteří nevěří ve své instituce, v jejich schopnost vyšetřovat a soudit mocné a proto vynášejí informace a hledají pomoc u novinářů, aby aféry byly dotažené až do konce.

TOP 09 a M. Kalousek mnohokrát zopakovali, že by na post pražské vrchní státní zástupkyně měla být jmenována Lenka Bradáčová. Ale chtějí ji na tomto postu skutečně? Vždyť je spjata s lidmi, kteří právě chtějí vyšetřovat kauzy sahající do nejvyšších politických pater…

Je to takový paradox… Mám dojem, že TOPka a Kalousek zvlášť se s podporou Lence Bradáčové přepočítali, chtěli se odlišit od ODS, která od začátku má problémy s jejím jmenováním.

Dá se za tím celým děním v uplynulých týdnech vidět snaha na zničení TOP 09 či Miroslava Kalouska?

Kdyby Kalousek nereagoval tak vehementně, určitě by žádná kauza Kalousek nebyla a TOPka by nebyla pod takovým tlakem, který využívají síly a lidé, kteří si přejí jejich zničení.

A může dle vašeho názoru TOP 09 bez Kalouska vůbec existovat?

Pokud je to tak, jak to řekl Karel Schwarzenberg, tak je to opravdu smutné. Strana jednoho může – to jsme už znali. Ale Kalousek není Klaus, TOP 09 není ani ODS. Ale TOP09 s nebo bez Kalouska je stejně jedna strana na jedno volební období. Bude veliký úspěch, pokud se TOP 09 po příštích volbách dostane do parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…