Heger se stará o vaše zdraví: Zakáže kouření a podpoří sport

22.08.2012 9:58

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09) přišel s řešením, jak zlepšit zdraví občanů a přitom ušetřit výdaje ze státní pokladny. Podle jeho návrhu chce dětem zamezit přístup k návykovým látkám jako alkoholu či marihuaně a zároveň zvýšit pohyb. Mohlo by tak pomoci lepší financování sportu či zákazy kouření v restauracích.

Heger se stará o vaše zdraví: Zakáže kouření a podpoří sport
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Pokud národ bude žít zdravěji, zdravotnictví na léčbě pacientů ušetří až 30 miliard korun,“ cituje Právo výrok ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Podle něj mohou za čerpání této sumy především léčby nemocí způsobené kouřením, alkoholem a obezitou.

Ministr prohlásil, že pokud se podaří už mládež vést ke zdravému životnímu stylu, tedy nekouření a sportu, promítne se to později v nižší nemocnosti a v menším čerpání zdravotní péče. Nyní je ale třeba celý takovýto program nějak nastavit, a zřejmě i proto se resort Hegera rozhodl, že k oživení životního stylu investuje 280 miliónů korun. Řešením by mohly být třetí hodiny tělocviku ve školách, což podporují i české sportovní kluby, které by mohly aktivity částečně zastřešit.

Zákaz kouření v restauracích má smysl

V mezinárodním srovnání jsou české děti na špici v pití alkoholu a kouření tabáku či marihuany. Heger pro Právo míní, že až osm miliard korun stojí resort léčba kuřáků. Navíc mu vadí fakt, že si děti nesou tyto špatné návyky s sebou do dospělosti. „Připravili jsme proto zákon o ochraně před škodami způsobenými návykovými látkami, jehož cílem je snížení dostupnosti tabákových výrobků a alkoholu a zákaz kouření v restauracích a na veřejných místech,“ řekl ministr.

Podle statistik se za 17 let navýšil počet dětí s obezitou o třetinu. Horší zjištění je, že ani hodinu denně pohybu nevěnují tři čtvrtiny žáků základních škol. Podle nové studie Světové zdravotnické organizace trpí nadváhou či obezitou asi pětina českých chlapců a desetina dívek. Stát přitom vynakládá na zdravotní péči jedince s obezitou o 30 procent více než na někoho s normální tělesnou hmotností.

Lepší financování sportu?

Studie navíc dokazují, že sport má v Česku špatné finanční zázemí. Ministr Heger ale i v tomhle vidí zlepšení. „Chceme pomoci při definování dlouhodobé podpory sportu včetně jeho financování,“ sdělil s tím, že se situace zpětně odráží na zdraví celé naší populace.

Se situací koketují i sportovní kluby v Česku. Ty by mohly pomoct dětem základních škol v tom, že by jim umožnily sportovní aktivity v rámci nově plánované třetí hodiny tělocviku. Děti by si tak mohly vybrat podle regionu, čeho se chytnout, jestli lyžování, karate či hokeje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…