Hlas z policie varuje před návratem politické policie. Stačí málo

16.08.2012 17:10

Za muže na odstřel lze dlouhodobě považovat policejního prezidenta Petra Lessyho. Kvůli vyšetřování v kauze letadel CASA se dostal do střetu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, výroky o nátlaku na odchod z funkce do sporu s ministrem vnitra Janem Kubicem. Pokud ale padne, tak se podle předsedy Unie bezpečnostních sborů Zdeňka Buřiče vrátíme k politické policii.

Hlas z policie varuje před návratem politické policie. Stačí málo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policista s rukou na zbrani

I nadále bude mít policejní prezident Petr Lessy podporu Unie bezpečnostních sborů, která ji prokázala už v petici po jeho střetu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Její podepisování bylo ukončeno v úterý 14. srpna a nyní bude předána premiéru Petru Nečasovi. Stane se tak paradoxně krátce poté, co předseda vlády označil chování policejního prezidenta za neúnosné a obvinil Lessyho, že si „hoví v pozici neodvolatelného funkcionáře“.

Podle premiéra si Lessy hraje se členy vlády a není jasné, kam tímto chováním směřuje. „Nevím, co tím sleduje, nevím, jaký to má význam, a především je to neúnosné,“ rozhořčil se po středečním jednání vlády Petr Nečas. Podobně jako v případu Kalouskových telefonátů, tak se i ve věci údajného nátlaku na odchod z funkce od ministra vnitra Jana Kubiceho postavil premiér proti policejnímu prezidentovi. Ten totiž v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že se chování ministra Kubiceho dá označit za vydírání.

V této zemi už se nehodí mluvit pravdu a nesmí se to

„Pustil jsem si záznam toho rozhovoru a přečetl jsem si veškeré dostupné články. S panem policejním prezidentem jsem po svém návratu z dovolené ještě nemluvil, ale přijde mi to, jestliže policejní prezident řekne něco, co stejně jako on vnímají a cítí všichni, tak je to špatně. Tedy že mluvit pravdu v této zemi se už nehodí a nesmí se to,“ říká pro ParlamentníListy.cz v reakci na dění kolem Petra Lessyho předseda Unie bezpečnostních sborů Zdeněk Buřič.

Přestože je Petr Lessy z křesla policejního prezidenta, do něhož ho vybral exministr vnitra Radek John, neodvolatelný, je otázkou, jak dlouho může po ztrátě vlivu Věcí veřejných bez politické podpory ve funkci a při útocích premiéra Nečase a ministrů Kalouska s Kubicem vydržet. „Pevně doufám, že v pozici policejního prezidenta setrvá. Pokud padne Lessy, tak v tom případě se vracíme k politické policii,“ obává se Zdeněk Buřič.

Boj mezi odborností a politickým zadáním

Předseda Unie bezpečnostních sborů poukazuje na to, že policie se teď nebojí otvírat závažné kauzy. „Policie se ústy policejního prezidenta nebojí říci jasně, že to takhle s policií dál nejde, že nelze dále snižovat příjmy a finance, které jdou pro bezpečnostní sbory. V tuto chvíli vzniká boj mezi odborností a politickým zadáním, při němž samozřejmě jedna strana prohrát musí,“ uvědomuje si Zdeněk Buřič, že to možná je i boj s větrnými mlýny.

Podle něj by bylo ku prospěchu věci, kdyby politici pohlíželi na bepečnostní situaci a bezpečnostní složky jinak než dosud. „Nejde o osobu pana Lessyho, ale o policii jako takovou. Základem sporu je to, že se policejní prezident postavil za svůj sbor a z toho to všechno vzniklo. A co je jednodušší? Útočit na celý bezpečnostní sbor, jako to třeba udělal ministr Kalousek a sklidil za to kritiku, nebo raději útočit na jednoho člověka, který má tu sílu a moc se tomu postavit, když to takhle řeknu?“ klade si pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Buřič řečnickou otázku.

Odchod Lessyho by byl pro policii pádem do propasti

Netroufá si odhadnout, zda Petr Lessy tlak od nejvyšších politiků ustojí, ale chce tomu věřit. „Nám teď skutečně nezbývá nic jiného, než aby to ustál. Ve chvíli, kdy to neustojí, tak se opravdu řítíme do propasti, jeho odchod by znamenal poslední krok,“ tvrdí předseda Unie bezpečnostních sborů, který se v sobotu sejde se svými místopředsedy a poté by mohli ohlásit další kroky na podporu policejního prezidenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…