Hňupina, odsoudil rebelující poslanec ODS řeči o důvodech rozkladu vlády

06.09.2012 10:42

Odpůrce daňových zákonů z řad poslanců ODS může spojovat jejich působení ve Všeobecné zdravotní pojišťovně a trestní oznámení na předraženou zakázku na elektronické zdravotní knížky IZIP. Podle Borise Šťastného už na jeho příkladu tato konspirační teorie zveřejněná v Lidových novinách pokulhává a Tomáš Úlehla se vyjádřil, že větší hňupinu ještě nečetl.

Hňupina, odsoudil rebelující poslanec ODS řeči o důvodech rozkladu vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání v poslanecké sněmovně se dnes asi protáhne

Žádné zásadové odmítání zvyšování daní, ale ohrožené vlastní zájmy jsou podle Lidových novin za hlasováním šesti poslanců ODS proti daňovému balíčku. Jedním z motivů těchto zákonodárců, kteří poprvé vyšší DPH spořádaně podpořili, může být trestní oznámení na předraženou zakázku na elektronické zdravotní knížky IZIP, které podal ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09.

Ministerstvo poslalo na VZP kontrolu a v pondělí oznámilo, že existuje podezření, že se v IZIPu  ztratilo 450 miliónů korun. Když se to premiér Petr Nečas dozvěděl, okamžitě tušil, kolik uhodilo. „Tak jste mi právě položil vládu,“ řekl ministru Hegerovi a snažil se ho přesvědčit, zda by se nedalo s oznámením pár dní počkat, až bude klíčový zákon schválen.  

Daňový balíček a VZP podle Šťastného spojitost nemají

I když trestní oznámení míří na neznámého pachatele, je z něj zřejmé, kdo o IZIP věděl a rozhodoval. Ohroženi se mohou cítit dlouholetí členové správní rady VZP Petr Tluchoř a Marek Šnajdr, členem správní rady je i Boris Šťastný. Proti daňovým zákonům hlasoval i člen dozorčí rady VZP Tomáš Úlehla a Jan Florian, bývalý asistent Šťastného.


 
„Miluji konspirační teorie, protože přinášejí přemýšlení o podstatě věci. A tou podstatou věci je, že zvyšovat daně v době krize je politická i ekonomická chyba, navíc pro pravicovou vládu. Daňový balíček je v ODS kritizován celé měsíce bez jakékoli spojitosti s VZP,“ říká pro ParlamentníListy.cz předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný.

Největší hňupina, jakou kdy poslanec Úlehla četl

Sám sice zákon tentokrát podpořil, ale pohrozil, že pokud bude příště spojen s hlasováním o důvěře vládě, tak pro něj ruku nezvedne. Trvá však na tom, že spojovat toto hlasování s kauzou IZIP je naprosto nesmyslné. „Už na mém případě tato konspirační teorie pokulhává. Všichni dobře vědí, že v ODS nikdy nebylo, není a nebude hlasitějšího odpůrce IZIPu, než jsem já,“ připomíná Boris Šťastný pro ParlamentníListy.cz.

Mnohem razantnější ve vyjádření k článku v Lidových novinách byl další z rebelů z řad ODS. „Tak větší hňupinu jsem ještě nečetl... Kdo tohle vymýšlí? Jen ať se vše řádně vyšetří a případní viníci se zpovídají ze svých kroků, ale spojovat kauzu IZIP s postojem zákonodárců k ´daňovému balíčku´ může jen magor!“ uvádí na svém facebookovém profilu Tomáš Úlehla.

Daňové zákony výměnou za klid kolem VZP  

Lidové noviny uvedly článek titulkem „Bílá“ mafie ODS rozkládá vládu s odkazem na to, že jádrem odbojné skupiny jsou špičky zdravotnické kliky ODS ze středních Čech a Prahy. Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ročně protéká 200 miliard korun a Marek Šnajdr ji coby předseda správní rady VZP fakticky řídí. Spoluvlastníkem společnosti IZIP byl donedávna europoslanec ODS Milan Cabrnoch, který patří ve středočeské organizaci ke skupince kolem Tluchoře a Šnajdra.

Kontrola Ministerstva zdravotnictví ve VZP pokračuje, kauzu navíc už šetří policie. Kompromis o udržení kabinetu tak nakonec může vypadat úplně jinak než ústup od vyšší DPH. Z rebelantů  usiluje Ivan Fuksa o funkci prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, Marku Šnajdrovi jde zase o udržení statu quo a setrvání Pavla Horáka v čele VZP. Se vzdorující skupinkou premiér vyjednává.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…