Hodláte odstoupit od připravené smlouvy? Od ledna byste na to mohli doplatit

13.10.2013 21:53

Nový občanský zákoník, který vstupuje v platnost od ledna příštího roku, přináší řadu změn. Například rozmyslet si na poslední chvíli uzavření předjednané a přichystané smlouvy může přijít poměrně draho. Pro Novinky.cz to uvedl David Emra z advokátní kanceláře Weinhold Legal.

Hodláte odstoupit od připravené smlouvy? Od ledna byste na to mohli doplatit
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

"Nový občanský zákoník výslovně upravuje předsmluvní odpovědnost. Pokud někdo bezdůvodně přeruší jednání o smlouvě ve fázi, kdy druhá strana důvodně očekává její uzavření, uhradí jí škodu plynoucí z neuzavřeného kontraktu. Které fáze jednání a přípravy se to bude týkat, ale ukáže až čas a judikatura soudů," uvedl Emr.

Smluvní pokuty budou v některých případech vyloučeny

Od 1. ledna 2014 dojde také ke změnám v otázce smluvních pokut. U některých vztahů bude tato forma sankce napříště vyloučena. Mezi tyto výjimky budou patřit také nájmy bytů, píší Novinky.cz.

Smluvní pokuty navíc nebudou muset být sjednány písemně. V praxi prý ale bude vhodnější písemnou formu stále využívat. Dlužník bude mít také možnost nechat neúměrně vysoké pokuty snížit prostřednictvím soudu.

Nový občanský zákoník od ledna nahradí ten původní z roku 1964, který vychází z tehdejších názorů na soukromé právo, a tudíž musel být mnohokrát novelizován. Cílem autorů nového zákoníku bylo vytvoření komplexní normy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…