Holešovská výzva odhalila své skutečné a tvrdé plány na změnu

12.04.2012 4:34

Vedení Holešovské výzvy finišuje v přípravách na nedělní demonstraci proti vládě. Dalším motivem k horečným přípravám byl i výsledek jednání vládní koalice. „Véčkaři jsou jen loutky voděné na provázku mezinárodní finanční mafie. Už to nešlo víc prokázat, než jejich úterním krokem,“ uvádějí na svém webu lidé z iniciativy.

Holešovská výzva odhalila své skutečné a tvrdé plány na změnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Celostátní konference občanských iniciativ, hnutí, sdružení a jednotlivých občanů

A připomínají, že revoluce klepe na dveře. Proto předkládají plán Holešovské výzvy na budoucí období.

„Chceme jít krok za krokem a porazit korupčníky transparentností a jednoduchostí řešení situace. V jednoduchosti totiž tkví genialita,“ sdělil ParlamentnímListům.cz manažer komunikace Jaroslav Petr.  A dodal: Zatímco „ONI“ rozkrádají ČR s úsměvem za bílého dne, „MY“(míněno Holešovská výzva) vrátíme lidu ČR vše, co bylo ukradeno…

K úspěchu je nutné splnit deset kroků. A ty jsou již jasně pojmenované. Po veřejných vystoupeních hlavních protagonistů iniciativy v televizi a rozhlase se zdá, že se vedení Holešovské výzvy přece jen rozhodlo jít na veřejnost se svými plány systematičtěji a zřetelněji. A také konkrétněji.

Změnit volební systém

Je prý potřeba zásadně změnit volební systém tak, aby byl funkční. Tak, aby měli občané možnost do řízení státu mluvit. „Přímá demokracie může znamenat možnost podílet se na všech rozhodnutích státu. Na hlasování o všech zákonech. Společné kandidátní listiny politických stran nahradíme přímou volbou kandidátů-reprezentantů, které budete dobře znát ze svého regionu. Každý kandidát musí prokázat svoji odbornost a morální bezúhonnost a musejí to být lidé prověření praxí. Volby lze provést z větší části elektronicky, a proto levněji a úsporně. Stejně tak potřebná referenda,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Petr.

Morálně etické audity pro politické strany

Druhým krokem, který by rádi lidé z Holešovské výzvy prosadili pro to, aby se zlepšily poměry v zemi, by byly audity politických stran.

„Politické strany projdou přísným ekonomickým a morálně-etickým auditem. Bude zavedena nová registrace všech politických stran a hnutí. Všechny subjekty budou muset předložit finanční audit! Nový souhlas s morálně-etickým kodexem bude rovněž podmínkou registrace a jeho porušení může vést k pozastavení činnosti politických stran a hnutí. Strany, jejichž činnost byla ovlivněna ekonomickými zájmy úplatků-lobbingu, mohou být zrušeny. Lobbing by měl být postaven mimo zákon i zpětně,“ pokračuje ve svých vizích budoucnosti Petr, mluvčí Holešovské výzvy.

Anketa

Co říkáte na předložený program Holešovské výzvy?

78%
hlasovalo: 2334 lidí

Revize privatizačních projektů

Dalším bodem, který by měl být uskutečněn v rámci ozdravení stavu, by podle členů Holešovské výzvy měla být důkladná revize všech privatizačních projektů.  A také zdanění všech nelegálně nabytých finančních prostředků a movitého i nemovitého majetku.

„Měly by se prověřit všechny podezřelé bankovní účty v ČR i v zahraničí. A vzniknout zákon o dobrovolném přiznání  - osobní zodpovědnosti. Tam může každý občan či firma na sebe učinit pravdivé přiznání všech oblastí majetkových, ekonomických i klasických trestných činů. Poté mu bude vyměřen úměrný trest nebo zdanění majetku, což se týká i rodiny a osob blízkých. Pakliže tak neučiní v patřičné lhůtě dobrovolně podle zákona, budou tato porušení zákonů podléhat přísným trestům,“ vysvětlil dále ParlamentnímListům.cz Jaroslav Petr další z kroků na ozdravení země.

Majetková přiznání všech s majetkem nad 15 milionů

Další novinkou, kterou by chtěli lidé z Holešovské výzvy zavést, by bylo zavedení majetkových přiznání pro všechny občany ČR, včetně rodin a osob blízkých, jejichž majetek představuje úhrnnou výši 15 milionů a výše. „U zjištěných daňových úniků pak  navrhujeme uplatnit jednotnou daňovou sazbu až do výše 80 procent - dodanění musí proběhnout do 30 ti dnů od zjištění - nálezu,“ dodal Petr.

Jednoduchá a funkční státní správa

Členové vedení Holešovské výzvy pak v dalším narhovaném kroku chtějí apelovat i na to, že Česká republika je také firmou, pro každého občana. Proto má mít právo  o ní rozhodovat, s veškerou odpovědností tak, jak rozhoduje o své vlastní domácnosti nebo firmě.

„Zavedeme jednoduchou a funkční státní správu - zeštíhlíme exekutivu, úřady a snížíme počet vyšších územně správních celků. Vrátíme zemi historické členění, které se osvědčilo po dobu více než 1 tisíc let. Méně krajských úřadů a hejtmanů - více přímé pravomoci s přísnou kontrolou samospráv ve městech a obcích…“ odhaluje dál vize Jaroslav Petr.

Jednokomorový parlament a morálně čistí lidé

V jednokomorovém parlamentu - sněmovně reprezentantů - by měli zasednout po nových přímých demokratických volbách podle členů Holešovské výzvy morálně čistí lidé s negativním lustračním osvědčením, čistým rejstříkem trestů a do vybraných funkcí s prověrkou Národního bezpečnostního úřadu. „Začít platit by měla odvolatelnost poslanců. Zrušit by se měla plošná a neomezená imunita zákonodárců,“ pokračuje dál mluvčí Holešovské výzvy.

Nepolitická vláda - nepolitičtí ministři

Podle vizí členů Holešovské výzvy by ministerské funkce neměly být obsazovány nominanty politických stran.Vybrat by je měly renomované profesní agentury za přítomnosti nezávazných a obecně uznávaných osobností.  Preferovány budou osobnosti se schopností nadčasového a přitom humánního, lidského vnímání – empatie. Zakotvena by měla být možnost odvolatelnosti politiků z důvodů morálních, odborných atd.

„Chceme také uzákonit hmotnou odpovědnost pro všechny zaměstnance státní správy, včetně ministrů. O odborné věci by se museli starat odborníci, protože tato země je přece naše firma a my chceme, aby prosperovala. Proto i ministr musí být dobrým manažerem. Tak je zcela logické, že v demokratickém systému mohou být kandidáti vybíráni jedině ve výběrových řízeních, která budou otevřena všem občanům - za předpokladu splnění náročných odborných i morálních kriterií,“ vysvětlil Jaroslav Petr dál pro ParlamentníListy.cz kroky, jež sepsalo vedení Holešovské výzvy v minulých dnech.

Justice, armáda i policie

V těchto oblastech by do vedoucích funkcí měly jmenovat nezávislé odborné výběrové komise nestranné a vysoce odborně zdatné jedince. A to podle Holešovské výzvy počínaje vrcholovými orgány a konče kraji a okresy . „Samoočistný proces se rozběhne pod vedením nezkorumpovaných nově jmenovaných lidí - odborníků s praxí…“ říká Jaroslav Petr.

Zdravotnictví, kultura, školství

Jasné kroky nastiňuje Holešovská výzva i pro oblast školství, zdravotnictví, kulturu i sociální. Tyto rezorty by měly být dotované z daňových výnosů s položením důrazu na bezplatné vzdělání, přiměřenou lékařskou péči a důstojné stáří. Jak připustil Jaroslav Petr – tyto oblasti nabízejí celou škálu námětů k další široké diskuzi a rozpracování optimalizace systému.

Všeobecné referendum

Posledním z kroků, které by chtěla Holešovská výzva zavést, by bylo všeobecné referendum. To by se  nevztahovalo prý pouze na otázky národní bezpečnosti.

Závěrem Jaroslav Petr jako zástupce Holešovské výzvy vyzývá Čechy, aby – pokud chtějí změnu, oslovovali další lidi a občanské iniciativy, co dosud neztratily morální kredit.

„Dáme šanci všem poctivým lidem ovládnout parlament, vládu i úřad prezidenta na principech a na zásadách demokratického státu. Přímá demokracie pro všechny občany,“ uzavírá Jaroslav Petr za všechny aktivisty Holešovské výzvy plány. Ty by měly získat ostřejších obrysů po té, co neděle ukáže, jakou má Holešovská výzvu podporu u občanů Česka. Demonstrace by se totiž měly konat v nedělní podvečer nejen v Praze, ale i na náměstích dalších českých a moravských měst. Zda dosáhnou účasti alespoň v té míře, jako tomu bylo 15. března, potvrdí neděle.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…